用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs SPCC
樓主: TTMother
go

APS vs SPCC   [複製鏈接]

回覆 BBMau818 的帖子

鼓勵思考, 不著重背誦, 唔代表就係輕鬆左呀呢個概念要搞清楚
平日樣樣都要跟得好, 工作紙要小心收好入file, 呢D systematic thinking要教先係最難, 背野有幾難姐?

tabby0521 發表於 16-12-29 11:25
回覆 BBMau818 的帖子

鼓勵思考, 不著重背誦, 唔代表就係輕鬆左呀呢個概念要搞清楚

唔係難,係覺得無必要呀!

tabby0521 發表於 16-12-29 09:55
第一次係EK回帖, 大家好

看了這po, 不見有很多SPCCPS家長回應, 我猶疑了幾天, 還是有一點不吐不快
nice to meet u 多謝你講有關學校資料

tabby0521 發表於 16-12-29 11:23
回覆 AEteam 的帖子

總會有人好谷都聽聞有人想補習班
我自己都唔想個囡靠補習班..特別係初小時但我本身英文不好好怕佢會跟唔上

看了這po, 不見有很多SPCCPS家長回應, 我猶疑了幾天, 還是有一點不吐不快

老實說,其實樓主潛咗水。她心儀的是否SPCCPS/DB/APS..., 相信只有她自己最清楚。所以,對她的選擇不要太認真。她是真的喜歡「谷」或者以為APS學術較佳?未知之數!

個人同意真的喜歡「谷」,不太適合SPCCPS, 未必夠應付SPCC求活的課程。或者Aps也未必適合,因Aps 入到神校的一群,課外活動也很出色。

當然有家長以為活就不用背任何書,又可能唔係⋯

TTMother 發表於 16-12-24 20:22

感謝你的體諒

樓主如果仍然擔心考大學, 可以看看以下信息!

"Our fifth DSE cohort achieved outstanding results in the 2016 HKDSE exams,
with 63% of the students achieving level 5 or above in five or more subjects
and 95.5% of them qualified for JUPAS degree courses."

陽光點的歌    發表於 16-12-29 16:53

回覆 陽光點的歌 的帖子

陽光你好, 我一路都有留意你既po
學校用reader教, 實質教grammar既地方唔多架, 中英文都靠孩子平日閱讀
家長如果有能力, grammar既地方係可以教多D, 閱讀不能少
平日如果睇得書少, 會吃力D
呢方面家長只可以鼓勵, 不能出手相助

mytambb 發表於 16-12-29 12:17

老實說,其實樓主潛咗水。她心儀的是否SPCCPS/DB/APS...,  ...
其實喜歡"谷"既家長, 應該選"嘉諾撒會"或"保良局"旗下既小學, 升中去番"保良局"旗下既中學"或者"鄧顯"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

作為家長, 我都明白, 谷有時反而家長有安全感D, 多D野渣手, 感覺有多D渣那
不過, 要孩子成長, 家長同時都要成長

先生成日叫我對孩子要多D信心, 信任佢可以自己做得到, 我地只需係佢有需要幫忙既時候先出手
其實呢間學校都好強調呢點

其實"谷"唔谷" 都係形容詞一個, 不同人有不同看法. 有高小家長話"谷", 因為真係好忙...
谷字真有不同內涵.

所以亦有意見話 SPCCPS 係溶入部份國際學校元素...

tabby0521 發表於 16-12-29 15:19

陽光你好, 我一路都有留意你既po
我想問問學校用咩方法幫學生提高英文書閱讀能力?上次參觀學校那位小6男同學同我講學校要一年內讀幾十本書,他說很易完全不難.小囡其實都愛睇書,就算有字唔明白都會儘力睇同估故事講什麼.你有留意我PO都知道我一直其實最怕英文幫助唔到佢...不過還好我家姐英文能力不錯,高中大學在英國讀書畢業,佢話我個囡入到SPCC佢好開心,英文方面佢會幫小囡,只係我怕自己幫唔到佢

陽光點的歌 發表於 16-12-29 16:52
我想問問學校用咩方法幫學生提高英文書閱讀能力?上次參觀學校那位小6男同學同我講學校要一年內讀幾十本書, ...
其實只要唔抗拒英文, 又願意睇英文書, 英文一定唔會太差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-29 16:59
其實只要唔抗拒英文, 又願意睇英文書, 英文一定唔會太差
近兩個月情況好左好多,慢慢睇到佢無咁抗拒,同佢去圖書館仲會主動睇英文書,個刻我都有點感動

陽光點的歌 發表於 16-12-29 16:52
我想問問學校用咩方法幫學生提高英文書閱讀能力?上次參觀學校那位小6男同學同我講學校要一年內讀幾十本書, ...

據講。。。

你間學校英文主要靠閱讀。

成班同學有閱讀習慣及氣氛,唔難做到。

受同學仔影響, 你好快會發現阿女睇英文書多過中文書...不用擔心!
‹ 上一主題|下一主題