用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基
樓主: qpa
go

培基   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-11 12:55
唔駛擔心啦,我覺得妳真係一個好好、好稱職嘅媽媽 (講真我絕對冇妳咁勤力)作為家長我地只可以盡 ...
洋蔥頭媽咪, 正如妳所講, 我份人做野比較緊張憂慮, 自己份人比較大壓力, 我做野儘量可以的話會有好多 what if plan. 點解我會呻預備升中面試好傷心神, 好損意志. 因為我及阿女英文唔係咁叻及醒, 諗住會讀及註冊嗰3間直資, 我及C6 真係要每間中學要好多時間作英文點解選呢間學校 (依家只係完成咗赤柱聖士提反呢間咋, 仲有培基及匯基未作)  及阿女要背. 阿女背聖士提反 Version 3 (Final version) 都要用差唔多5日先至背到滚瓜爛熟好似好流利, 但俾阿女背之前嘅所有version, 我及C6作完後要四周圍搵人幫手睇及修改. 唉! 我, C6 及阿女英文唔好, 預備升中面試英文題目都對我哋一家三口來說都幾大挑戰.

P.S. 希望大家不要見笑以下所分享的英文水平, 無辦法, 英文唔好麻, 大家多多包容

Why do you choose our school (St Stephen College)?         

Version 1 (俾阿女姑姐及教友睇後話咁講無阿女賣點, 又唔中 point, 之後惟有重作)

I love your school very much.  I attended the school's briefing session in November last year. What impressed me most was the size of the school. As the school principal said, the school’s size is similar to the Hong Kong Disneyland. How amazing if I can spend my secondary school life in such a wonderful place.

Moreover, I am a sporty girl, the school has so many sports facilities such as swimming pool, basketball court and football field etc. I can fully and freely play these sport facilities.  

At last, I chatted with some senior students on the briefing day and they were so smart, confident and polite. I admired them very much.  I do want to be a member of your school.

Version 2 (呢個似自我介紹, 惟有再修改後再重作)

My name is XXX.  I am studying at the XXXX Primary School in XXX.

I like reading different kinds of books and novels. I like writing, too. I have submitted my writings to the Cotton Tree Children Literature Digest for sharing with other readers.  I won the Young Writers Achievements Awards in 2015 and 2016.

At school, I am so honored to have been selected as a member of both the School's basketball and table tennis team.  I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd runner up in the competition.  

During summer holidays, I like joining adventurous and leadership camps, like Outward bound and Gideon young soldier camp.  I enjoy being a leader and leading the team to achieve missions.
I would like to join your school, which provides a good atmosphere for me to study and further develop my strength in sports and leadership                                 

Version 3 (Final version)

Hong Kong is an International city, uses not only Cantonese, but also English and Putonghua. The College emphasizes on student’s language performance in English and Putonghua. This will help me to develop toward International and to foster a leader of tomorrow.

I love writing.  I had won the Young Writers Achievements Awards. The College has Creative Writing Project which is guided by visiting writers. At school, I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd (second) runner up in the competition. I would like to join your school to study and further develop my strengths.

最後, 赤柱聖士提反用中文及英文問阿女點解住咁遠住粉嶺都想讀我間學校呀? 其實阿女可以照答背得好似好流利英文嘅Version 3, 但阿女因為太想讀呢間及太大壓力, 竟然草草講唔遠, 有南港島線通車, 我會為入讀你呢間理想中學努力

小時了了 發表於 17-1-11 17:19
洋蔥頭媽咪, 正如妳所講, 我份人做野比較緊張憂慮, 自己份人比較大壓力, 我做野儘量可以的話會有好多 what ...
真係辛苦晒你。

作呢D嘢, 最慘唔係點作, 係要作到俾人以為係小朋友作咁, 用語淺白, 不失童真, 但又下下到point。叫小朋友背, 又唔可以背到太流暢俾人知道係背, 要流暢得嚟自然, 同答其他問題既口語水平相約, 唔係就一定穿崩俾人知係預先作定同埋背好答案, 真係難、難、難。

小時了了  妳好叻, 能夠說出重點來! 所以我預備阿女升中同預備呈分試一樣大壓力  發表於 17-1-12 09:58

洋蔥頭媽咪, 正如妳所講, 我份人做野比較緊張憂慮, 自己份人比較大壓力, 我做野儘量可以的話會有好多 what ...
睇完我都覺得妳好辛苦,明白妳同囡囡都好大壓力。
可能我冇妳地咁有大志,所以我仔面試我都冇為佢凖備,只係平常心,叫佢盡佢力就可以啦,我相信上天自有安排。

你好叻呀!你既辛勞會有好收穫!

唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講, 佢英文面試嗰部份真係唔多掂, 真係啞咗只係會答"No, Maybe" 咋 (呢個就係阿女 In 赤柱聖士提反, 人哋用好多時間同佢用英文傾偈, 阿女事後講佢不斷只識講呢兩個字)

點解阿女長沙灣祟真及天水圍李兆基阿女比較容易過關, 因為呢兩間考嘅英文時間好短及考得好少咋:
祟真:
- 計時, 1分鐘自我介紹 (呢個阿女已背得滾瓜爛熟, 可以扮成好似好流利)

- 讀1篇英文而篇文章阿女只唔識讀1個字. 之後問幾條文章內的題目, 阿女睇住篇文來回答

Remarks: 點解選我哋間中學? 係用中文問及用中文答

李兆基:
- 自我介紹(無計時, 老師自動 stop);

- 配對:2組卡片,一組卡片寫英文字,我女考時啲英文字有 Bench;Swing;Merry-go-around;fence。另一組係圖畫用來配對嗰啲英文單字。配對完要逐個英文單字讀,

- 之後老師問公園除咗呢啲仲有咩野?英文問多少少阿女已經露底啞咗唔出聲喇。

Remarks: 無問點解選我哋間中學

阿媽我知阿女底子有幾多, 阿女只係一般貨色, 做阿媽係咁情況下如果唔為阿女英文面試準備多少少, 阿女真係會啞咗架 (好似考赤柱聖士提反咁凍過水)

little_yolky  Miss, nowadays most of the parks in HK have no swing.........老師太離地了。  發表於 17-1-12 12:11

小時了了 發表於 17-1-12 10:22
唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講,  ...
阿女補咗咁耐oral, 點解英文interview會啞咗?

小時了了  其實, 面試時如表現到平時咁原來已經算表現非常出色, 因為小朋友緊張及壓力大下, 表現打晒折   發表於 17-1-12 13:56
小時了了  阿女話每次面試時佢好緊張, 成身出晒汗, 個腦實晒喎  發表於 17-1-12 13:52

小時了了  其實, 面試時如表現到平時咁原來已經算表現非常出色, 因為小朋友緊張及壓力大下, 表現打晒折   發表於 14 分鐘前

小時了了  阿女話每次面試時佢好緊張, 成身出晒汗, 個腦實晒喎  發表於 18 分鐘前

哎吔, 咁緊係啦, 乜你無事前同佢做思想工作咩?
平時校內考試, 我都要做思想工作啦。家姐出去比賽, 我簡直要催眠佢咁滯。

little_yolky 發表於 17-1-12 14:11
小時了了  其實, 面試時如表現到平時咁原來已經算表現非常出色, 因為小朋友緊張及壓力大下, 表現打晒折    ...

有呀, 但阿女心理質素唔得麻, 好怯好緊張喎. 要阿女靠面試出色來考到學校 (如赤柱聖士提反第一輪即收生)就一定凍過水呀

阿女話唔夠人哋講, 雖然有講野, 但係講得唔多, 俾人搶晒講. 另外, 佢原本唔同意組員嘅選擇嘅, 但佢話緊張腦閉塞諗唔到 point, 是旦跟大圍就算. 所以阿女小組討論表現都唔係好, 所以祟真 second in 都只係 waiting list. 我估之後祟真再 review 時睇到阿女 first in 純考學術野 (中,英,數) 啱好多題才由 waiting list 變為 offer, 我係咁諗咋.

培基及匯基東九龍都有小組討論, 我估阿女呢部份得分將會麻麻地. 所以, 我咁驚阿女考唔到崇真以後嘅直資囉!

