用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英基 vs 喇沙
go

英基 vs 喇沙   [複製鏈接]

如題
   4    1    2    0

我會試喇沙先,學好中文都幾緊要,如果小朋友真係不適合,再轉。

我也覺得學好中文很重要。
在香港
找好的中文補習比較容易及費用相宜
找外籍的英文補習比較沒那麼容易,及費用相對昂貴。

當然英基的學費也是一個因素,但他提供的外語環境對我來說,卻很吸引。

喇沙,學術強,也是不少人心儀的學校。我想喇沙的英文應該也不錯,可惜,英文實習的環境應該比英基少一截。

而我本身不想太催谷小朋友,所以好難取捨

英文比中文易學。

重英輕中是香港家長通病,除非將來去外國生活,否則中文差,只會扯你後腿。ESF用殘體教中文,RC除外。

不過LS係不能hea讀的。

如果想悠閒過小學(不計中學,ESF中學也是忙的),ESF先啱你。

siden 發表於 16-12-26 23:42
英文比中文易學。

重英輕中是香港家長通病,除非將來去外國生活,否則中文差,只會扯你後腿。ESF用殘體教 ...

謝謝你的意見,確是將來會到國外,但也會在香港發展。

Nation 發表於 16-12-27 00:07

最理想係在LS完成小學先轉ESF, 但現實問題係到時ESF好難有插班位,可能有排排,或者入唔到。

Soundervolt  除非畢業時成績特別差。如果唔係,冇乜喇沙仔捨得轉校。  發表於 16-12-27 10:27

siden 發表於 16-12-27 00:14
最理想係在LS完成小學先轉ESF, 但現實問題係到時ESF好難有插班位,可能有排排,或者入唔到。
...

真的!最大問題是到想轉的時候,卻轉唔到!先在喇沙完成小學,其後才到EFS, 是我現在打算的計劃。當然世事冇咁完美,所以當有機會轉的時候,便要認真選擇,看看應該怎樣取捨了。

另外,題外話,若中學諗住入 EFS, 咁小學的催谷是否會白忙了一場?係咪應該比小朋友過一個有輕鬆學習,愉快生活的童年呢?

Nation 發表於 16-12-26 23:27
我也覺得學好中文很重要。
在香港
找好的中文補習比較容易及費用相宜

想找中文補習老師並不難,但想找好既就並不容易。外藉英語老師喺Oral 方面比較強,但Grammar就未必執得好緊。國際學校同本地傳統學校喺英語程都有分別,例如有尐IS喺英文作文時寫“網球場”可以寫成“tennis CRT”係冇問题(因為部份IS認為English composition集中喺寫作創意方面而非著眼於文法或使用錯別字),但本地學校就死梗。

Nation 發表於 16-12-27 00:07

身為華人,最有價值就係懂得两文三語,如果只係英文好,就算講同寫到同鬼佬一樣,喺外國生活,同聲同氣嘅鬼佬始終会比懂得流利英文既華人有優勢。

入到喇沙就一定要中英數合格才可升班,如果你目標不是考好前,咁hea住達最低要求你接受到,咁咪有愉快童年?

superying 發表於 16-12-27 09:41
入到喇沙就一定要中英數合格才可升班,如果你目標不是考好前,咁hea住達最低要求你接受到,咁咪有愉快童年 ...

如果用“min-pay”呢種心態去讀LS, 未必可以有愉快童年。

Soundervolt 發表於 16-12-27 10:37
如果用“min-pay”呢種心態去讀LS, 未必可以有愉快童年。

點解咁講?怕小孩失自信?

superying 發表於 16-12-27 10:48
點解咁講?怕小孩失自信?

當一間學校唔係咁嘅文化,大部份學生都唔係咁嘅心態去返學,可以想像用“min-pay”嘅學生會面对嘅係乜野情况。LS當然係一間有要求嘅學校,不過又未至於所有學生都苦口苦面返學,當中都有唔少又讀得又玩得,亦有愉快童年。每個人
能力及家庭背景都唔一樣,对每一間學校嘅感受都唔一樣。所以老土尐講句,都係要揾一間適合自己一家嘅學校,人地心目中嘅好學校,未必对所有人都係好學校。

superying 發表於 16-12-27 09:41
入到喇沙就一定要中英數合格才可升班,如果你目標不是考好前,咁hea住達最低要求你接受到,咁咪有愉快童年 ...

一定要合格才可升班?

Nation 發表於 16-12-27 00:34
真的!最大問題是到想轉的時候,卻轉唔到!先在喇沙完成小學,其後才到EFS, 是我現在打算的計劃。當然世事 ...

是白忙一場,女女d同學是LS,Mcs 插esf .成績是可上中學部。如中文不是最大concern.又想要balance if life.應該選esf

lui 發表於 16-12-27 13:30
是白忙一場,女女d同學是LS,Mcs 插esf .成績是可上中學部。如中文不是最大concern.又想要balance if life. ...

如有錢, 我ㄧ定㨂esf

lui 發表於 16-12-27 13:30
是白忙一場,女女d同學是LS,Mcs 插esf .成績是可上中學部。如中文不是最大concern.又想要balance if life. ...

也不是白忙的,沒有比較之前的追追趕趕,那有感受lS的可貴!

中文及數學個底子⋯⋯去到lS也是將來的得益。

鬼仔的數學,也是麻麻地,lB也可選中文!

醒目開學勳章

emily207 發表於 16-12-27 12:28
一定要合格才可升班?
好似話留班位有限,老師覺得留班有幫助先會留,無得救嘅照升

sukitelfold 發表於 16-12-27 14:41

也不是白忙的,沒有比較之前的追追趕趕,那有感受lS的 ...
Agree

純粹個人意見。

可以的話,讓小朋友在校風好的local school浸幾年先轉IS, 好處不只中文底子這麼簡單。

對小朋友的紀律、時間管理、沉著自我控制、耐性也是有一定的得着。

‹ 上一主題|下一主題