用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs St Cat
go

HKPS vs St Cat [複製鏈接]

兩間英文都好好,st cat 名氣較大,考私小有優勢。HKPS低調但口碑好好,小班好吸引,而且一年收得幾十個學生,好唔捨得放棄。有媽媽可以分享下兩間學校嗎?

hppa  no need to vs. choose sc for sure  發表於 16-12-28 14:06
   0    0    0    0

回覆樓主:

st cat

真係好難揀

adrio  PreS not a good choice,   發表於 16-12-28 10:23

St. Cat

十字奶奶 發表於 16-12-27 18:29
兩間英文都好好,st cat 名氣較大,考私小有優勢。HKPS低調但口碑好好,小班好吸引,而且一年收得幾十個學 ...

St cat

聽講SC K2-K3系share NET,語境黎講HKPS優勝。但SC名氣更大,升小成績也都非常好。HKPS升小資料無人知。真係好難揀....

完全唔駛唸,一定SC!

回覆 十字奶奶 的帖子

HKPS.除非貪SC可能名氣大d,校舍大d同學費平d,其他因素如小班教學、師生比例、語境同reading scheme 都係hkps較優勝.仲有以本人觀察所得,hkps有可能係九龍名幼中繼cckg後最難入的,入得去的一係有referral一係有siblings讀緊或讀過,學位又少,所以如N無都有offer的話真係要好好珍惜.

SarahGil 發表於 16-12-28 15:06
回覆 十字奶奶 的帖子

HKPS.除非貪SC可能名氣大d,校舍大d同學費平d,其他因素如小班教學、師生比例、語境同 ...

我覺得sarahgill 説的很客觀。謝謝!

真心問以上的家長揀st cat的原因又是什麼?why st cat for sure? 本人也是怕st cat 英文不夠hkps 多

adrio  Good teacher background,plus many extra activity. If you prefer location of Ps,then go Esf instead  發表於 16-12-29 08:51

pc228 發表於 16-12-29 08:27
我覺得sarahgill 説的很客觀。謝謝!

真心問以上的家長揀st cat的原因又是什麼?why st cat for sure? 本 ...

我舊年VS過,最後讀SC。本人原本非常心儀HKPS, 但考PN失利不過入到SC。K1再試waiting成功。

我覺得兩間教學質素不相伯仲,計NET time無乜意義,反正K2-3上中文/數學時,NET是否在場跟本不重要。對SC英文教學質素亦毋庸擔心。

反而可以考慮時間地點。SC羅福近地鐵,雅息士campus同HKPS好近,但SC可以自己揸車接送但HKPS唔可以,只能步行或坐校車 (家長要向學校書面確認)。SC K2全下午K3全上午,HKPS唔駛轉。HKPS有少少樂器班,SC無。另外,個人不喜HKPS行政比較混亂,SC所有嘢都好清晰。最後,好多人經常混淆Kln Tong HKPS同沙田嗰幾間,其實幾唔方便,SC只此一家,別無分號。名氣就兩間差不多啦。有冇弟妹?感覺上HKPS收弟妹鬆手d,SC唔少siblings考唔返!

以上有錯請指正!

總結,其實是但一間都係非常理想嘅學校,點揀都無錯,各有優缺,隨心啦!

hppa  good choice SC  發表於 16-12-30 15:00

St. Cat

樓主sc waiting 排到了?

am621 發表於 16-12-29 10:58
樓主sc waiting 排到了?

Sc 好似未開始call waiting 喎

回覆:HKPS vs St Cat

HKPS小班教學,課程聽講深D, 如果有sibling差唔多收硬。 如果有細佬妹,hkps is better,  如果係單枝,或已經係細佬妹,St Cat.  如果有25 分,擲公字la

ensy 發表於 16-12-29 10:08
我舊年VS過,最後讀SC。本人原本非常心儀HKPS, 但考PN失利不過入到SC。K1再試waiting成功。

我覺得兩間教 ...

ensy 發表於 16-12-29 10:08

我覺得兩間教 ...

謝謝你!請問st cat pn, k1, k2, k3 每日分別有幾多英文? 我未想定local 定international school, 所以比較着重英文。

St cat 或hkps 的學生有部分入國際學校嗎?

pc228 發表於 16-12-29 22:40
謝謝你!請問st cat pn, k1, k2, k3 每日分別有幾多英文? 我未想定local 定international school, 所以比 ...

PN同K1係雙班主任,NET會留班房,K2-3就會share NET,exactly幾多分鐘我就無硏究。

想英文好,單靠半日local幼稚園其實唔夠,家中都要有語境先得。同小朋友多講,自然就會好!

回覆:HKPS vs St Cat

If kv vs st cat, 大家又會點揀?

St cat
‹ 上一主題|下一主題