用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基
樓主: qpa
go

培基   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-1-10 06:41
唉!原來考直資比我想像中慳心神,壓力都幾大下。

培基幾時開始面試時要帶埋中/英/數平日功課及學生手 ...

放心吧!小兒當年都是面試咗六間中學,4間直資2間自行,從低考到高,三勝一負,最後入讀培基,你女兒成績比我兒子好,培基沒問題的,
聖記是神校,當然考的不一樣

回覆 小時了了 的帖子

你的女兒話晒都係 B1, 應該好大機會入培基, 我個仔只是 B2頭, 有點危
而且你們也有一間不差的基祟打底, 真的可以放鬆心情面試, 反而可以發揮得更好.
我阿仔都有林大輝 offer, 其實我和他都很喜歡林校 (因為阿仔玩運動的), 都有諗過就林校啦, 可是大家對林校的評價都不太好, 不嘗試找更好的好似做錯決定咁.
我也跟阿仔說不要太緊張, 就算其他學校不收, 其實自己喜歡的學校一早已取錄自己, 真的無嘢輸.  

回覆 mict0009 的帖子

你的兒子在培基讀得開心嗎?

simbafelix 發表於 17-1-10 14:57
回覆 小時了了 的帖子

你的女兒話晒都係 B1, 應該好大機會入培基, 我個仔只是 B2頭, 有點危
你個係仔可以試德信,B2頭入倒機會都高,德信校長同老師都好好架。

今年去不到簡介會,想多了解培基
請教各位,欣賞培基的地方?
謝謝

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝提醒,但德信是男校,兩父子都話不想,而且我年中可能會搬往紅磡,所以不去馬鞍山了。

回覆 AndyQ 的帖子

係啞,上午in

我都收到面試通知,請問填寫家長問卷要注意甚麽?有沒有人可分享經驗?

回覆:rhk451 的帖子

我都想知😅😅

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-10 07:51
恕直言,其實呢兩年黎我覺得你都比左太大壓力你囡囡,你似乎太緊張啦!升中只係人生其中一個階段啫,要認真及平常心去面對,有時太多選擇/太多比較,就會亂同失方向。
個人意見,培基以收1C-2A生為主,2A生亦不少,除非面試有差池或有其他因素,若以你囡成績收嘅機會相信極高,直資面試好多都會睇手冊、睇功課,亦會由小四起睇。其實成績好就你揀學,成績差就學校揀你,今年仲算係升中學童不算多,平常心啦。
洋蔥頭媽咪, 呢幾年來妳作為過來人俾咗好多有用資料及係我低谷時支持及扶持我, 我多謝妳都來不切, 點會怪妳直言呢,真心的.

唉! 阿女俾我小學6年來左谷右谷補好多習, 屋企為咗阿女考好呈分試傷咗好多和氣家人關係唔係幾好阿女才可以達 B1B-C成績, 純個人感受及見解, 如果俾阿女自己輕輕鬆鬆自主學習及讀, 佢一定會開心好多, 家庭關係好好多, 但成績好大好大機會跌落B2A-B. 阿女依家青春期喇, 脾氣燥底好多, 非常反叛, 成日同我哋開火駁斥, 好難教好難要佢聽父母講野. 尋晚同C6 傾咗成晚究竟來緊 2-3月前要決定阿女讀邊間中學, 我兩公婆最近有個人新體會及見解, DSE 成績無我哋之前排得第一重要位置喇, 反而生命教育, 學校關愛學生, 反叛女係中學俾老師教好唔變壞反而係重中之重. 所以培基/匯基及崇真係呢方面就做得非常非常之好

祟真註冊嗰邊, 當初嫌煩及驚佢留難我如果培基收咗阿女時祟真唔肯俾我攞返小六資料表去培基再註冊. 但尋日去咗祟真註冊, 書記主動同我講如果要放棄學位要18/4前, 之後就唔能夠放棄喇, 因為小六資料表已交咗教育局了. 所以, 依家保住崇真, 培基之後取錄的話祟真又可以俾返小六資料表, 所有我杞人憂天嘅擔心憂慮一掃而空, 依家考培基及匯基(東九龍)真係可以平常心了.

唔好意思!
打擾大家一下﹐問下你們的NUMBER是多少?想大約知今年多少人報﹐我是552﹐和上同下午IN有沒有分別?

小時了了 發表於 17-1-10 06:41
唉!原來考直資比我想像中傷心神損意志,壓力都幾大下。

培基幾時開始面試時要帶埋中/英/數平日功課及 ...
你拿最靚本功課(各科), 練習卷都得去就得.  面試定D來, 最緊要GROUP DISCUSSION唔好唔出聲.  

小時了了 發表於 17-1-11 10:55
洋蔥頭媽咪, 呢幾年來妳作為過來人俾咗好多有用資料及係我低谷時支持及扶持我, 我多謝妳都來不切, 點會怪 ...
唔駛擔心啦,我覺得妳真係一個好好、好稱職嘅媽媽 (講真我絕對冇妳咁勤力)作為家長我地只可以盡量為小朋友安排條好行嘅路,但最終结果如何就要睇孩子造化啦。響現今社會,學歷的確相當相當重要,但是個人品德及態度都好影響成敗。從小我都較重視兒子態度多於成績,所以為兒子選校時,都極重視生命教育及學校關愛度,如果知道學校只重視成績好嘅學生放棄其他,就算是1A校我都唔會揀。
以妳女兒現時成績相信考入直資不會太難,隨遇而安啦,孩子將進入青春期,升中後又是另一新體驗,與囡囡要多溝通,給予空間讓孩子成長,家長必須以正面態度去面對新挑戰。   

溫馨提示 :青春期嘅孩子要多關心,小囉嗦,佢發脾氣妳就當佢生病啦,別太上心,最重要保持良好關係,青春期是孩子必經階段,就以微笑去面對它吧!妳對孩子的愛,孩子內心其實會明白父母的。

互勉之

ptm    發表於 17-1-11 13:21

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

good good

回覆 KOC 的帖子

我在最後一日下午交表,#126X。應該唔多過1300個申請。在資訊日時,校長話揀6-700人面試。

回覆 Ginger_Cat 的帖子

有收到面試通知嗎?

回覆 Mayyuen18 的帖子

有收到通知下午面試

回覆:培基

我號碼#13xx,可能估有千五份表

應該是按 按次序interview, 我早去交表 一百幾個籌 所以第一日 九點鐘面試。

回覆:GGfiona 的帖子

我簡介會果日交表,二佰幾號,見上午9點半

‹ 上一主題|下一主題