用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 vs SFA
樓主: Samuelkok
go

九龍塘宣道 vs SFA   [複製鏈接]

explorerhk 發表於 16-12-29 18:40
你不如睇返先前D留言先. 我出post係reply 前人話學術SFA較APS強, 仲要話識特異功能, 同我睇到的事實有出入 ...
都話明你所指...但我唔明升中資訊如何同學術水平/成績係100%直接有關...亦係唯一参考原素 ~~~

marcuscyrus 發表於 16-12-29 09:21
我大仔小五,仲係用緊五年班數學書巨9,另,樂團訓練一點都唔輕鬆
...

他們小學六年班會教中一的數,樂團唔係輕鬆,係你地校長同小一家長講你地玩樂團,練樂器就是讀書以外"放鬆"的活動,並唔係樂團好hea,好輕鬆,既然現有家長都話樂團訓練一點都唔輕鬆,咪代表全天候chur law.
都係嗰句,跟得上咪唔覺chur, 跟唔上,讀band 3 的都覺chur.

回覆 explorerhk 的帖子

咁我講法可能誇張左,呢個世界根本冇特異功能呢回事,而入到福中循中呢類學校亦唔需要任何talent。其實宣道學生做到既,莫講話SFA,根本一般津小學生都做到。只係宣道做到的人數多dd,但相對學費又貴dd,學生又辛苦dd而已。但如果係資優(我唔敢再講特異功能),SFA 係有十分好既支援。以我所以,中學考入男女拔的,多是運動較出色。

用家感觉:APS的课程和音乐氛围有它的独特之处,在于校长和老师团队多年以来的经验和用心设计,其他学校很难仿效,相信正如SFA的课程设计和对资优生的培养,也是一样,其他学校不是说加深课程就能copy出另外一间SFA。 我自己一直都觉得SFA的程度是非常高,这是事实,但不等于说其他学校的毕业生能进神校,就只靠音乐运动成绩搭够。如果APS的学生学业成绩不行,DBS也不是傻学校,又怎会年复年收20个左右的APS学生?

从另外一个角度看,现今社会的大势所趋,绝对已经不是单凭读书成绩就能成大事的,孩子能够在各方面得到栽培,才是皇道。从这个角度看,对于选小学和收生,家长和中学也自然会有他们的取舍,也反映在两间学校的升中成绩上。

hppa    發表於 16-12-30 17:25

explorerhk 發表於 16-12-28 21:05

唔好玩啦, 你睇aps個網, 人地幾多個派band 1先講啦, ...

其實兩間學校在不同網區,冇得比!我又覺得派位好又未必同成績掛鈎。大家相差在考得級名次較後果批。SFA在深水埗區(band 1 位都唔夠band1學生,所以band1 學生可能會派去band2學校),而APS在九龍城區(band1位係多過band1學生,就算band2學生都可能派去band1 學校),所以APS永遠都會派得好過SFA

hppa    發表於 16-12-30 17:25

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-12-29+20:42+編輯

原帖由 Doray 於 16-12-29 發表
咁利害, P6教F1既數,其實佢地會教乜F1範圍既數,呈分試都考中學數真係利害,亦會唔會對學生唔公平,比其他小學高咗水平 ~~~

mcl203 發表於 16-12-30 11:03
咁利害, P6教F1既數,其實佢地會教乜F1範圍既數,呈分試都考中學數真係利害,亦會唔會對學生唔公平,比其 ...
唔..... 我諗間間中學對中一學生要求都有唔同, 坊間所謂B1中學對學生既要求, 應該同一間所謂B3中學都會有唔同

中一數學程度, 係邊類學校要求既中一水平呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-30+11:03+咁利

原帖由 hkpapa852 於 16-12-30 發表
唔..... 我諗間間中學對中一學生要求都有唔同, 坊間所謂B1中學對學生既要求, 應該同一間所謂B3中學都會有唔 ...

