用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家中沒有電視的孩子是怎樣的?
樓主: popomama2012
go

家中沒有電視的孩子是怎樣的?   [複製鏈接]

popomama2012 發表於 16-12-27 11:55
電視快壞,打算不裝電視,對於小學生來說,電視是有需要嗎?想知道家中沒有電視的孩子是怎樣呢?
...

自孩子一歲半時電視壞了,就無再買。平日仔仔在家看書,玩Lego, 玩玩具,四歲起有notebook間中播youtube睇卡通,新聞就讀報紙同聽收音機。一家人習慣了,反而去親友家中見到電視長開,會要求關電視

連news都唔俾睇?

uns 發表於 17-4-5 14:57
回覆 popomama2012 的帖子

我家一直沒有電視,兩個女放學回家要做功課,無時間看,又要早睡,他們weekend看iPa ...
睇ipad 唔怕傷眼嗎?

asweetmom 發表於 17-4-8 22:54
連news都唔俾睇?

宜家無論平面或電子傳媒新聞差唔多全部都要家長指引先至可以睇。

Soundervolt 發表於 17-4-17 12:56
宜家無論平面或電子傳媒新聞差唔多全部都要家長指引先至可以睇。
點解呀?新聞都要解釋?

asweetmom 發表於 17-4-17 13:21
點解呀?新聞都要解釋?

今時今日既傳媒大多數都政治歸邊,立場十分鮮明,報導非常偏頗。硬性新聞十分煽情渲染,而且唔少都未經證實就報導。成年人都需要有獨立同清晰既思維先至可以避免被蠶毒,何況思想單純既小朋友呢。

回覆樓主:

可能性會活躍D,因冇中電視毒,出外可能失控,另同同學冇話題,在學校變得少朋友。。。中學容易變差,因不想受控。。。所以幼兒園前中電視毒,小學教孩子打機看漫畫,中學間中有失控時,較容易控制。。。

Soundervolt 發表於 17-4-17 15:20
今時今日既傳媒大多數都政治歸邊,立場十分鮮明,報導非常偏頗。硬性新聞十分煽情渲染,而且唔少都未經證 ...
我又無辦法自己去証實,唔信都要信,否則點解決常識科?

asweetmom 發表於 17-4-17 16:04
我又無辦法自己去証實,唔信都要信,否則點解決常識科?

通識科既原意就係希望訓練到学生擁有獨立思考能力例如佔中係事实,每一個人都可以对呢件事有唔同既见解,而唔係俾傳媒一面倒既定立場影响对事件中对與错判断能力所以小朋友可以透过傳媒得知事实,但家長應該多尐同小朋友討論正反面既睇法,所以我話需要"家長指引"。

回覆樓主:

有一年dse 中文oral問多啦A夢百宝袋邊樣好?如多看電視卡通會多嘢講。。

asweetmom  哈哈哈!  發表於 17-4-19 19:09

Soundervolt 發表於 17-4-19 15:54
通識科既原意就係希望訓練到学生擁有獨立思考能力。例如佔中係事实,每一個人都可以对呢件事有唔同既见解 ...
咁剩係討論新聞已經無時間做其他,本地新聞、兩岸新聞、國際新聞

greentea000 發表於 17-4-20 00:05
咁剩係討論新聞已經無時間做其他,本地新聞、兩岸新聞、國際新聞

呢個牵涉另一範筹(Time Management),而且討論新聞可以係任何时间,可以天南地北,气氛可以好輕鬆。

回覆 Soundervolt 的帖子

LS 教嘅野其實係對大學好有用,做 project 同埋寫論文都有一定嘅幫助。
我有睇 Youtube 水果新聞,不過都有睇吳志森、D100 等等,真係學到好多野,尤其是佢地分析得比較中肯,對 DSE 真係有幫助。

Soundervolt 發表於 17-4-19 15:54
通識科既原意就係希望訓練到学生擁有獨立思考能力。例如佔中係事实,每一個人都可以对呢件事有唔同既见解 ...
咁叫佢睇不同報導咪仲方便,我同佢討論自己都要睇一輪。

我屋企已經有4年冇裝電視,有意義嘅節目可以係iPad睇到,唔需要電視。小朋友會玩玩具,畫畫,去遊樂場、踩單車 ,不過最近都少咗睇iPad ,因為發現會有心癮,諗唔到想做乜嘅時候就要求睇 iPad ,所以我同佢講要減少睇嘅時間,解釋比佢知點解,佢都明白。我覺得成日對住個螢光幕會影響小朋友嘅創意,唔願郁,個人覺得多嘅定義係一日超過半小時。

看電視是否比平板/電腦安全?

回覆樓主:

MrBeast 發表於 17-5-10 07:10
看電視是否比平板/電腦安全?

絕對係。

電視和iPad 基本上是 content display,只不過 iPad 有 games, YouTube, Netflix etc 內容更多選擇。iPad 畫面細,傷眼好多。

電視 iPad 係工具,家長要指引孩子不要誤用工具。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

brother4 發表於 17-4-17 15:34
可能性會活躍D,因冇中電視毒,出外可能失控,另同同學冇話題,在學校變得少朋友。。。中學容易變差,因不 ...

你係咪講反話呀?
‹ 上一主題|下一主題