用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

good mo to share obamas speech on edu one more time:

https://youtu.be/B1xP_H3mb4U

http://hk.ulifestyle.com.hk/tour ... 1ozBw5ZHwNv&p=1

康文處五大水上活動中心

go pt in time to share obamas speech on edu one more time
https://youtu.be/B1xP_H3mb4U

回覆樓主:

運動講咗唔少,我仔運動就唔洗點傷我腦筋,係太多野想玩,要安排時間。
但我仔無咩藝術才能,視藝係完全唔敢期望,但我自己喜歡畫畫。
最近知呀仔視藝堂會畫貝殼,我怕佢畫完似佢玩嘅陀螺,於是簡單畫了兩個佢睇,教佢最容易的方法畫,難的佢也學不會,我也沒有叫佢畫一次我看,佢聽咗睇咗就算。
放學回來佢同我講,老師話佢畫得好好,還拿佢的畫做示範比其他同學睇,佢開心我當然更開心啦。
這事都讓我明白,教小朋友,與其要佢記一大堆知識,不如一次掌握一個要點,但現在教育係大堆頭咁將知識推比學生,真係未必個個消化得到,變成一團糟。

,才能要時間培養

難得自己可以教,加油

早教,係一個好有趣嘅題目

https://youtu.be/nDdRHWHzwR4

一條有趣的link  "Learning English with Gill"

https://youtu.be/9PNf_u9adZs

資料搜尋小貼士

ABC-DAD 發表於 17-9-20 17:29
難得自己可以教,加油

謝謝!會努力加油!
如果唔係要畫到幅畫攞獎咁靚,只要細心觀察,有心機去畫,唔會太差,享受其中更重要。

ABC-DAD 發表於 17-9-21 08:10
早教,係一個好有趣嘅題目

何謂早教,適時教,甚至咩都唔教。
相信無定論話甚樣叫最好。
我是家中排最細的,哥哥姐姐有時把佢哋學到的知識返屋企傾下講下,甚至教埋我一份,這樣的知識相傳,又算唔算把我早教。
不過兄姐並不會理會我明到幾多,學到幾多。

wan_sosin 發表於 17-9-28 01:40
何謂早教,適時教,甚至咩都唔教。
相信無定論話甚樣叫最好。
我是家中排最細的,哥哥姐姐有時把佢哋學到 ...
我指早期教育

ABC-DAD 發表於 17-9-28 02:06
我指早期教育

明白,一向早教都是你所指的早期教育,但最近EK將早教演化成學校未教家長先教。
其實就算好早以前,家長一向都會教幼兒知識,最少都會教下小朋友1到10,但以前會教多些是自理能力,揸筷子,綁鞋帶從來不是小朋友的問題。以前嘅家長,唔太會要求1歲小朋友識晒A-Z,1-10,分顏色,但仍然大把小朋友聰明讀到書。啟發智慧,唔一定一早就教識好多學術上的知識。
BB早期,其實最需要的,是父母的陪伴,發展同父母,同其他人,同社會世界的聯系。有足夠安全感去探索生命。

wan_sosin 發表於 17-9-28 08:08
明白,一向早教都是你所指的早期教育,但最近EK將早教演化成學校未教家長先教。
其實就算好早以前,家長一 ...
時代唔同,小學階段for some might be beneficial,bb 階段我就覺得性格培養更為重要(包括你提到的安全感、探索etc)

回覆樓主:

每個人有天生氣質特質,甚至某些性格都是天生,可以在本身個人特質上去建立正確價值觀,例如小朋友無論天性文静或活潑,都可以教出愛護環境,珍惜事物,可能有人稱這些是性格,其實質都是一樣。
但要扭轉某些個人特質,就真是勉強不來,我仔還是幼兒時,有朋友叫我要比我仔多些静態活動,等佢静些,如果咁簡單就好了,即時太文静的叫佢要每日不斷跑來跑去,就能改變,相信小朋友得來的只有痛苦,我都見過有小朋友在運動場上喊住嚟跑。
微調相信還可以,平衡一下極傾則的某些性格,但本質真難變了。
但有些小朋友天生性格難於同人相處,例如太過固執,都可在價值觀上改變,變成擇善固執又得唔得,我仔學校個校長就有些這種性格,校長嗰份堅持,真係超出平常人,但佢出發點總是善意。

https://youtu.be/q9ANdC7ZFAI
創意不盡在STEM

wan_sosin 發表於 17-9-28 08:08
其實就算好早以前,家長一 ...
啱,生活知識係學做人,及往後懂得如何學習獨立生活。

wan_sosin 發表於 17-9-28 10:47
每個人有天生氣質特質,甚至某些性格都是天生,可以在本身個人特質上去建立正確價值觀,例如小朋友無論天性 ...
家長能耐心觀察從而培養小朋友瞭解自己特質,加以 鞏固, 擇善固執, 自不然會有所收成。

wan_sosin 發表於 17-9-28 10:47
每個人有天生氣質特質,甚至某些性格都是天生,可以在本身個人特質上去建立正確價值觀,例如小朋友無論天性 ...
唔係唔可以改,最主要是when n why,古語有云:三歲定八十,三歲前易好多,不過三歲前通常父母都唔會知點做,而改的原因大多數都是自己unfinished biz
‹ 上一主題|下一主題