用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急:兩天前才知明年搬屋,升中選校怎報? ...
樓主: duckykong
go

急:兩天前才知明年搬屋,升中選校怎報? [複製鏈接]

一定轉灣仔,冇可能選擇6年都入屯門返學

duckykong 發表於 16-12-20 14:14
原校區是新界, 但兩個月後會搬灣仔區, 升中選校是否要轉去灣仔區?但又不能轉校,怎麼辦?
阿女是B1生,咁 ...

急?咁你就不如快D上網逐間睇下WC的B1中學先,起碼有初步了解。再因應你阿女性格去配對下。再上ek 望下D人嘅評語,未必百分百,但都會有D概念,你就咁問,好難推介。起碼要知你個女邊方面出色D丶外向定內向、有冇特別talent ,同埋你地傾向重學術定活動之類等等,大家先可以比到意見你。你自己再去考慮

duckykong 發表於 16-12-20 14:32
但小學校區是新界,我打算自行試一試,如果不行,咁大抽獎是否根據居住綱抽?不會理會小學校區綱
...

別慌吧!"搬"必然之選吧!女兒B1a跌極都應該仍然是B1生吧!仍然是B1組別,已經係"大抽獎"嘅保險線呢!

duckykong  明白,謝謝  發表於 16-12-21 10:22

duckykong 發表於 16-12-20 14:42
老師都係咁講,但始終是新環境,又沒有認識⋯⋯
老師提議自行試 SPCoEd 和 YW Girls, 雖然不是灣仔區,都是 ...

你對女兒係B1A有多少把握? 看見你老師提議你自行報StPaul Co- edu, 有點替你滴汗。

duckykong  謝謝您擔擾,因為過去幾年都有師姐師兄考入StPaulCoEd,老師才這樣提議  發表於 16-12-21 10:58

醒目開學勳章 王國長老

Gdluck 發表於 16-12-20 21:30
你對女兒係B1A有多少把握? 看見你老師提議你自行報StPaul Co- edu, 有點替你滴汗。
...

同意
建議樓主一係開小學名,等jm可嘗試評估學校水準、誇網跌band機會。
一係講講過去兩年,同你女女排位相近嘅師姐,派左去邊間。又等jm們試試評估下

回覆樓主:

就咁睇樓主有限嘅資料,同樓主先生咁有指標性嘅自行學校揀法。樓主囡囡一定係 band 1 超頭。其實如果係咁,去到邊區都係咁揀,洗乜惆悵?

回覆樓主:

樓主要留意大家的意見都是建基於一個大前提,就是樓主女兒是B1A。
另外,樓主要考慮搬屋會否對女兒考呈三的表現有影響,如搬屋的時間是考呈三前、後,還是撞正?會否對女兒考呈三表現有影響而影響在band1的位置?因為大抽獎是會包括呈三的成績。
樓主亦要check下教育局最遲改校網的時間,你是否已有新屋住址證明。

duckykong  知道了,謝謝提醒  發表於 16-12-21 10:55

mcl203 發表於 16-12-20 14:42
4間全港性B1A/B1B女子中學係灣仔....再加3間一級B1A/B1B他區中學....仲要留守屯門 ?? ~~~
...
我不太熟識,請問4間B1A/B1B 女子中學和3間一級B1A/B1B 名子是什麼?謝謝

ms.aeroplane 發表於 16-12-20 20:33
急?咁你就不如快D上網逐間睇下WC的B1中學先,起碼有初步了解。再因應你阿女性格去配對下。再上ek 望下D人 ...

謝謝意見,昨天巳經不停爬文

小女 音樂5級樂理 和 5級鋼琴,喜歡游泳,剛剛獲取中文和英文校際朗誦節比賽 亞軍和季軍,老師說應該有幫助。希望可以找一間中學可以繼續興趣 又不會荒廢學業的。明白沒有中學是沒有壓力的,期望可以互相平衡

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-20+14:42+4間全

原帖由 duckykong 於 16-12-21 發表
我不太熟識,請問4間B1A/B1B 女子中學和3間一級B1A/B1B 名子是什麼?謝謝
本區, MSS 瑪利曼, SPSS 聖保祿中學, SFCC 聖方濟各, TLMS 真光,他區, BPS 庇利羅士,YWGS 英華, SSGC 聖士提反女子,他區係少位既。

另外,了解清楚自己banding, 係絕對有機會係灣仔要跌Banding ~~~

duckykong  知道了,謝謝您提議。    發表於 16-12-21 10:33

Charlotte_mom 發表於 16-12-20 21:53
同意
建議樓主一係開小學名,等jm可嘗試評估學校水準、誇網跌band機會。
一係講講過去兩年,同你 ...

