用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K1學英文拼音, 會唔會太細個??
go

K1學英文拼音, 會唔會太細個?? [複製鏈接]

未夠四歲, 會唔會好快唔記得???

憫母  唔會la...  發表於 17-1-21 11:50
   5    0    0    0

我囡四岁半學都好快吾記得,人人吾同,不喜勿插。

vestzs 發表於 16-12-24 20:54
未夠四歲, 會唔會好快唔記得???
我仔幼稚園PN開始學Letterland

回覆樓主:

仔三歲半讀RWI, 好好,我又唔覺得早,不過係因人而異。其實有套DVD叫word world我仔三歲開始睇,我覺得對佢掌握phonics都會好有幫助

k2 較sure win,meanwhile,可看些英文卡通和伴讀 to build up vocabs

回覆樓主:

回覆:K1學英文拼音, 會唔會太細個

認得晒A~Z大小階就學得,我個女3歲未夠就已識晒26個字母既發音,我隨口講啲英文生字,佢全部聽到該字既首字母發音係咩。

申利:我自己係英文拼音導師。其實幾歲學真係好視乎小朋友能力,4歲,5歲學,一樣有人學極都唔理想。

phonics 最難地方是blending,有些小朋友較sensitive就早些master到,有些大d先得,問題是父母唔會知,上左堂先知未得就哂$和時間。

咁又有人會話如果本身是得咪輸在起跑點,咁可以在k2前多些伴讀和看書,叻的小朋友其實唔上堂都可以自通(我個不是)

我女足4歲我自己教佢phonics, 現在4歲3個月,8成新學嘅vocab可以自己拼讀,不過佢未學blending 前,佢一直有睇書亦認到唔少sight words 。我覺得keep住睇書,建立字庫,學blending易上手好多,有閱讀習慣比年齡因素影響更大, 因blending不能靠死記而係要多應用才容易上手。

多謝各位回覆,
由於想跟番之前教家姐慨老師上, 剛好農歷年後有新班, 所以問問, 最後決定都係等多陣,等佢K2尾先上, 現在保持住去借d書番來同佢讀下先

Carroad 發表於 16-12-25 00:23
仔三歲半讀RWI, 好好,我又唔覺得早,不過係因人而異。其實有套DVD叫word world我仔三歲開始睇,我覺得對佢 ...
請問邊度讀 RWI 呀?

venisian 發表於 16-12-27 15:13
請問邊度讀 RWI 呀?

佐敦wiseland

回覆:K1學英文拼音, 會唔會太細個

我覺得RWI都唔錯的,關鍵在於師資是否有heart.因為我轉時間就返上午返學, 我果個center轉第二個老師比我,我發現阿女冇進步不凸止仲退步,我女同學仔在第二個center可以拼作短句故事,我女字都唔識拼,大家同時同level的, 問老師佢又話阿女讀很好,寫就唔ok, 當然啦,我日日同阿女睇書,佢字當然識好多啦,唔係center的功勞,但我要的是拼寫嘛!唔係點解叫read and write inc.? 再問阿女,原來個老師在尾段時叫佢地畫畫,睇peppa Pig, 話比佢地輕鬆下喎,自己去睇電話!我問阿女老師冇叫你們拼寫嗎?阿女話有,不過好多時佢地唔識拼,老師唔會叫佢地试,直接寫答案叫佢地抄反落薄,我嬲到震,問佢地負責人,佢地都話有同老師講了,叫老師如果教完當堂的東西可以再加強小朋友弱項!所以話自己都要keep住小朋友進度,唔係比人hea左又學唔到便可惜了!我馬上轉center了!

at least認得哂A至Z, 一路學一路睇多d書, 要識多d vocab多應用

Horsestar 發表於 17-1-4 20:40
我覺得RWI都唔錯的,關鍵在於師資是否有heart.因為我轉時間就返上午返學, 我果個center轉第二個老師比我, ...
方便透露係邊間嗎?而家又去邊間讀

引用:Quote:Horsestar+發表於+17-1-4+20:40+我覺

原帖由 墨衣 於 17-01-05 發表
方便透露係邊間嗎?而家又去邊間讀
那個hea的老師,只可以說在黃埔區!不方便開名了!

‹ 上一主題|下一主題