用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原校升中
go

原校升中 [複製鏈接]

我識一位家長女女兩次呈分都較差,呈一中(C), 英(C), 數(C),常(B),平均分大概72, 呈二中(C), 英(C),數(D)不合格,常(B), 平均分68~69,但有參與較多校內活動及服務,也有參與校際比賽拿過獎,但不是個人獎項。升讀原校中學(band 1)機會高嗎?參與校內活動及服務有用嗎?
   0    0    0    0

就是勉強入回中學,都難讀得上。

明白的,但她這樣的成績難以考入其他學校,band3學校絕不是她會選擇的,以她這樣成績甚至連band 2也未必有機,所以唯一出路是原校了。沒有成績所以她問我在參與學校活動和曾經奪得團體獎有沒有機,我也不懂答她

機會比較微吧!

學校是否一條龍,還是要與其他小學爭?一條龍可能有機會。不過升回原校,讀得到上去嗎?除非佢自己突然開竅,努力溫書。

因為學校唔止佢一個有好多校內活動服務同攞校際比賽獎,如果我係學校,我會選一個唔多「貢獻」但係成績比較好,因為至少佢留班機會比較少,學校資源唔會浪費係佢身上。

除非你果d獎係比較獨特+好出眾,(唔係一條龍時代)以前有個同學成績超級差,除左音樂冇一科及格,但係因為佢鋼琴係攞「施坦威國際青少年鋼琴比賽」「亞洲青少年音樂比賽」「亞洲蕭邦國際鋼琴比賽」等等冠軍,先可以畀佢勉強入。不過因為真係追唔上,讀完中二就去演藝學院讀。亦都有同學係靠攞藝術體操同畫畫獎入(當然d畫畫獎唔係咩普通香港搞果d,係咩日本國際,中國公開賽果d)。

所以給個家長奉勸一句,除非你女兒有十八般武藝,攞好多國際比賽獎,否則都要考慮一下自身環境,入唔翻可以去邊?呢個問題唔可以逃避。我當年因為排 60-80名,個老師都叫我去準備 Band 2 學校。

ANNAFRIEND 發表於 16-12-28 11:12
明白的,但她這樣的成績難以考入其他學校,band3學校絕不是她會選擇的,以她這樣成績甚至連band 2也未必有 ...
呢d分真係難考入其他學校架.... 原校都要睇收返幾多%.. 有d直屬收85%就ok... 有d直屬只收7成左右就有d危啦....

回覆:原校升中

朋友一樣,佢選原校升中,但學校俾佢為垃圾生,中4去留學,現是律師

1998Ruby1998 發表於 16-12-28 11:55
機會比較微吧!

學校是否一條龍,還是要與其他小學爭?一條龍可能有機會。不過升回原校,讀得到上去嗎?除 ...
佢冇任何特異功能,獎項都係校際團隊極碎料果d, 但佢同我講只可以靠呢d上原校,佢問我我真係唔知點回應。問心講果句,我同你一樣如果我係學校,我情願揀個冇活動冇獎項但起碼有成績的學生,起碼有個讀書底上中學唔駛輔導,如果佢上得返原校我肯定佢只可讀輔導班,甘又何必呢?不過我唔敢同佢講事實,怕得罪人

佢冇任何特異功能,獎項都係校際團隊極碎料果d, 但佢同我講只可以靠呢d上原校,佢問我我真係唔知點回應。問心講果句,我同你一樣如果我係學校,我情願揀個冇活動冇獎項但起碼有成績的學生,起碼有個讀書底上中學唔駛輔導,如果佢上得返原校我肯定佢只可讀輔導班,甘又何必呢?不過我唔敢同佢講事實,怕得罪人

中學還中學,小學還小學。其實小學課程學嘅嘢好少,只要肯努力,好快追返。

judy 發表於 16-12-28 15:55
中學還中學,小學還小學。其實小學課程學嘅嘢好少,只要肯努力,好快追返。 ...
佢問題係個底差,上到高小d成績甘差,同個底有關,特別數學,基礎打得唔穩,舊既唔明新既又唔明,學校又教得好快,好快又呈三,睇怕佢都好難追

