用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大私立中學
樓主: lamkayan
go

加拿大私立中學 [複製鏈接]

tingsasa132 發表於 17-1-8 10:55
會架

會唔會話,吸毒就一定趕出校?

Public school係咪唔趕出校㗎?

QueenBallet 發表於 17-1-8 12:16
會唔會話,吸毒就一定趕出校?

Public school係咪唔趕出校㗎?

吓,吸毒? 無端端吸咩毒呀?

WC298 發表於 17-1-8 14:41
吓,吸毒? 無端端吸咩毒呀?

我聽人講話私校有呢條校規,所以諗緊讀public or private....

引用:Quote:WC298+發表於+17-1-8+14:41+ 吓,吸

原帖由 QueenBallet 於 17-01-08 發表
我聽人講話私校有呢條校規,所以諗緊讀public or private....
我仔學校又冇特別一條校規講吸毒
我見d 校規都係一般大路同香港差不多

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆樓主:

好似最近通過大麻非毒品法例。

有校規都無用

QueenBallet 發表於 17-1-8 15:07

:dadday:

littlelittleb 發表於 17-1-7 10:25
黎緊教育展可以去睇睇, 個人留意幾間, Columbia International College好似幾好

朋友報料佢地學校好嚴, 所 ...
many mainland Chinese students and black.   School campus is ok.

lamkayan 發表於 16-12-21 14:35
您好 女兒下年升中四 大家可以推薦一些比較少華人和聲譽較好的加拿大boarding school給我嗎?  感謝 ...
1月14-15日有加拿大教育展,公立和私立中學都有推介可以去睇下:
http://www.fsshongkong.com/?ct=t(_31_2017_1_14_15_1_13_2017)&mc_cid=17d6ad7ee7&mc_eid=cffe5e32fe&utm_campaign=17d6ad7ee7-EMAIL_CAMPAIGN_2017_01_13&utm_medium=email&utm_source=%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E7%95%99%E5%AD%B8%E4%B8%AD%E5%BF%83%2B-%2B%E7%95%99%E5%AD%B8%E9%80%9A%E8%A8%8A&utm_term=0_97488396b2-17d6ad7ee7-51345161

回覆 yy13 的帖子

唔該曬你 尼個禮拜會去留學展睇下 希望個女可以下年可以輕鬆學習因為係香港讀書太辛苦 依家諗住揀係Calgary或者係Ontario既學校 希望過年之前可以搞定大部分嘅野 我諗住自己去apply 唔靠agent 想問下過程繁唔繁復?

lamkayan 發表於 17-1-13 21:20
回覆 yy13 的帖子

唔該曬你 尼個禮拜會去留學展睇下 希望個女可以下年可以輕鬆學習因為係香港讀書太辛苦  ...

你要讀boarding嗎?calgary只有一間私立boarding school.是給有問題而父母不能照護的小朋友。所以如果係留學用的boarding school,只好ontario(如果你唔唸bc的話)

Homestay 通常800-1000/月,包基本食宿。
零用錢另計,500-1000/月。

加拿大公立教育局照顧本地人,為國際學生安排的,通常是差校,很少人進大學的。

加拿大私校有好有差,雖然無官方排名,但公認的首選是Hamilton的Columbia International College,原因好簡單:管理嚴格D,寄宿條件好D,每年都有幾個百畢業生去多倫多大學(top 20 in the world)。

回覆:lamkayan 的帖子

我都係自己攪
冇搵agent
其實唔太難
cic 有doc checklist 跟著做
因為我仔讀day school
反而最麻煩係自己搵公證
因為乜都唔知攪左好耐
其他都係一般文件

回覆 786 的帖子

Thx 不過我唔係揀boarding school 諗住揀day school Calgary大陸人應該會比較少 所以諗住睇下有邊間比較好

回覆 hkdadmom 的帖子

THX 本來都有諗過揀公立 不過擔心大部分都係local 個女會比較難融入 私立因為有唔同國籍既人好似比較好 依家仲諗緊揀邊間學校

回覆 yy13 的帖子

其實我都諗住揀day school 因為borading school 嘅選擇唔多 而且諗住比個女讀AP唔揀IB 請問一下公證係要點做?

lamkayan 發表於 17-1-14 09:29
回覆 yy13 的帖子

其實我都諗住揀day school 因為borading school 嘅選擇唔多 而且諗住比個女讀AP唔揀IB  ...

ib私校在calgary得一間,所以如㨂ib響ontario多一些

hkdadmom 發表於 17-1-14 00:18
加拿大公立教育局照顧本地人,為國際學生安排的,通常是差校,很少人進大學的。

加拿大私校有好有差,雖然 ...

又不可以這樣說。安排差的學校是因為受歡迎的學校通常無位淨。即係香港喇沙瑪利諾無多餘位畀跨境學童一樣。

回覆:lamkayan 的帖子

你之前唔係想搵boarding 比囡囡嗎?
我搵返去年我去expo 本school guide
我影比你睇下
Calgary 唔係好多選擇

回覆:加拿大私立中學

To be continued

‹ 上一主題|下一主題