用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光(九龍塘)
go

九龍真光(九龍塘) [複製鏈接]

bkmon 發表於 16-12-18 22:46
請問各位意見,油尖旺區Band 2生首輪自行入讀機會大嗎?Thx

很空範,好難答呢!!!比較有信心答嘅!就只有答你Band2生跳出"油尖旺區"向外求會係明智之選,""九真""係B2a女生的首選,尤其是"九龍城區"呢!若然,想再細分一點,可以有以下這樣描述:

"九真"極受"九龍城區"B2a女孩子歡迎::

其中所謂B2a,可以有以下三種情況:::
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B1c位置,亦即是在九龍城區會是"B2a上游"之選,自行機率(很高).
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B2a位置,亦即是在九龍城區會是"B2a中游"之選,自行機率(參半).
:::在九龍城區屬B2a程度,而在全港則屬B2a位置,亦即是在九龍城區會是"B2a下游"之選,自行機率(較少).

三種情況在自行收生時之全港次弟可以有一定距離的差距,"九真"從次弟中可以看見[情況1]或許會排得較高位置,甚至與部份B1c學生位置相約呢!成績表表現亦相約呢!故,成功被取錄相當高,所以,你需要好了解你所講嘅Band2是在全港哪個位置?!或比較接近邊個位置?!

希望可以清晰到你嘅實力情況啦!

蔣太 發表於 16-12-19 21:26
如果我是band1,我未必選呢間真光,情願選窩打老道真光女書院,名正言順的band1!
...

Band1邊緣人都有機會以"九真"為首選,而"油真"想成功在自行被取錄可能需要B1a-B1b成績才有競爭力呢!

‹ 上一主題|下一主題