佢問題係個底差,上到高小d成績甘差,同個底有關,特別數學,基礎打得唔穩,舊既唔明新既又唔明,學校又教得好快,好快又呈三,睇怕佢都好難追

數學教得仲少,要追好快追到。

香港教育最不好的是将學生强分三等,打擊其自信,制造一堆失敗者。

回覆 ANNAFRIEND 的帖子

間間龍校都有d唔同,之前睇過有分析,即使成績差都有好彩入得番band 1原校的。但講到要好彩,你就唔好比意見了,邊個話得埋。
講到追成績,係睇家長和小朋友的努力和決心。一個暑假,肯出力,追到突,超前都有。

Jane1983 發表於 16-12-28 17:13
回覆 ANNAFRIEND 的帖子

間間龍校都有d唔同,之前睇過有分析,即使成績差都有好彩入得番band 1原校的。但 ...
其實學校講左Band3一定唔收,但係咪真,到時先知。因成績標青的一群實走,甘如果有位剩都會收。要睇最後多唔多人唔選原校。最後一次呈分試黎緊,冇暑假甘長去追了

judy 發表於 16-12-28 16:32
數學教得仲少,要追好快追到。

香港教育最不好的是将學生强分三等,打擊其自信,制造一堆失敗者。 ...
我地學校係考埋已有知識,如果個底唔好上到高小真係好難追。教改既失敗,誰要負最大責任?而家學生英文水平每況愈下,咪就母語教學累事,以為band2 band3學校轉中中對學生好,呢班學生英語水平不足,考DSE陪跑,上不到大學,可以有甚麼出路?

引用:我識一位家長女女兩次呈分都較差,呈一中(C

原帖由 ANNAFRIEND 於 16-12-28 發表
我識一位家長女女兩次呈分都較差,呈一中(C), 英(C), 數(C),常(B),平均分大概72, 呈二中(C), 英(C),數(D) ...
試下報band 2直資中學。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

單看成績不能ㄧ概而論。最好問吓歷界家長甚麼成績才能入番原校中學。以前我女小學有人主科ㄧ兩科不合格也能升番原校中學的,而且中學是band 1B的,所以真係間間不一樣。

ANNAFRIEND 發表於 16-12-28 17:23
其實學校講左Band3一定唔收,但係咪真,到時先知。因成績標青的一群實走,甘如果有位剩都會收。要睇最後多 ...
1. 如果中學唔係官津學校, 就算話係龍校都可以唔收。因為一條龍既規定只適用於官津學校。直資係自行收生的。
2. 如果係官津學校, 又係龍校, 咁就B3都照收。但係, 見你話學校講明B3唔收, 咁, 即係可能係直屬/聯繫? 咁可以同你朋友講, 一定唔收!因為直屬同聯繫位只適用於B1-B2學生, 就算有位剩, 都唔會俾B3學生而會收外校生。就算小朋友識飛都無用。

3. 其實如果底唔好, 去試下啲直資得唔得, 另外, 有D B2尾B3頭學校辦學都可以的, 勉強入B1只係死路一條。

little_yolky 發表於 16-12-29 12:23
1. 如果中學唔係官津學校, 就算話係龍校都可以唔收。因為一條龍既規定只適用於官津學校。直資係自行收生的 ...
我地係津小,中學係直屬。政府規定直屬要收一定人數的小學部學生,甘如果top20學生考其他學校而又成功,甘直屬位多左20個位出來,根據政府收生規定,甘係唔係就算band3學生都要照收。其實我都覺得勉強冇幸福,不過每個家長都唔想自己子女讀band 3學校,我知果位學生成績真係差左d, band2直資都未必有機。

ANNAFRIEND 發表於 16-12-30 12:20
我地係津小,中學係直屬。政府規定直屬要收一定人數的小學部學生,甘如果top20學生考其他學校而又成功,甘 ...

唔係, 直屬同聯繫位只適用於B1-B2學生, 所以, 叫你朋友死心吧。中學當然可以收, 但收係人情唔收係道理, 如果佢哋成日收B3生, 教育局會迫佢改一條龍, 咁中學一定唔想, 所以, 無乜學校會俾埋D位B3生, 留返俾外校生抽好過。

little_yolky 發表於 16-12-30 12:28
唔係, 直屬同聯繫位只適用於B1-B2學生, 所以, 叫你朋友死心吧。中學當然可以收, 但收係人情唔收係道理, 如 ...
明白哂,謝謝!不過我都希望佢能上返中學,可以同我小朋友一起繼續做同學。
‹ 上一主題|下一主題