用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴-古琴
go

小提琴-古琴

請教下大家,有咩要注意,呢樣真係新手,budget約三至四萬,阿女係觀塘兄弟睇中左一隻,法國的,同德國比又如何,老朋友請指教下我,謝謝

引用:請教下大家,有咩要注意,呢樣真係新手,bu

原帖由 Sindy 於 16-12-24 發表
請教下大家,有咩要注意,呢樣真係新手,budget約三至四萬,阿女係觀塘兄弟睇中左一隻,法國的,同德國比又 ...
留毛先

Sindy 發表於 16-12-24 22:11
請教下大家,有咩要注意,呢樣真係新手,budget約三至四萬,阿女係觀塘兄弟睇中左一隻,法國的,同德國比又 ...

你怎會是新手啊,自己識揀琴喔

titibaby 發表於 16-12-25 22:45
你怎會是新手啊,自己識揀琴喔
古琴係呀,兩萬學生琴就識揀

Sindy 發表於 16-12-25 22:53
古琴係呀,兩萬學生琴就識揀

三四萬古琴也是學生琴喔,不是保值憑聲音揀好了。我個人買過幾隻都是德國好過法國。不過不能一概而論

那你覺得三萬古琴跟兩萬大陸琴怎比?(我自己沒試過貴大陸琴)

titibaby 發表於 16-12-25 22:58
三四萬古琴也是學生琴喔,不是保值憑聲音揀好了。我個人買過幾隻都是德國好過法國。不過不能一概而論

那 ...
其實都好睇拉果個人,阿女覺得而家個琴低音受唔到佢D力,唔夠比佢爆,所以換琴,遲D1月再去兄弟,修琴師話再教佢揀琴,學無止境

另我想問,琴有無cert重要嗎?

地方你算是去對了、這價位有冇cert唔重要....  
法、德也並不重要、以聲為選、聲是甜是大、偏法居多!
受力否也許是是setting問題、能夠明白食弦並不容易、  
也許試試個十多二十的作分別、何以不叫老師試試?

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Sindy 發表於 16-12-26 01:12
其實都好睇拉果個人,阿女覺得而家個琴低音受唔到佢D力,唔夠比佢爆,所以換琴,遲D1月再去兄弟,修琴師話 ...

咁去試佐先啦,帶埋自己琴去比較

Sindy 發表於 16-12-24 22:11

各位聖誕快樂,我在台灣度假中,明天回港再詳談。

bebebe12345 發表於 16-12-26 08:42
地方你算是去對了、這價位有冇cert唔重要....  
法、德也並不重要、以聲為選、聲是甜是大、偏法居多!
受力 ...
老師係唔會得閒一齊去試架,阿女都係以揀聲為主,謝覆

Sindy 發表於 16-12-26 15:02
老師係唔會得閒一齊去試架,阿女都係以揀聲為主,謝覆

可以shortlist 後借走給老師看

titibaby 發表於 16-12-26 15:18
可以shortlist 後借走給老師看
咁好?不過佢識老師,多謝資料thx

3-4萬買舊琴,其實不用太緊張,跟買一般琴沒太大分別。如果是舊琴,可留意一下琴身有沒有位置有過份損耗,或者變形。我有個朋友買了一支舊琴,來歷不明,但吾贵,算拉,但一拿上手睇,八隻角都少許變形,結果是「打則」放把琴係桌面都會搖搖下,笑死我。這些古怪琴,一定會有很嚴重的##,做點補救是可以的,但何必呢!
試琴可以帶自己的琴作比較,但我情願多帶幾支弓,或叫賣家準備多一兩支弓。
懂行情的人都知道剛過去的美國提琴製作比賽有一段小插曲跟中國製琴師有關,若處理得宜,大獎早拿下了,誰說中國沒好琴?
註:##是什麼自己猜(emoji)

唉、弓更是另一碼子事.....
久不久也要燒抝作調整.....
小朋友用還是以聲為主.....
同樣價位差別亦可相當.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

又到講故事時間。
朋友有一琴,拉起來,聲音總是覺得不好,後來有一次朋友聚會,借了別人的弓(3000港幣左右)一拉,聲音就出來了。
另一朋友有大提一支,平價貨,偏偏手上的弓比較好,弓的木質把琴聲死死的壓下去,我叫他換一技普通一點的弓,聲音又好了。
兩次我都在場。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =2789483&extra=
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

多謝各位,遲D會再去兄弟學野,修琴的師父好好人,話教阿女揀琴,睇下阿女學到幾多了

講到選琴,搞點新意思。討論問題是:看琴頸对挑好琴有用处嗎?原因是什麼?