用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教前輩們跨區位問題
go

想請教前輩們跨區位問題 [複製鏈接]

小女今年小四升中係觀塘區,暫時成績係級頭五位內,如果到時有興趣想㨂區外嘅“執雞”位,請問大約幾時先知邊間有同有幾多個位呢?!
我想早d 知道等過2年到佢嗰陣早d 準備,thx

0    0    0    0

跨區位年年不同,到時才知道,而且到時學生增加,變數更大

回覆:MariaTsui 的帖子

thx Maria Tsui ~
甘係即係要每年填大抽奬表格嘅時候先會知道跨區學校及學位數目呀

cakecakecake 發表於 16-12-21 16:15
甘係即係要每年填大抽奬表格嘅時候先會知道跨區學校及學位數目呀

...

yes

回覆:想請教前輩們跨區位問題

唉~我同亞女都想讀男女校多d ,所以想博區外學位添,如果係甘就要再諗下先得

cakecakecake 發表於 16-12-21 16:15

...

你可以先參考吓上一年嘅資料,雖然話可以年年唔同,但其實變化極小!

引用:Quote:cakecakecake+發表於+16-12-21+16:15

原帖由 Band5 於 16-12-22 發表
你可以先參考吓上一年嘅資料,雖然話可以年年唔同,但其實變化極小!
因為2年後升中人數大升,所以變化會大,就似早2年開始升中人數大減,葵青區借位去荃灣區人數大減,荃灣區跌落重災區。最重要都是考好呈分試。

引用:Quote:cakecakecake+發表於+16-12-21+16:15

原帖由 Band5 於 16-12-22 發表
請問是否在教育局網頁就可以找到過往紀錄呢?!我入到去還是不知在那個連結才找到,sorry 新手請指教~

MariaTsui 發表於 16-12-22 08:20
因為2年後升中人數大升,所以變化會大,就似早2年開始升中人數大減,葵青區借位去荃灣區人數大減,荃灣區跌 ...

冇留意荃灣區有大變化添!

我見港島區幾年都唔覺得有乜轉變,我亦有望過其他一兩個區,變化好似通常都係增減一間至兩間他區學校,學位數量變化可能大啲,但預咗少位嘅,2至3個位同5-6個位真係未必有咩嘢分別,多數都係冇乜人敢博,好多位都係留返成為執雞之選!作為參考應該還可以。

cakecakecake 發表於 16-12-22 12:25
請問是否在教育局網頁就可以找到過往紀錄呢?!我入到去還是不知在那個連結才找到,sorry 新手請指教~

...

教育局網頁未必會有過往紀錄(我冇搜尋過!),唔急嘅話可等下年嘅公佈!

置頂嘅帖有之前khmama做嘅分析可下載,但未必有2016嘅,或者其他網友可幫忙!

cakecakecake 發表於 16-12-21 00:28

小女今年小四升中係觀塘區,暫時成績係級頭五位內,如果到時有興趣想㨂區外嘅“執雞”位,請問大約幾時先知邊 ...

KL5的他區B1a的男女校:

保良局第一張永慶中學
  英中  黃大仙  1A  津貼  男女
  張祝珊英文中學  英中  東區  1A  津貼  男女
  華英中學
  英中  九龍城  1A  津貼  男女

選擇其實並唔係咁多。其實無乜必要限死自己丫,考慮埋女校,選擇可以更全面。

寶血會上智英文書院
  英中  深水埗  1A  津貼  
  聖傑靈女子中學
  英中  官塘  1A  津貼  
  藍田聖保祿中學
  英中  官塘  1A  津貼  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題