用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文課外書 Roald Dahl
樓主: 彈弓狗
go

小二英文課外書 Roald Dahl   [複製鏈接]

sarahdad 發表於 16-12-27 11:00
可以參考以下順序, 或按小朋友的興趣
01 The Enormous Crocodile                    410L
02 The Magic Fi ...

thx

01 The Enormous Crocodile                    410L

原來The Witches排在那麼後,難怪我看不明白,幸好阿女看得懂。

george marvellous medicine 小二都睇得明

Nath 發表於 16-12-30 01:02
george marvellous medicine 小二都睇得明

呢本好好睇

LeeCC 發表於 16-12-24 00:08
英文程度人人唔同,有人小一看完全套,有人小四連最淺的一本未看得懂
真係好讚同, 睇到呢個帖, 即刻入嚟睇。事源係阿細上暑期班時(小一升小二), 阿sir話佢comprehension差, 建議多睇故事書, 就介紹呢位人兄。我去書局睇, 一額汗, 心諗:阿sir如果阿細睇得明, 佢就唔駛嚟上你堂啦。
不過, 都買咗最薄兩本返去, 阿細當然hou都唔hou, 連大果個掀兩掀都即刻丟埋一邊, 依家响書架封塵中。

想問多一句,邊度可以查到Lexlie rating ?謝謝

引用:Quote:LeeCC+發表於+16-12-24+00:08+英文程

原帖由 little_yolky 於 16-12-30 發表
真係好讚同, 睇到呢個帖, 即刻入嚟睇。事源係阿細上暑期班時(小一升小二), 阿sir話佢comprehension差, 建議 ...
有谷友介紹過Roald Dahl 簡易版。系列有7本,每本約200字,彩圖。你可看看是否喜歡。

www.bookdepository.com/The-Penguin-Kids-4-The-Fantastic-Mr-Fox-Dahl-Reader-Andrew-Hopkins/9781447931355?ref=pd_detail_1_sims_b_p2p_1

little_yolky  咁好?  發表於 16-12-30 12:24
bobbob  而家居然有簡易版  發表於 16-12-30 12:20

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-30 11:27
真係好讚同, 睇到呢個帖, 即刻入嚟睇。事源係阿細上暑期班時(小一升小二), 阿sir話佢comprehension差, 建議 ...
你買咗邊2本?我記得我仔細個好鐘意fantastic mr. fox 同 george's marvelous medicine, 或者你可以試試。

醒目開學勳章

彈弓狗 發表於 16-12-30 11:28
想問多一句,邊度可以查到Lexlie rating ?謝謝
https://www.lexile.com/

bobbob 發表於 16-12-30 12:19
你買咗邊2本?我記得我仔細個好鐘意fantastic mr. fox 同 george's marvelous medicine, 或者你可以試試。 ...
阿細唔鐘意睇, 佢只鐘意adventure box, 阿大就只鐘意簡易版老鼠日記。佢哋好stubborn。

little_yolky 發表於 16-12-30 11:27
最薄的兩本應該是:

02 The Magic Finger                              450L

理論上讀完牛津閱讀樹(ORT)第九級, 便可以看明最薄的兩本, 因為ORT Stage 9大約等於450L的程度,
女兒話The Enormous Crocodile, The Magic Finger很有趣的, 她看時不停笑.

sarahdad 發表於 16-12-30 12:45
最薄的兩本應該是:
02 The Magic Finger              ...
阿細見到全部係字, 咁少公仔.............唔想睇。而且, 阿細無ORT L9程度...............
至於家姐............因為同學唔睇, 佢咪唔睇囉, 同學近排興睇隻老鼠................

little_yolky 發表於 16-12-30 12:51
阿細見到全部係字, 咁少公仔.............唔想睇。而且, 阿細無ORT L9程度...............
至於家姐....... ...
其實這兩本不太深但字細又密,我小朋友都唔想睇

bobbob  kindle可以放大字體  發表於 16-12-30 15:40
little_yolky  我都唔想睇,要戴老花鏡至睇到D字。  發表於 16-12-30 13:22

有字體大d的版本,雖然貴d,但值。亞女d書我會抽樣伴讀,字體太细,我唔會買。

sarahdad 發表於 16-12-30 12:45
最薄的兩本應該是:
02 The Magic Finger              ...
阿仔又係超級中意enormous crocodile

他看得懂tree top stage12,13

看fantastic Mr。fox 覺得有d難

sarahdad    發表於 16-12-30 17:57

little_yolky 發表於 16-12-30 12:51
enormous crocodile有彩色版,每頁得半版系字,我個仔都接受到

我覺得字體細真會讓小朋友卻步,阿女也須經我苦口婆心推薦一番才肯看,現在看得津津有味。我還在淘寶買了音訊,讓她在車上聽故事,她聽得極沉迷又開心。

你煩英我煩中,剛借了本中文書,被人質問做乜借本咁多字的

little_yolky    發表於 17-1-3 10:40

MrBeast 發表於 16-12-31 12:01
你煩英我煩中,剛借了本中文書,被人質問做乜借本咁多字的

MrBeast 發表於 16-12-30 13:21
其實這兩本不太深但字細又密,我小朋友都唔想睇

就是字體太細讓小朋友反感
‹ 上一主題|下一主題