用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV & SC (用家分享)
go

KV & SC (用家分享) [複製鏈接]

背景:大既係SC畢業,幼稚園無外補學術野,自信心好左,番學開心,同學家長好好,玩得埋,一心想津校,只報左YW,APS,KTS同TT,但性格問題,只得TT有OFFER,但好多同學係有好OFFER,就算考直資私小失利的,識既全部都叩到地區好學校.
現在地區名津小,跟得好好,功課默書可以自己跟到,每年有2科左右全班第一,大部分都KEEP到9字頭(小一中文,常識,反而KV同學拎左全班英文第一)(不過始終幾年前有機會唔同左)細既係KV K1 (一心想入SC,但SC多左N班,收生應該少左,IN得好過大都得WAITING,但6月中好早已CALL左我地,但已交KV留位費,放棄冇左5千蚊,再計下3年慳5萬,結果照讀KV,因會跟大既上小學,只係基礎OK)

讀左3個多月,有少少分享
1.SC 見NET時間多好多(不過SC K2,K3感覺上少K1好多)
2.SC感覺上每班人數少D,同學仔同家長都可以FRIEND D. KV家長感覺上較注重學業.
3.KV好快有ASSESSMENT
4.KV有陽光電話,1年好似見3次家長,但SC 2次
5.SC早KV少少有功課,但KV功課多少少,長假期功課KV注重線條練習,SC多油顏色(以K1 XMAS做比較)
6.KV 閱讀計畫較早開始,但多書借回來
7.SC 全部校本教材,有CD,較好
8.SC PTH都較KV好
9.KV校服方面較嚴同埋一定要係學校買,SC可以係出面同有多間買,較方便
10.認中文字方面,KV比SC快少少
11.生日會KV咩都唔洗自己準備,仲有禮物收,冇生日會費
12.KV學校好嚴謹多次重申教職員唔可以收禮,連朱古力都唔得,SC呢方面較LOOSE

暫時覺得2間都係好學校

hppa    發表於 16-12-20 14:24
   14    0    0    0

Great sharing!!!

02413124 發表於 16-12-20 12:43
背景:大既係SC畢業,幼稚園無外補學術野,自信心好左,番學開心,同學家長好好,玩得埋,一心想津校,只報左YW,APS ...

好分享

02413124 發表於 16-12-20 12:43
背景:大既係SC畢業,幼稚園無外補學術野,自信心好左,番學開心,同學家長好好,玩得埋,一心想津校,只報左YW,APS ...

請問sc 老師係唔係有愛心D?KV 好惡?

課程是否很淺?學術要家長在家操心?

細仔讀KV 會唔會無咁開心?

Pandapigpig 發表於 16-12-22 22:54
請問sc 老師係唔係有愛心D?KV 好惡?

課程是否很淺?學術要家長在家操心?

Sc個三年k1的老師最有愛心,家長搞的活動主動話想參加,好投入同小朋友玩
不過始終咁多個老師我相信唔係個個都係咁
Kv老師相對嚴謹,不過番黎講野見都享受校園生活
Sc課程我覺得適中,吸收得到,眼見同事朋友子女就算入拔小,mk,st Mary,dgs都跟到,我覺得應該ok

02413124 發表於 16-12-22 23:05
Sc個三年k1的老師最有愛心,家長搞的活動主動話想參加,好投入同小朋友玩
不過始終咁多個老師我相信唔係個 ...

謝謝

請問st cat 令你大仔有自信,KV 會否令細膽小朋友更內向,因太重學術,令小朋友不太靈活?比較死板

St cat 有冇方法教中文字,定係派字咭叫你幫佢認?

我仔仔細膽, 但記性好,善談, 乖巧活潑但有D反斗,英文力,中文認字不太大興趣, 我想KV 幫他學術n train discipline ,st cat 幫他建立自信,但他很怕Pushy 同樣惡的老師,會喊足成堂,如果老師encouraging 友善,學得好好

請問你建議我揀邊間?

Pandapigpig 發表於 16-12-22 23:31
謝謝

請問st cat 令你大仔有自信,KV 會否令細膽小朋友更內向,因太重學術,令小朋友不太靈活?比較死板

Um kv只讀左3個幾月,好難比較。不過如果2間同時有offer,我會簡sc,感覺上平衡d,不過大仔同學媽咪同我same case,佢細個個k3,佢就話鐘意kv多d.
Sc認中文字係ok,我冇咩理,上小一閱讀理解冇咩問題。

Thx for sharing

回覆 Pandapigpig 的帖子

St cat 的中文近年也深了,有字咭。如希望train up 自信,St cat 會好d。

請問kv係Art Work n 音樂方面係唔係好少?以你所見仔仔有冇拎d 係學校做既美勞返屋企?thank you

謝謝分享!請問你覺得kv英文如何?是否沒有教phonics?

rai_fc 發表於 16-12-23 08:20
回覆 Pandapigpig 的帖子

St cat 的中文近年也深了,有字咭。如希望train up 自信,St cat 會好d。 ...

當年都有字卡,但對比k1, 中文字kv深d多d
自信方面show and tell kv早d 開始

Grape_Chan 發表於 16-12-23 08:45
謝謝分享!請問你覺得kv英文如何?是否沒有教phonics?

暫時教英文字母,英文sc 好d

very nice sharing..........聽完仲難揀甘

atomsss 發表於 16-12-23 11:28
very nice sharing..........聽完仲難揀甘

不過如果想考sfa, kv有著數

i'm also struggling for the choice............what sfa stands for?

hppa  聖方濟各英文小學  發表於 16-12-23 12:44

atomsss 發表於 16-12-23 12:20
i'm also struggling for the choice............what sfa stands for?

http://www.sfaeps.edu.hk/

hppa  all your comments are very fair. thank you   發表於 16-12-23 14:59

thx............通常sfa畢業生可以去邊幾樹多?

hppa  you can check all info in its website  發表於 16-12-23 15:47

atomsss 發表於 16-12-23 15:39
thx............通常sfa畢業生可以去邊幾樹多?

不過好多人小二,三已插神校

seems good wo

hppa  of course good  發表於 16-12-23 17:09
‹ 上一主題|下一主題