用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs DGJS
樓主: yourmobile
go

SPCCPS vs DGJS   [複製鏈接]

回覆 ochan650 的帖子

同意,我都有個大學同學SPCC出身,咪一樣點到個老公死 (同一個行業但收入高D),霸氣與否可以從家教著手,不一定係學校教的。
另外中學識的puppy love,又有幾多拍到結婚?如果大家想揾女婿,好似去大學揾實際D喎

AEteam 發表於 16-12-29 15:53
回覆 ochan650 的帖子

同意,我都有個大學同學SPCC出身,咪一樣點到個老公死 (同一個行業但收入高D),霸 ...

可以攞經驗

回覆:SPCCPS vs DGJS

會唔會擔心讀女校會有同異性溝通障礙? 不過出來做野或上U都應該已經無問題,除非變咗Les....

千語mami 發表於 16-12-29 16:45
會唔會擔心讀女校會有同異性溝通障礙? 不過出來做野或上U都應該已經無問題,除非變咗Les....

...

個人覺得女仔問題可能少過男仔。因為女仔怕醜被動仲算係景緻,仔被動又唔醒目,一定無啖好食。

Soming  LIKE! 你的描述很正! 哈哈  發表於 16-12-30 18:11

引用:Quote:千語mami+發表於+16-12-29+16:45+ 會

原帖由 retriever 於 16-12-29 發表
個人覺得女仔問題可能少過男仔。因為女仔怕醜被動仲算係景緻,仔被動又唔醒目,一定無啖好食。
...
但眼見好多女校女仔,3x都未有著落

Soming  有位女校同事都係... ...一見男人嗲起把聲. 連男同事都背後笑佢。  發表於 16-12-30 18:12

siden 發表於 16-12-29 16:23
可以攞經驗

其实你唔多明而家女校、男校既狀况同生態……mixed choir个个礼拜有一齐練习、辯論隊/泳隊亦有交流、又有联校concerts~剛啱X'mas过左又有X'mas ball.....平日出去天皇度補习,咪又係男男女女一齐?喇沙行过两步就Maryknoll, 皇仁仔同SPCS女大可以-齐好勤力係中央图書館温习,油真旁边就係华仁……真係要同班先接触到男仔嗎?

千語mami 發表於 16-12-29 17:42
但眼見好多女校女仔,3x都未有著落
唔止女校……男女校既女仔-样~無計,女仔越來越叻時,要求就越高~再講,“著落”-詞講到女仔好被动,等运到禁……話唔埋係d女仔睇人地唔止眼呢?

Yanamami 發表於 16-12-29 17:48
其实你唔多明而家女校、男校既狀况同生態……mixed choir个个礼拜有一齐練习、辯論隊/泳隊亦有交流、又有 ...

日日見

同一星期見一兩次

本質和感受完全不同

日日對住男生

Paradoxically 會少咗好多無謂同fancy幻想。

好難在此明言同詳述。

Soming  正~濕水肌肉男  發表於 16-12-30 18:14
Yanamami  禁阿女虽然女校,但日日操水都見到男仔既~仲要見到好多肉添  發表於 16-12-29 19:10

siden 發表於 16-12-29 18:00
日日見

同一星期見一兩次
可能小学係男女校,升中先係女校,跟从小都係女校既会有d分别。我两个女对男仔無乜幻想,唔恨亦唔会怕醜~

siden    發表於 16-12-30 10:57

hkpapa852 發表於 16-12-29 12:01
有冇可以俾料我做吓我多年嚟都想做但又做唔到既統計?

邊間學校既畢業生嫁得好D?
嫁得好 maybe even more difficult to get into oxbridge! (haha. just kidding) but it is so true (well to our family only) : as an old-school traditional parents, it is a lifelong 幸福 to my girl。

our relatives is this case - they both knew each other at coed and got married. the male studied very hard to get into medical school. The female is very elegant. very幸福~

ochan650 發表於 16-12-29 14:53
回覆 hkpapa852 的帖子

我同你想法一樣!我是SPCC舊生。我個年畢業同學只有兩對夫妻是同學,仲有一對最後 ...
my school was an coed secondary school. with time, we all get our own hubby/wife...and the remaining classmates,somehow they automatically paired up! at that time, i thought- it is not really bad to have attended co-ed school! save up a lot of dating process....esp when you enter 3x !

