用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何培養小朋友學習態度
go

如何培養小朋友學習態度 [複製鏈接]

有兩個仔,大仔做事認真,尚算勤力,暫時小一勉強都叫ok! 同一條腸出,同一個阿媽,細佬(現時k2)卻講極都唔聽,做功課跑黎跑去,寫一個字講十句野,做事慢條斯理,凡事dum時間!學習態度散漫!其實個人黎講,覺得學習好大程度取決於態度!細佬繼續咁嘅態度上小學,我完全能夠預料到,我同佢都會讀到嘔晒血!好想升小前整頓一下佢,有沒有前輩分享下如何培養良好學習態度?謝謝
   3    0    0    0

回覆:如何培養小朋友學習態度

正常,一虎生4兒,其中一是豹,所以算慶幸,只有一個漚血慢慢來,順其自然,要開竅就肯讀書

回覆:如何培養小朋友學習態度

一個方法一定幫到手,一本教育天書包括家長心法及竅門,由2004起,就在眼前Ek的小學雜談,當年自己用2星期不斷看由第一頁起,不能用文字表達,只要看一次終生受用

brother4 發表於 16-12-20 12:19
一個方法一定幫到手,一本教育天書包括家長心法及竅門,由2004起,就在眼前Ek的小學雜談,當年自己用2星期 ...

jadenhayden 發表於 16-12-20 11:30
有兩個仔,大仔做事認真,尚算勤力,暫時小一勉強都叫ok! 同一條腸出,同一個阿媽,細佬(現時k2)卻講極都 ...

無最好方法,但最基本係俾細路多d"自己能力內自己負責,並承擔後果。"

回覆樓主:

我都係有2個, 都覺得一個正常, 另一個實係奇怪 d ...其他朋友, 都係一個唔使理, 另一個嘔曬血... 呢個concept 我已看透.. 都係盡力啦...天注定甘challenging

IloveJJ 發表於 16-12-21 14:22
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2773013
你既問題好闊,俾條link你睇,入面有好 ...

謝謝!其實我都有睇你嘅舊post 架(emoji)

MonkeyGirl 發表於 16-12-22 16:39
我都係有2個, 都覺得一個正常, 另一個實係奇怪 d ...其他朋友, 都係一個唔使理, 另一個嘔曬血... 呢個conce ...

細仔真的好令人擔心!其實佢本身係帶點自閉傾向,專注力又有啲不足,表達能力亦都好弱!小小事已經哭哭鬧鬧!湊佢....真的心力交瘁!不過我又真的唔想放棄佢,我知道佢呢個年紀,如果我能夠做得好啲,佢應該可以有更好嘅改善,所以好想請教前輩!如何能讓佢有更好嘅學習態度!希望多啲家長分享下!

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 16-12-23 20:11
http://fishandhappiness.blogspot.hk/2016/12/blog-post_22.html?m=0
分享一篇文章,我覺得「喜歡閱讀+求 ...

謝謝你的分享!再有好blog,好文的話,記得預埋我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
其實兩兄弟自細亦有睇開圖書,不過進度比較慢,哥哥到而家仲係鐘意我讀多過自己睇!至於細佬呢,我覺得其實佢漸漸都鐘意睇書的!不過就始終專注力低,有時睇睇下,都會跑開!希望佢慢慢會進步啦!
其實我都知閱讀係對小朋友讀書好有幫助,但我心裡面都有個疑問,因為而家好多學校都提倡閱讀,以哥哥學校為例,其實一星期有兩日有早讀課,兩堂英閱,兩堂中閱課!午飯後,又要佢地坐定定睇書....咁樣,幾乎個個小朋友都愛上閱讀!我喺度諗,咪個個嘅語文都好叻,競爭咪好大!

IloveJJ 發表於 16-12-23 22:13
鐘意閱讀,唔係你俾好多時間,佢就一定會喜歡。我响隔離關於「閱讀」個帖都有分享,我細仔係用晒啲閱讀時 ...

綜合各帖,除左閱讀,小量練習,自理能力要高,成熟,手腳快,充足睡眠!仲有沒有補充?
你細仔嗰時,其實你有沒有培養佢閱讀興趣?我喺度諗,其實我都真的花頗多時間俾哥哥,係咪因爲咁,細佬所以差咁遠?

jadenhayden 發表於 16-12-20 11:30
有兩個仔,大仔做事認真,尚算勤力,暫時小一勉強都叫ok! 同一條腸出,同一個阿媽,細佬(現時k2)卻講極都 ...

通常細佬或細妹都會古滑及懶惰一些
‹ 上一主題|下一主題