用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選11定12網好.....
樓主: april_mak0525
go

選11定12網好..... [複製鏈接]

未開始考小學....

囡囡的幼稚園有小學...但不是100%收

mcl203 發表於 16-12-25 12:50
你既意思係 係中西區搏間2..3線,再搏番做B1生入番間B1中學 ?? 咁同係灣仔搏間一線小學有乜分別 ?? 條路易D ...

無錯,12網你只可以搏一間名津做第一,第二已經好頭痛唔知放邊間,反而11網可盡搏第一間,之後有好多二線可以放二三位。咁當然之後都要努力做b1生,咁升中先上得返b1中學。

Sofia88 發表於 16-12-25 12:35
請問點解11網女仔升band 1中機會極高?
係咪即係如喺11網,入邊間幼稚園都冇所謂,最終升中都大機會入到B1 ...

宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例無11網咁好,就算人口增加,都有buffer位抵銷。再者,正如之前所講,12網問題係好多直屬學校,你好彩抽得入,固然一天光晒,但要諗下第二位放乜野學校,而一旦抽唔入,6年後要諗下升中點搞。

引用:Quote:Sofia88+發表於+16-12-25+12:35+請問

原帖由 mannewliv 於 16-12-27 發表
宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例 ...
升中人口上升係建基於:1.區內有新樓盤/大型重建進行中,2.區內人口分佈不正規地大變化~~~

有無去推算過灣仔女生現在升中情況? 唔理會直屬小學影響,兩區比較,仍然係灣仔更有利於B1女生。灣仔直屬佔區內升中人數接近一半,亦取去較高比例B1名額,若穩係區內B1生,相信問題仍然係唔大~~~

mannewliv 發表於 16-12-27 11:01
無錯,12網你只可以搏一間名津做第一,第二已經好頭痛唔知放邊間,反而11網可盡搏第一間,之後有好多二線 ...
邊幾間11網二線學校放乙二乙三總有好大機會呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-12-27 12:00
升中人口上升係建基於:1.區內有新樓盤/大型重建進行中,2.區內人口分佈不正規地大變化~~~

有無去推算過灣 ...
灣仔區人口一定多咗,因為多咗天后一帶既地區。不過人口多咗唔代表升小升中人數都一定多咗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-28 08:18
邊幾間11網二線學校放乙二乙三總有好大機會呢?

好大機會就唔敢講,但肯定好過12網不成功便成仁

11網最top既, 只有放第一先有機有呢幾間:聖彼得.般小,聖提
次一d既就呢d:英二,兩間聖安多尼
再次一d既放二三機會都唔錯:李陞英一呂明才

俾我係11網家長,進取既,第一間選第一行其中一間,第二選第三行其中一間.保守既,第一選第二行其中一間,之後選第三行.

12網我唔係太曉點選,女仔固然選幾間直屬女校做第一,之後就李賜豪?呢區似乎個個當李賜豪做保險,所以第二多數呢間,仲要男女全部一齊爭...仲有無邊間非寶校放第二機會大?

mannewliv 發表於 16-12-29 13:44
好大機會就唔敢講,但肯定好過12網不成功便成仁

11網最top既, 只有放第一先有機有呢幾間:聖彼得.般小, ...
好明顯, 你又係一個唔瞭解11網既非區內家長. 你對11網既認知, 已經係N年前既歷史 (至少3年)

11網上年派位係點, 去呢度睇下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3273936

基本上, 隨著人口上升, 家長又開始保守, 11網都變埋做天地網, 連李陞乙2都話有人入唔到

11網係乙2乙3可以必入, 只得番聖勒祿, 潮商, 新會商會, 聖馬太, 天總

對比起12網, 唔覺有咩好處, 一樣係all or nothing

引用:Quote:mannewliv+發表於+16-12-29+13:44+好

原帖由 hkpapa852 於 16-12-29 發表
好明顯, 你又係一個唔瞭解11網既非區內家長. 你對11網既認知, 已經係N年前既歷史 (至少3年)

11網上年派位 ...
所以我都仲係未明點去直接比較競爭難度,中西區人口比灣仔多,若一個女孩子去考一間女小學有直屬中學既,一個人口少D既區有3間,一個人口多D既有2間,理論上少D又多1間係著數D。

但又要用另一個方法去掉轉結果,怕競爭激烈而去揀二三線小學,機會可能

係多左,但又要力爭頭40%B1先機會大番。咁究竟係边區著數D ??

