用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee vs York vs Nobel vs 念蘅。。請問點揀?! ...
go

Galilee vs York vs Nobel vs 念蘅。。請問點揀?! [複製鏈接]

請問呢幾間學校,如果全部收PN, 大家會點揀呢?
   0    0    0    0

我take咗Nobel offer (雖然未confirm 會讀)
原因係我有聽talk, 去open day, 仲有個機會同校長單對單傾咗一粒鐘
我感覺佢有一種迫切,好想間幼稚園做到好勁嘅成績,為此佢會做好多野,覺得佢想d畢業生考到勁小學嘅心態仲強過我呢個做呀媽嘅

而佢教材係ok嘅,校長亦話每班有一NET一普通話一廣東話班主任,唔會同隔離班share 班主任
所以我覺得小朋友會得到好好嘅栽培

無揀york,因為覺得佢太貴,而佢offer到嘅野其他幼稚園都得又平好多添
無揀念衡,因為成日係Facebook 見到唱好佢嘅廣告感覺好commercial好hard sell (個人感覺)
galilee ... 純粹無認識所以無報

一定唔揀念x
佢搵堆bloggers 去免費上再幫佢唱好

一定唔揀念x x2
搵堆bloggers免費上完然後出文讚好,引其他人去讀

sorcat 發表於 16-12-21 20:18
我take咗Nobel offer (雖然未confirm 會讀)
原因係我有聽talk, 去open day, 仲有個機會同校長單對單傾咗一 ...

Nobel好似好多人話佢教得好,所以我都打算take呢個offer, 但學校環境令我有d卻步,校舍好似好細,燈光又暗,有d擔心。。
York其實只知佢出名。。。
念蘅我仔讀緊playgroup就幾好,不過唔知N情況。。又好似無乜人討論佢。。

jimjimjim 發表於 16-12-21 22:17
一定唔揀念x
佢搵堆bloggers 去免費上再幫佢唱好

可能新校要靠宣傳。。。

chichiyauyau 發表於 16-12-21 23:15
一定唔揀念x x2
搵堆bloggers免費上完然後出文讚好,引其他人去讀

明白。。原來咁多人唔中意呢間。。

回覆 pandakiwi 的帖子

佢同york 完全唔同級數要咁買宣傳唔奇

講多啲,念x話自己教法結合Montessori同華德福教學法
一班bloggers仲大力唱好點點點
同Montessori有資歷的老師傾過,佢質疑兩種教學方式截然不同
恐怕話兩者可以相結合只係噱頭嘢

念衡係攪生意,並不是攪教育的。

pandakiwi 發表於 16-12-21 18:29
請問呢幾間學校,如果全部收PN, 大家會點揀呢?

I prefer york

回覆 pandakiwi 的帖子

我是Nobel PN 用家,環境呢方面其實不用擔心太多,佢地大部分時間在課室,星期三及五穿運動衫應該先多d中時間在playground 玩。初時也覺有d暗,但現在慣左又唔覺得好暗。課程設計好,其實仲有d深,但我小朋友又開心,原因是老師有愛心亦會同家長分享每一位小朋友嘅特點。
PN 來說,十分滿意。

回覆樓主:

我囝都讀梗樂沛兒pn,佢好鍾意間學校,老師好有愛心,校長其實有心要搞好學校,所以可以放心!

回覆樓主:

york and nobel

york and nobel 都 ok.   

回覆樓主:

我perfer york
有幾個朋友個小朋友都讀york
佢地d英文真係好好
其中一個小朋友佢自己玩玩具時會自己講英文
但同我地講野會用返中文對答
係就係貴 d但我d朋友都話有呢個成果
貴d都值

My kid attends the K2 class at Nobel. I am very happy to see the big improvement on both English and Mandarin verbal skills.

點解會有人會讀念x,個課程亂黎....
‹ 上一主題|下一主題