用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家中沒有電視的孩子是怎樣的?
go

家中沒有電視的孩子是怎樣的?   [複製鏈接]

電視快壞,打算不裝電視,對於小學生來說,電視是有需要嗎?想知道家中沒有電視的孩子是怎樣呢?

憫母  冇電視都可以壞ga.....  發表於 17-1-21 11:47
憫母  電視都可以壞ga.....網上果D仲壞  發表於 17-1-21 11:46
   3    0    0    0

e+好多野網上看到,電視真冇乜需要,不過就對眼仔唔好。

我屋企電視機系平日,小朋友睡覺後才開,大人看新聞

小朋友做完功課,有好多野可以做,玩玩具,樂器,做手工,畫畫,看書,放假還有去運動放電,根本無時間留給電視機

回覆樓主:

回覆 IloveJJ 的帖子

見你咁講,我先敢出聲。因為我家係電視撈飯

嗯 ,我識兩個小朋友,同我仔同年,屋企都冇開電視,好似兩個都純啲,比如,唔知“放飛機” 點解 ……或者我呢啲粗人先咁講,中高產要講---失約

識揀,电視都有好節目,不过CCTVB可免則免,31同PEARL两台好d.

Felix223    發表於 16-12-28 16:23

回覆 IloveJJ 的帖子

thing big、學是學非 ---呢啲我仔必睇,佢試過睇上一輯[愛回家] 有時會眼濕濕,之前好似放[西遊記] ,好似一兩年前了,佢又因此去圖書館揾關於西遊記嘅書來睇。

最搞笑,上個月 東張西望 有個調查報告 話,食早餐的小童會比冇食嘅聰明及高分, 我仔即時話以後要食早餐先返學(我仔之前幾年都冇食早餐架) ,之前我已軟硬兼施的了,但奈佢唔何。點知被一個報告搞掂

有些東西只要不要太過,是可以接觸的。完全介,會唔會失平衡?如果樣樣都計有冇意義先去做,咁做人真係 辛苦

我都覺得睇d有益電視節目,其實係好好,但當然唔可以沉迷。

家中冇電視機, 但有電腦, 手機, 平板, 如要睇, 一樣有很多嘢睇

但如果任佢睇, 可能睇 youtube 仲危險過睇電視

Yanamami 發表於 16-12-27 21:12
識揀,电視都有好節目,不过CCTVB可免則免,31同PEARL两台好d.

可揀節目睇,學是學非真可推動STEM, 難得大學教授個個粉默登場,全情投入

孩子小時,家中電視主要用來看卡通片或播DVD。現在大了,這些並不能滿足他們,會看多了不同種類的節目。但因自少沒有讓他們隨意開電視,他們一般都會問准我們才看的。其中一項全家皆喜歡投入的便是四人逼坐一張Sofa(工人姐姐坐另一處)一起看明珠台週六日的免費電影,通常是錄起後待有空時播放,因可飛廣告省時間。
識得有幾家朋友家中真的沒有電視機,他們會用電腦或手機給孩子放卡通片。

IloveJJ 發表於 16-12-27 23:30
無錯!重點係唔可以沉迷。我一向教啲仔,做乜都唔可以沉迷,包括:睇電視、睇書、打機、玩玩具。做人就要學 ...
妳仔沉迷睇書

little_yolky    發表於 16-12-29 17:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有電視,不過開的時間好少, 如佢有好鐘意睇既學是學非,我愛香港會俾佢睇, 之前愛回家都會睇下, 一定唔會謝絕怕佢會脫節.

不過佢對電視興趣不大, 唔開的多, 佢好多野做, 又玩,又睇書, 都無時間.

回覆:popomama2012 的帖子

電視, 点都要有, 用來睇新闻及其他資訊節目, 總好过用手机、tablet、 laptop 睇呢d節目. 電視大大部, 一家人一齊睇, 有得傾講, 跟用以上裝置睇的氛圍好唔同。

IloveJJ 發表於 16-12-27 20:47
我覺得電視都有好多好既資訊,例如:新聞、thing big、學是學非,有啲卡通娛樂下又唔錯,無必要唔安電視呀! ...

我阿囝最鍾意看卡通片DVD(只限普通話或英文)

好多野 laptop 網上看 都 OK
‹ 上一主題|下一主題