用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間收pm, 係咪應該做18- ...
go

14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間收pm, 係咪應該做18-19大b [複製鏈接]

14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間村校收pm, 係咪應該做18-19大b好呢?又怕超大b,老師吾鍾意!
am那間不是心儀,pm那間已放岀去了,求位信已交心儀2間學校,期望吾高,所以心儀那間1月可報n,真心請教各位jm (emoji)(emoji)
   0    0    0    0

回覆樓主:

9月又真係大得滯 我囡11月我都唔想佢做超大 有d學校會唔收咁大 要10月11月打後

Yaoguai 發表於 16-12-22 23:51
14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間村校收pm, 係咪應該做18-19大b好呢?又怕超大b,老師吾鍾意! ...

9月又大過小小喎,似留班多感覺。

我8月B,都今年讀,

11-12月個班就細B,
7-9月中B。

回覆:14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間收pm, 係咪應該做18-19大b

9月老實講唔算細B...你等出年未必咁多學校比你報。

2014年9月,到18年9月入學已接近4歲,如同班有15年12月的小朋友,等于大左人地1年幾,咁樣唔好呀!現在有OFFER 就讀啦!

9月好似太大喇喎, 出年再考又唔代表心儀嗰間一定收。照讀村校啦, 大把人都係村校, 無話一定差既,再唔係讀住先K2再搵學校插班。

我囡囡也是9 月b, 除了學習成績外,我也會考慮佢感受,自己和同學相差太遠,特別是女仔都鍾意做細個的,況且K2 再插班也可以呢

我都同你一樣, 我諗最好讀住村校先, 之後K1 再考心儀名校既K1 (因為名校多D超大B), 和心儀非名校K2 (唔係名校就讀K2因為無乜超大B), 比較好

Yaoguai 發表於 16-12-22 23:51
14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間村校收pm, 係咪應該做18-19大b好呢?又怕超大b,老師吾鍾意! ...
9月唔算細B呀? 有AM收都照讀架LA~12月超細B, 全WAITING, 都等CALL~
我唔想佢做大B, 希望有CALL WAITING LA!

你要留意 唔係間間學校會收9月 你要先了解左

你要認真諗諗, 2014年9月b, 到18年9月入學已接近4歲, 佢會唔會覺得學既野已識, 之後對學習減低興趣. 便大問題.  

讀住村校先,出年再in龍校K1,
我帶女女去面試。培道/培正個D一睇都高
阿女一個頭以上。全部都好大隻吓。
對答如流,細B一定輸。
我朋友3月B讀同一間 N班,宣道/培道都收了。
我細B就後備或落選。

其實9月唔算細b了, st cat 同kv都有收10月b, 所以要諗下真係細b問題定係小朋友性格問題。我小朋友係12月b,但性格慢熱怕生,就算等多一年interview都唔一定有優勢,所以我都考慮緊俾佢做細b

回覆 Yaoguai 的帖子

我10月b,得離屋企遠的k收,唔想佢地大人地一年都照讀住先,諗住k2考插班。

引用:14年9月頭細b,只有1間村校收am,1間村校收p

原帖由 Yaoguai 於 16-12-22 發表
我個女也是14年9月中細B,如果同超大B及年頭大B比係會輸蝕D,但亦冇絕對,報左8間,4間first round offers, 3am (半龍私幼)1pm(學卷), 兩間waiting,兩間未出。我唔會為入名幼或龍幼repeat k1, 唔想個女浪費時間讀多一年,始終女仔,大D同學足足一年感覺唔係幾好。

謝謝大家意見,我會同c6講下

9月b大部分做唔到超大b架啦. 如果有offer 照讀,小朋友學習能力快,俾d支持佢。
‹ 上一主題|下一主題