用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 經歷過升小的家長...
go

經歷過升小的家長... [複製鏈接]

小兒有聖保羅堂及高主教offer, 一心諗住讀聖保羅堂,因為我喜歡happy school. 但身邊有唔少朋友都勸我楝高主教因有小學back up. 升小冇咁大壓力。

小兒學術強,所以不怕happy school程度淺。最主要是性格慢熱,不會主動表現自己,怕醜但有禮貌,朋友告訴我這樣的小孩考直私interview 不利。所以我煩緊好唔好入高主教,至少半龍唔洗咁騰雞,我本身自行冇分。

過來人可以分享一下嗎?

hppa  choose 聖保羅堂, unless you like 高主教 primary. in addition, how many percentage 高主教 K accepted    發表於 16-12-22 12:05
   0    0    0    0

回覆 nanakochan 的帖子

自行冇分>>> must need dragon to back up!!!

nanakochan 發表於 16-12-22 11:42
小兒有聖保羅堂及高主教offer, 一心諗住讀聖保羅堂,因為我喜歡happy school. 但身邊有唔少朋友都勸我楝高 ...
我是不同意自行無分就選龍校的。
你應該了解兩家學校的分別,和你自己的期望。高小是你喜歡的嗎?你本身打算考直私定津小?高幼升高小的比例多少? 升不到高小的高幼生的升學出路?這些你都應該去了解一吓。

今年K1的學生人數比兔龍兩年的人數少好多,競爭是否一樣?自己考慮。

無人會俾到答案你。每人的取態不一,心態有異。有人喜歡谷,有一人不。有人PREFER順性教育,有人持相反看法。

Prefer高主教,佢學術高更加唔怕高主教谷,因為佢應付到。讀st Paul church將來你都會考高主教,但入到嘅機會細好多。

不過記住高主教唔可以大抽獎。

看你target小學時津貼定私校。好似高主教小學收了,不能抽獎?

想考直私,怕佢性格被動interview 好輸蝕,
最後要大抽獎。by the way大抽獎中西區有咩寶校呢?
多謝各位分享
‹ 上一主題|下一主題