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:01

11網上年派位 ...

女仔,住11網,手揸20分(首名,天主教),首輪應該搏11網的天主教女校?或是14網的北官(父母舊生)?

11網上年派位 ...

但11網的小學非常平均, 各有捧場客, 分散投資, 而且多男女校, 1仔1女最有利,

不會像12網般人人爭那幾間。

jaycee_mami 發表於 16-12-30 08:19
但11網的小學非常平均, 各有捧場客, 分散投資, 而且多男女校, 1仔1女最有利,

不會像12網般人人爭那 ...
11網:
一線官津小學: 4間 (2女校, 其餘男女校)
二線官津小學: 7間 (只有1/2間放乙2仲有少許機會)
較不受歡迎官津小學: 5間

12網:
一線官津小學: 8間 (3女校, 2男校, 其餘男女校)
二線官津小學: 2間 (只有1/2間放乙2仲有機會)
較不受歡迎官津小學: 6間

邊區值搏D, 自己諗!

mcl203 發表於 16-12-29 15:08
所以我都仲係未明點去直接比較競爭難度,中西區人口比灣仔多,若一個女孩子去考一間女小學有直屬中學既,一 ...

人口上升係每個區都面對既問題,11網12網都有好多舊樓重建.我唔知大家話11網人口多過12網既數據從何而來,但教育局既數字就話俾我聽,近幾年11網幼園學生人數一直係少過12網,本地幼園生人數幾級都少一至兩成.

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2015.pdf

11網上年派位 ...
話李陞乙二入唔到,網上講既野,大家信幾多?我出年都可以話寶校乙二入唔到.我唔敢話聲稱乙二入唔到李陞既網民講大話,因為確有一絲可能係舊年乙一有好多人揀李陞,或者乙二個個放李陞做第二,隨機數字差既就只好嘆句唔好彩.呢個情況都唔係話無可能既

mannewliv 發表於 16-12-30 12:19
人口上升係每個區都面對既問題,11網12網都有好多舊樓重建.我唔知大家話11網人口多過12網既數據從何而來 ...
多謝指導....原來多方面去睇...本地小學學額 和 本區升中人數...都係灣仔區人數較多 ~~~

但回歸樓主既疑問....試用小學學額又去睇下....女津小佔本區學額
1. 中西區....2女津小...(100+150)/1310 = 19.08%
2. 灣仔區....3女津小....(120+120+120)/1625 = 22.1% ~~~

april_mak0525 發表於 16-12-22 17:05
如題
請問
女 20分 有宗教分

以升中而女係邊緣人咁睇,揀11網隱陣些

醒目開學勳章 王國長老

mannewliv 發表於 16-12-30 12:22
話李陞乙二入唔到,網上講既野,大家信幾多?我出年都可以話寶校乙二入唔到.我唔敢話聲稱乙二入唔到李陞既 ...

當然,網上嘅野信一半就好。
但如果你話寶校乙二入唔到,一個二個出黎反駁話無揀都派入。人地信邊個呢?為吹而吹又何必呢
正正因為受制於unknown random number,所以選校時至要了解走勢同運用策略。如果明知李陛乙二入唔晒都要搏,就要預勝者為王敗者為寇。輸唔起嘅就唯有更保守了。

mannewliv 發表於 16-12-27 11:06
宜家黎講,11網對b1女仔係最好,b1位多過b1生,香港無乜區可以咁。12網都好似係b1女仔位多過b1生,但比例 ...

甘如果男好呢?11or 12 好D?thanks

beautytiny 發表於 17-1-22 15:19
甘如果男好呢?11or 12 好D?thanks
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D1

hkpapa852 發表於 17-1-22 15:26
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617&extra=page%3D1

已看,是否既係男生12比較好?
‹ 上一主題|下一主題