用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小三應看的英文書?
go

小三應看的英文書? [複製鏈接]

26    0    0    0

回覆樓主:

奇怪老師點解會叫小朋友唔好睇呢啲書,佢可以鼓勵睇HP,但不需要阻止別人睇老鼠記者。小朋友睇書,愛看便好,愛看便是合適,便一定有得着,況且你說的那三本也是好書。至於HP,樓主也不防比小朋友試試,呢套書吸引力極大。

至於什麼年級看什麼書,我覺得不是用年級分,這樣看書太大壓力了。

老師可能只是用心良苦,你可以put a diff spin,話要睇hp之前最好睇一些短些的書

醒目開學勳章

Gary_family 發表於 16-12-27 23:14
小三, 本想讓他看老鼠記者/ horrid Henry / magic tree house etc ! 但原來老師一早(一兩年前)已經叫佢 ...
可能老師覺得老鼠記者/ horrid Henry / magic tree house 題材較幼稚?according to ek家長,HP由幼稚園生(唔好問我堅定流,呢個世界總有神童)到中學生都有人睇,適唔適合要睇返個人英文程度、興趣同成熟度,唔存在小三生係咪啱睇。

咁個老師除咗HP啲咁大路嘅書外仲有無其他推介?定係佢係人都淨識推介呢套書?

的確,Harry Potter喜愛的年齡可以好大的range.
其實可以參考這篇文章,美國小學,中學生最愛讀的書。

What Kids Are Reading and How They Grow

可以發現,diary of a wimpy kid, 喜愛的年齡,可以從2年級,一直去到中學。

醒目開學勳章

b3410 發表於 16-12-30 06:55
的確,Harry Potter喜愛的年齡可以好大的range.
其實可以參考這篇文章,美國小學,中學生最愛讀的書。
唔難估計點解diary of wimpy kid咁受歡迎,1多插圖文字唔深易睇,2內容講述校園有趣生活,學生有共鳴,3出書頻密,可以推高收睇率(唔知有無呢個term

bobbob 發表於 16-12-30 13:09
唔難估計點解diary of wimpy kid咁受歡迎,1多插圖文字唔深易睇,2內容講述校園有趣生活,學生有共鳴,3出 ...
咁diary of wimpy kid, 值唔值得睇呀?

醒目開學勳章

Gary_family 發表於 16-12-30 13:50
老師又無推介喎!只講HP, 但其實三年級,明咩?
都話幼稚園生都睇囉,你話小三得唔得?
認真啲講,真係好depends on小朋友英文程度同興趣成熟度,我仔有同學小1睇,咁小3生睇得明係一啲都唔奇。

醒目開學勳章

sarahdad 發表於 16-12-30 14:57
咁diary of wimpy kid, 值唔值得睇呀?
如果講求值唔值得好似功利咗啲,我多數會考慮係唔係啱睇。呢套書個主角係中學生,啲青少年煩惱可能大啲嘅讀者先明(後來幾集開始講拍拖)。可能我仔睇嗰陣仲細(唔記得係kg定小1),無咩共鳴,睇完幾本就算,無話要翻睇或追落去,反而朋友啲高小至初中嘅仔女(尤其係仔)非常鍾意呢套書,真係會追住睇。

MrBeast  沒有最好的書,只有最合適的書   發表於 16-12-31 08:16
sarahdad  謝謝詳細的講解.  發表於 16-12-30 17:15

bobbob 發表於 16-12-30 15:53
如果講求值唔值得好似功利咗啲,我多數會考慮係唔係啱睇。呢套書個主角係中學生,啲青少年煩惱可能大啲嘅讀 ...

聽完你講, 下單買了diary of wimpy kid 11本的box set,
因為女兒之前看my weird school, 看得很著迷,
diary of wimpy kid她應該都會喜歡.

Gary_family 發表於 16-12-30 13:50
老師又無推介喎!只講HP, 但其實三年級,明咩?
有fd美國定居,話去探佢帶我去hp玩,仲話要睇左本書先去,我小朋友(小4)應冇問題,不過你有冇見過,成吋厚,見到都唔開胃,但有次我好奇打開kid過,望落英文應該不太深,有睇開chapter應manage到,只是萬事起頭難

有時也問過阿囡看不看HP,她很決絕不想看,原因是覺得很恐怖。
我沒有迫她,其實還有很多不錯的英文書,不一定看HP。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-12-31 08:23
有fd美國定居,話去探佢帶我去hp玩,仲話要睇左本書先去,我小朋友(小4)應冇問題,不過你有冇見過,成吋 ...
用kindle睇咪可以跨過呢個厚度嘅心理關卡囉HP尤其係頭幾本較薄內容較適合小朋友觀看。

我仔反而唔係怕書厚,係我驚我幫佢揹書揹到腰酸背痛(平時出街起碼要帶2本,去旅行時甚至要帶6、7本),好彩近年已經習慣睇kindle,少咗個煩惱。

醒目開學勳章

Rachelmummy2008 發表於 17-1-3 13:57
有時也問過阿囡看不看HP,她很決絕不想看,原因是覺得很恐怖。
我沒有迫她,其實還有很多不錯的英文書,不 ...
HP真係唔係必須,始終個個小朋友興趣唔同。
有咩書可以推介吓嗎?

bobbob 發表於 17-1-3 16:16
用kindle睇咪可以跨過呢個厚度嘅心理關卡囉HP尤其係頭幾本較薄內容較適合小朋友觀看。

我仔反而唔 ...
我有認真考慮過kindle 架,不過cheap 精始終是cheap 精,最後都冇買到。今個假期終於引到我小朋友去看純文字書la,仲要係中文,或者今個暑假試下hp,真是唔得先會買kindle

MrBeast 發表於 17-1-3 17:03
我有認真考慮過kindle 架,不過cheap 精始終是cheap 精,最後都冇買到。今個假期終於引到我小朋友去看純文 ...
kindle 真係方便好,尤其是文字書。字可以放到好大,唔使咁擔心影響視力。小朋友睇書鐘意整套一起睇,前前後後搵都快啲。

b3410 發表於 17-1-4 08:44
kindle 真係方便好,尤其是文字書。字可以放到好大,唔使咁擔心影響視力。小朋友睇書鐘意整套一起睇,前前 ...

不過我始終覺得個screen 細了一些,若有ipad 8-9"的size對我會吸引些。其實書商選擇字體大細可能已考慮過讀者年0和閱讀能力,當然有時只是信心和心理關口問題,這個父母動一動心思便可。

講返hp,一些說法話故事開始時主角本身是11歲,所以10歲+開始看較有共嗚,但第三本後故事較dark,再大一些較好。

話時話,你地會睇左套戲先看本書嗎?any experience to share?

MrBeast 發表於 17-1-4 09:48
不過我始終覺得個screen 細了一些,若有ipad 8-9"的size對我會吸引些。其實書商選擇字體大細可能已考慮過 ...
screen 一本書大小。我覺得合適,可能手比較細隻,大部唔方便拎。

大女三年級時都唔鐘意HP,話好驚。五年級一下子變作摯愛,第七部反而睇的次數最多。

HP一早睇嗮整套戯,書中細節更多,可以解答到戯中唔明白的地方。而且書越睇越上癮,每讀一次都有新發現。

我會taobao啲HP小禮物,金色羽毛書籤,magic wand, platform 9 3/4 ticket 等等, 都幾得意。
‹ 上一主題|下一主題