Soming    發表於 16-12-30 18:25

我等hkpapa個嫁得好數據排名黎選校, 到時係咪擺喺升中版呀?

如果講紧DSE同学界成績都未必係学校-手“栽培”而係家長学生功勞既話,有無好歸宿都入埋学校数,会唔会有点兒那个?

這個帖很有趣,由揾學校變左揾老公。

Ok, 既然是聖誕新年,就用一個輕鬆的角度去討論吧!

讀女校就不懂跟男性相處?不會吧!現在有那麼多聯校活動,我讀中學時都已有不少同學拍拖了。尤其是DGS咁鼓勵大家參與課外活動。

樓上説interview 時老師給了一個大交义給小女孩,我估計老師是在看看小朋友能否perform under pressure. 要知道DG要培養的,是不屈不撓的精神。潛臺詞是:alright, I was wrong, but how can I do better next time?

這種不屈不撓的精神會影響婚姻?看你怎運用吧。用得好,只會是雙贏。

To disagree without disagreement 是一種藝術。學校是一個很好的培養地方,因為人多自然意見多,尤其DG的女孩子都是有主見的。但怎樣去compromise 哩?是一種學問。在學校,老師都提供機會給同學自己討論,自己決定。這種處事方式,用於婚姻上,也是雙贏的。

最近見到一個畢業於spcc的朋友,她是在一家international private bank 裏工作的。她跟我說了不下一次,説在她公司的intern 裏,最醒目的是一個DGS的女孩。説她醒目,不只是説她英文好,做野叻,而是説她話頭醒尾,會看眉頭眼額。這個例子當然可能只是個別例子,但想指出的是,如果認為DG的女生一定菱角太多,也未免以偏概全。

至於我這位畢業於spcc的朋友,她是單身的。但這就代表她不快樂?相信只是個人選擇吧!

Soming  說得好,單身開心就是了!!! 唔係因騎呢而單身就無問題了。  發表於 16-12-30 18:23
BabyAndre    發表於 16-12-30 17:47
Felix223    發表於 16-12-30 17:16
Yanamami    發表於 16-12-30 16:20

festival mood ma...relax ha...

BearBearMummy 發表於 16-12-30 11:16
我等hkpapa個嫁得好數據排名黎選校, 到時係咪擺喺升中版呀?
哈哈哈~~  正! 好提議BOR!

其實以前我都成日聽人講dgs女仔點點點點(唔好野),甚至連小學老師也曾表示入左會比D女仔點點點點。。不過我見我女升左f1好開心,問佢有冇比人蝦,佢話“呢間學校D人好nice的,冇人會蝦人㗎!”
佢又帶幾過同學上過屋企,都係純純品品有禮貌型細路女咁。。所以我也不知係新ㄧ代bb些or人人看到的sample size不一樣。
阿女有小學同學去左spcc曾見過有女仔比口多多男同學説難聽説話整到大哭,但我又不會因此覺得spcc不好。
青少年,年少輕狂總有吧!只要學校整體校風好便ok了。

Yanamami  同感~同学好nice既評語-样~  發表於 16-12-31 11:46

cmchang0927 發表於 16-12-30 21:27
其實以前我都成日聽人講dgs女仔點點點點(唔好野),甚至連小學老師也曾表示入左會比D女仔點點點點。。不過我 ...

籠統d講係d 字頭張揚外放d,s字頭壓抑內斂d.

學校係咁教,副作用係咩,要睇同細路本身既化學作用。

florence.lau 發表於 16-12-30 13:55
這個帖很有趣,由揾學校變左揾老公。

Ok, 既然是聖誕新年,就用一個輕鬆的角度去討論吧!

叻得來內斂係一種智慧。

DG girls,絕大部份都好有禮貌,亦好少寸寸貢。好多時,外界印象都唔係事實。

我想講,麻烦的,多數係DGJS啲家長...

hippoo    發表於 16-12-31 17:41
‹ 上一主題|下一主題