用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家中沒有電視的孩子是怎樣的?
樓主: popomama2012
go

家中沒有電視的孩子是怎樣的?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-5-10 07:10
看電視是否比平板/電腦安全?

絕對係。

重點係一個固定,一個移動。

如果關心內容,話哂電視內容都經過“廣檢”,太離譜上唔到線。

retriever 發表於 17-5-10 08:55
你係咪講反話呀?

信不信由你。。。

brother4 發表於 17-5-10 11:38
信不信由你。。。
我信,有次生日會,有些同學講當時播緊的cctvb 劇,我地通常唔睇(唔想變蠢),當然係join in 唔到。同朋友/同學gathering,人地個個細路一人一手機,我個變左做跟班

回覆樓主:

卡通也不錯,ㄧ樣有勵志和具教育意義的。。。如做好人,邪不能勝正,失敗乃成功之母。。丽音學好外語,記得狀元考國語看大陸劇擇A,另開闊眼界,電視介紹日新月異,對科學的興趣增加,娛樂/攪笑節目,令頭腦放輕一下。。但看有選擇性,最好一起看。。

brother4 發表於 17-5-10 14:02
卡通也不錯,ㄧ樣有勵志和具教育意義的。。。如做好人,邪不能勝正,失敗乃成功之母。。丽音學好外語,記得 ...
我都記得一港同狀元睇美劇 breaking bad tim ( my fav also),e世代eng subtitle 好易找到,又可學英文,一舉兩得。反而tv卡通好少看了,太fairy tale ,現實世界邪不一定不能勝正

卡通也不錯,ㄧ樣有勵志和具教育意義的。。。如做好人,邪不能勝正,失敗乃成功之母。。丽音學好外語,記得 ...
我阿細幼稚園已經識, 一想睇電視就會同我講:媽咪我想學英文。

little_yolky 發表於 17-5-10 17:20
我阿細幼稚園已經識, 一想睇電視就會同我講:媽咪我想學英文。

好叻孩子

不過卡通movies 有些也不錯,尤其是kung fu panda,周不時爆金句:im going to change u into u

回覆 MrBeast 的帖子

宮崎駿嘅動畫真係好好睇,另外我鍾意睇 Wolf Children(日本 2012),講述一個年輕單親母親點樣養兩個半人半狼嘅仔女,而呢對仔女點樣選擇人類同狼嘅生活,同埋最後媽媽點樣放手畀仔女選擇人生。套電影真係好有 "Where do I belong" 嘅感覺,睇到我眼濕濕,父母睇更加有共鳴。

MrBeast 發表於 17-5-10 18:54
不過卡通movies 有些也不錯,尤其是kung fu panda,周不時爆金句:im going to change u into u  ...

And Pixar movies are normally very good.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我會scan下電視節目先俾小朋友睇。晚上會睇明珠台講關於動物既節目、31香港電台節目亦唔錯。有now台小朋友下午會睇下Disney channel、216discovery channel同818體育台。電視劇免問

醒目開學勳章

回覆樓主:

想像唔到無電視情況,因為我們一家都會睇電視送飯,多數睇劇集,又會同小朋友傾內容,睇到感動畫圖會一齊流眼淚。
睇電視佢地會吸收到好多野,好多事唔使再解釋,佢地會明白。
我親戚兩個小朋友,由細到大而家6歲,冇睇電視習慣,係就係好純,好童真,不過有時交談,佢地會唔明我仔女講咩,,例如 甩底,一身蟻,摸門釘,又要解釋一侖。
‹ 上一主題|下一主題