過去兩,三年,有學生自行去 StPaulCoEd, StPaulBoys,DGS,聖公會林護,協恩,新界鄉議局 和 陳瑞芝,百周年,梁裘居,信義會 等等
以上是 最近 幾年較好的派位紀錄

elbar  學校水準不俗,你女女不用担心   發表於 16-12-21 10:51

醒目開學勳章 王國長老

收到。睇黎學校有一定實力。如果女女keep住都係考頭幾名,應該穩陣

duckykong  謝謝,希望穩陣吧  發表於 16-12-21 11:03

duckykong 發表於 16-12-21 10:31
過去兩,三年,有學生自行去 StPaulCoEd, StPaulBoys,DGS,聖公會林護,協恩,新界鄉議局 和 陳瑞芝,百 ...
里d中學, 其實唔同小學b1生唔多唔少都在人入到, 問題是多少咋??????

引用:Quote:duckykong+發表於+16-12-21+10:31+過

原帖由 subb 於 16-12-21 發表
里d中學, 其實唔同小學b1生唔多唔少都在人入到, 問題是多少咋??????
果幾間直資,若每年都有考入,證明有好既認受性,當然每年都應唔多人考到,但亦唔係全港既小學都做到㗎

elbar    發表於 16-12-21 10:58

只是放一大堆中學名, 寧我想起有點似小學的語言術語,
未能了解真實情況, 準確的去估計分析

做唔到只是一D派位好差的B3生多的小學,
里D轉區去灣仔真係一定唔洗諗是B3

灣仔戰情緊張, 有真實數據去評估, 隱陣D

duckykong  了解,所以想掌握多D資料,謝謝  發表於 16-12-21 11:22

引用:+本帖最後由+subb+於+16-12-21+11:12+編輯+

原帖由 subb 於 16-12-21 發表

你真係會估SPCC, DGS 會咁昜每年預一個位俾小學, 講上年或以前,呢2間每年收~100人,全港小學有幾多間?  除非已否定佢地既收生評估能力~~~

subb  係過去2-3年數據, 重要是一堆中學名喎 !!!!  發表於 16-12-21 12:04

Charlotte_mom 發表於 16-12-21 10:43
收到。睇黎學校有一定實力。如果女女keep住都係考頭幾名,應該穩陣
想了解多小小,除了自行以外,大抽獎是否根據住址綱編派中學而非校區綱?
現時情況,是否要盡快到教處更改住址?

到填寫乙部一時,仍可以填港島區中學,

但乙二就必須盡填灣仔區中學

duckykong 發表於 16-12-21 11:58
想了解多小小,除了自行以外,大抽獎是否根據住址綱編派中學而非校區綱?
現時情況,是否要盡快到教處更改 ...

或一看 灣仔區網 上年派位乙部學校名單,灣仔區內直資校除外

duckykong  謝謝,等我找找看  發表於 16-12-21 12:34

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 16-12-21 11:05
未能了解真實情況, 準確的去估計分析

咁當然,一年每間幾個,同幾年咁多間至有一個,分別好大啦

Gdluck 發表於 16-12-21 08:52
樓主要留意大家的意見都是建基於一個大前提,就是樓主女兒是B1A。
另外,樓主要考慮搬屋會否對女兒考呈三的 ...

今天會有新住址,打算明天去教育局
改校綱 老師都話有機會影響 banding,

若是根據住址區綱編配學位,都要看學生的編號碼,看彩數

最壞打算是自行吾得,等大抽獎,加上 banding 問題,所以都好擔心
‹ 上一主題|下一主題