用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家中沒有電視的孩子是怎樣的?
樓主: popomama2012
go

家中沒有電視的孩子是怎樣的?   [複製鏈接]

我只比囝睇新聞及天氣,
做完功課玩下同睇課外書已經無乜時間。

其實電視並非洪水猛獸,識得揀節目看,是有值得看的節目,問題是現在的小朋友日程好忙,而且,相對來說,還有其他活動更值得做,電視排位比較低,結果變成平日有電視等於無電視

我家5年沒有電視機(小朋友一出世就丟掉了)
1星期30分鐘看看iPad
其實朋友覺得我家很神奇/異常 !
但我們反而覺得電視好嘈 不喜歡 !

haruhimiyuki  same here!!  發表於 17-1-26 16:52

由少到大,阿媽淨係畀新聞、東張西望、鏗鏘集、星期二/日檔案、議事論事、新聞透視、頭條新聞等等,其餘時間播財經/新聞台(早上播明珠台有英文財經消息,中午收市開始睇新聞台,再唔係就睇 Now 直播立法會會議)。咁多樣,我對頭條新聞興趣大好多,起碼有得笑。

因為阿媽覺得咁得閒睇劇睇戲一定係不務正業/學歷低所以遊手好閒冇野做 (不過我阿爸最鍾意上網下載內地劇

除左呢堆「大人」節目,有時候都會睇下好似學是學非呢類節目,睇左唔會「壞腦」。

不過依家中小學咁多野做,就算冇咩功課,去補習/課餘興趣班都已經耗費曬 d 時間,仲邊會有機會睇電視?我每逢考試前一個月就開始完全冇電視,連新聞都冇。

babywoman 發表於 16-12-27 20:55
回覆 IloveJJ 的帖子

見你咁講,我先敢出聲。因為我家係電視撈飯

兩害取其輕。

電視無手機咁方便,視距又要保持,心理生理害處少 D。

電視可以當做 PLAYBACK DEVICE。 有咩好野網上下載,選擇合適時間播俾細路睇。

我家平時天無開電視,周未睇下新聞。

我會比電視佢睇,只睇 NOX 既 400 內所有節目。

回覆樓主:

我屋企有電視,但咁耐以黎開過唔夠10次,仔無要求開,我地大人都無電視癮,所以對我地黎講有無電視都無影響

我地通常一家人一齊睇新聞台, 小朋友睇/聽到唔明會問, 或者大人覺得值得加以說明, 會話佢知.

popomama2012 發表於 16-12-27 11:55
電視快壞,打算不裝電視,對於小學生來說,電視是有需要嗎?想知道家中沒有電視的孩子是怎樣呢?
...

我家從小朋友入幼稚園開始就無電視,目的是希望增加一家人的互動,寧願兩兄弟吵架都好過大家對眼成日望住電視。我小朋友平時會自己諗好多遊戲出來一齊玩,用一張白紙去創作好多打仗遊戲、足球遊戲、尋寶遊戲等等,又或者玩拋豆袋、人手足球、毛公仔遊戲又可以玩好耐,仲有大量閱讀。因為無睇電視,我覺得佢地比其他同學天真一點,有些以上的遊戲同齡小朋友已經不會玩了吧,但是我還是很珍惜佢地嘅天真。我仔去親戚屋企後同我講,原來電視機唔使放DVD入去都有野睇嘅

haruhimiyuki  讚同無電視機, 一家人會互動一點~  發表於 17-1-26 16:55

popomama2012 發表於 16-12-27 11:55
電視快壞,打算不裝電視,對於小學生來說,電視是有需要嗎?想知道家中沒有電視的孩子是怎樣呢?
...

我屋企有電視但好少開, 平時小朋友玩玩具, 做功課, 溫書, 冇要求睇電視。
我本身唔鐘意睇電視, 所以由佢哋細個開始都冇開電視既習慣。

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

幸福黃太太 發表於 17-1-12 18:52
我屋企有電視但好少開, 平時小朋友玩玩具, 做功課, 溫書, 冇要求睇電視。
我本身唔鐘意睇電視, 所以 ...

同你一樣,小朋友冇要求睇。不過,開咗佢又會睇吓。平時,都係佢訓咗,我先開嚟自己追劇。佢做完功課,我會開住新聞台,佢在一旁玩,唔多唔少都聽到啲。
瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆樓主:

其實電視都有很多資訊,但最好能和小朋友一起看。
瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

我屋企部電視好耐冇開了

回覆樓主:

每日食飯必開新聞,好處係知道世界大事同考試測驗唔駛幫佢溫時事。我呀仔係科學迷,佢做完功課,我會陪佢睇明珠台嘅人體同天氣科技嘅節目。

你幫佢揀節目,電視並非一無是處,仲有佢性格問題,卡通佢會覺得幼稚,開咗都唔睇!

仔女細個時,屋企有老人家,中意睇電視,電視長開,所以我地由細到大從來無禁仔女睇電視,我自己本人就唔煲劇,很多年未追過劇集囉,雖然我地屋企電視任睇,但仔女都對睇電視無乜興趣。

回覆樓主:

電視用來看DVD / 電影 / 自選節目,可以當作娛樂和學習課外知識,以及家庭活動。

我家中的電視,平日只會晚飯後開,看看新聞,或者一些資訊節目,和小朋友一起看,可以解釋內容。假日有時會一起看電影,間中看看劇集。有些東西,單靠看書和講解,很難理解。我的小朋友看劇集,從中學到甚麼是地震,地震後如何救災,又知道日本人是坐在地上吃東西,雖然考試不會考,但當作background knowledge也不錯。

...

小朋友可能無法與朋友傾談!

睇晒啲留言, 電視的好處和壞處, 每人每個家庭的見解都不同, 一樣米養百樣人, 各施各法, 無絕對好同絕對唔好, 樓主還是自己衡量自己對電視的需要吧~

回覆 popomama2012 的帖子

我家一直沒有電視,兩個女放學回家要做功課,無時間看,又要早睡,他們weekend看iPad, 無問題呀!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題