小時了了 發表於 17-1-12 17:52
有呀, 但阿女心理資素唔得麻, 好怯好緊張喎. 要阿女靠面試出色來考到學校 (如赤柱聖士提反第一輪即收生)就 ...
咁要train下了, DSE中文都要考呢D。

如果現階段無APPLY, 請問放榜後去培基叩門可以嗎

小時了了  可以, 每年有10個8個位左右給叩門的  發表於 17-1-13 09:56

今日3月31日了, 距離培基於4月20日將註冊名單交教育局剩餘20日, 真心希望仍在等候培基學位的有電話 call 取錄.

在此叮嚀日後有心考培基的家長一件事情, 培基只得一次面試, 而面試係 shortlist 大約 700 名小學生, 根據往年及今年超過1,200人申請, 即是係面試階段已經有4X% (~500人落選) 申請者入唔到閘未能面試, 係呢4X%落選者中, 真係會有好不幸的 B1生連面試機會都無的, 可能唔多, 但大家必須要知道及有心理準備呢一點, 因為我咁多年以來係 EK 度爬文, 有好多網友不斷話培基收 B1C - B2A, 如果係 B1 生培基都好大機會收. 但經過我今年阿女 B1 生考培基經驗,  B1 生考培基都唔係易事, 亦都唔一定 B1生實收, 無呢支歌仔唱的

另外, 係以下呢個帖中: 考直資中學之我感, 加油! 共勉之!: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 , 以我所知, 最少有2位網友小朋友係 B1 生連培基面試信都收唔到, 連面試機會都無. 而當中的其中1位嘅小朋友匯基(東九龍)係有取錄信

所以, 日後有心考培基的 B1 家長, 真的不妨有後著計劃, 萬一真的咁不幸培基連面試機會都無, 又或者最後不被取錄, 仍有後著計劃

另外, 由今年開始學童第一年開始回升, 考直資及抽官/津校越來越難的

育局學童數據喇, 今年升中其實唔係多好多學童喎, 比舊年多1,235學童
學生人數統計報告書: http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/figures/index_1.html

2015/16: http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2015.pdf P.62
舊年2016年小六升中學童人數:
睇嗰時小六 (B)本地學校 (不包國際學校): 48,995 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

今年2017年小六升中學童人數:
嗰時小五(B)本地學校(不包國際學校) : 50,230 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)(比舊年多1,235學童咋喎)

出年2018年小六升中學童人數:
嗰時小四(B)本地學校(不包國際學校): 52,711 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

後年2019年小六升中學童人數:
嗰時小三(B)本地學校(不包國際學校): 55,956 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

2014/15:http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2014.pdf P.62
前年2015年小六升中學童人數:
嗰時小六 (B)本地學校(不包國際學校): 49,446 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

留意:
1) 學校2017年時提早於4月8日前將家長承諾書呈交教育局,以致不能取回小六資料表去其他直資註冊或參加津校大抽獎

2) 所以,日後如果已註冊但仍猶疑不決會否會註冊其他直資或參加大抽獎,最好係3月尾4月頭之前係培基取回小六資料表

loverlymama  多謝你的資料呀!祝你小朋友中學生活開心!  發表於 17-3-31 17:14
2jkidsfather  Thank you for your efforts and sharing.  發表於 17-3-31 15:02

回覆 小時了了 的帖子

真的不明白…我角得滙是比咅好些的,怎么會返過來???

小時了了  我係選了讀匯基喎. 只不過我寫低落來俾日後考培基家長知, 有個心理預備 B1 生未必一定入到培基咁解   發表於 17-3-31 17:17

多謝你小時. 我女兒就是B1生面試機會都無. 打過幾次電話到學校都不得要領. 現在只有等大抽獎的機會. 未來這幾個月一定很難過. 坐如針氈, 等待再等待........

小時了了  您要好好保重呀! 仲瞓唔瞓到? 我呢排睇中醫俾啲寧神安神中藥, 我瞓得好咗啲! 加油   發表於 17-3-31 17:41

回覆 twhkleung 的帖子

你唔會了。我意思是報培的人數比報滙的人數多,但滙的 banding 反而比較高,所以我不太明白而己!

小時了了  Sorry! 我誤會咗您意思!  發表於 17-4-1 15:14
‹ 上一主題|下一主題