就係問網友想了解多D囉~~~

我小朋友曾有師姊回校分享...讀B2中學英文班...話英文程度淺...P4已教左
但我唔會諗小學程度高...P4教F1書囉...或超前3年....好唔貼地既諗法 ~~~

mcl203 發表於 16-12-30 11:23
就係問網友想了解多D囉~~~

我小朋友曾有師姊回校分享...讀B2中學英文班...話英文程度淺...P4已教左

Emmmmm.....有d中-既reader要讀"Chocolate Factory", 但好多小四已讀完……呢个又係事实喎~~
以前中学刨金庸,而家小四已話睇哂?貼地定離地?我諗語文既野好难有條線~

bearbee004  Agree, 好多而家K3已有小二(一般津小)中英文程度~
語文方面,其實小朋友多睇書已經可以有超年級的程度~   發表於 16-12-30 11:49

hkpapa852 發表於 16-12-30 11:17
唔..... 我諗間間中學對中一學生要求都有唔同, 坊間所謂B1中學對學生既要求, 應該同一間所謂B3中學都會有唔 ...

其實教數學概念,教得生活化。高小教中三數都得,譬如:differentiation, integration.

但習題係另一回事,未必有成熟度去tackle

回覆 teambuilder 的帖子

用家comment:DBS&DGS是有quota 收盡天下兵器,but quota not only for APS
APS経校長推薦考DBS必須學術了得,係最頭果堆。
正如有EK家長講,DBS&DGS校長不是儍的,若APS track record 唔好,唔會每年都收一定數量, 猶其是DBS
囝仔亦認識SFA、TSL、民生入DBS, 亦是學術+音樂
令我相信DBS收生不會只收純學術

hppa    發表於 17-1-3 11:19

回覆 nicholasnip 的帖子

其實學術型小朋友,可能面試方面比較弱,SFA收左,一年後攞成續表考插小二,已經肯定走左2x人,因為SFA有名次,而且小二睇筆試成續。年年都有人走,唔信係頂唔住多,一般係插龍校!

小Monkey 發表於 16-12-30 19:57
回覆 teambuilder 的帖子

用家comment:DBS&DGS是有quota 收盡天下兵器,but quota not only for APS

好奇,aps有無推薦名額去spbb❓ 我指唔係spbb自己果個nomination scheme.

hppa  why always type 'spbb'?  發表於 17-1-3 11:20

回覆 retriever 的帖子

Spbb?

explorerhk 發表於 16-12-29 09:51
其實兩間學校好似, 我無偏好的, 兩間都係校舍好細, 出名程度深同升中派位好成績的. 你話有冇愛心教果啲就 ...

好耐無上嚟,好奇比較下兩校成績。APS 用三年的數據,SFA用一年的數據,計下數,唔係SFA勁啲咩?好似協恩,13一15有3個,14一16又係3個,會唔會代表16年係0呢?

hppa  APS also 1-year data  發表於 17-1-10 12:43

APS14-16的寫法是跟教育局,即這批學生是14-15年開始呈分至15-16年小六畢業,所以是一年的升中结果。

小Monkey 發表於 17-1-10 00:36
APS14-16的寫法是跟教育局,即這批學生是14-15年開始呈分至15-16年小六畢業,所以是一年的升中结果。 ...

原來如此。謝謝指正。

流失有跟唔到的同學, 不過更多係中途插入左更好既龍校, 例如男拔, 女拔, 灣仔ST.JOE, 喇沙......
不過我唔明, 有好多SFA家長, 都好希望細佬細妹跟埋入SFA, 利申, 我係用家, 未聽過讀緊既想細佬妹讀另一間, 除左認識一位細妹去左德望, 另一位細佬去左男拔

hkpapa852 發表於 16-12-29 13:02
有d人係DBS未公開招生已有offer,我都唔係好識計
是, 聽聞P5已經有內部認購mark晒人
所以之前的成績都好緊要

Bosco爸爸 發表於 17-1-12 15:27

流失有跟唔到的同學, 不過更多係中途插入左更好既龍校, 例如男拔, 女拔, 灣仔ST. ...
同意流失是有好多原因, 跳船的大有人在, 通常為左弟妹.
各位睇SFA升中派位時, 請留意一下, 其實成績好的同學在P2-P5都會轉去一些有直屬中學的津校, 免除了升中再煩惱多一次

‹ 上一主題|下一主題