用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

我自少也算喜歡看文字,主要是中文報章及小說,近年看的體裁才闊了一點。但自覺文筆比較通順的是近年因工作需要寫多了的時候,故只看不用,進步不大。
其實到底是否只要父母以身作則常閱讀,願意陪讀,願意投放時間帶子女到圖書館/書局,子女便一定會愛上閱讀呢? 我覺得也未盡然,只是父母已做了該做的事。

Jane1983 發表於 16-12-21 16:31
閱讀多,語文自然好,呢個多數都係。近年多左聽到話睇書多,但作文、閱讀理解唔得,其中多數係男仔。估計可 ...
我仔現在就係咁. 所以伴讀時就要去糾正, 但成效會好慢. 佢愛看書, 但睇得太快, 沒有細味內容.

bobbob  想個細路細味內容係咪要求高咗啲?  發表於 16-12-22 16:06

我想知點幫讀寫障礙既學生愛上閱讀?

bobbob  聽audiobook算唔算?  發表於 16-12-22 16:05
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

5tgb 發表於 16-12-21 02:48
其實全港無學校不提倡閱讀架!唔使分什麽閱閱閱與做做做,因為小D做做做,D時間都會去左補補補習架!
講出 ...
好多學校提倡就係講一套, 做一套. 老實說每天十幾樣功課, 做到10, 11點, 如何可有時間閱讀? 不是無的放矢, 早前TSA事件, 阿吳局長話"指引冇要求操練, 家課半小時到1小時完成"........結果D津校家長回應有多大?? 一路"數"學校有幾多功課云云.....

D津校家長反應咁大仲咩鬼? 阿吳局長真係觀察入微, 表達一流.

回覆 eviepa 的帖子

多謝

Antonyliang 發表於 16-12-22 11:32

在香港小朋友讀本地學校怕英文學得不夠好,讀國際學校又怕不會中文。我家小朋友現在讀 ...

「小學國際, 中學本地」係天真得近乎無可能, 或好好好難。主要中文水平唔夠和不能適應教學方法和文化差異。國際之路是不歸路。

bobbob  調轉就大把  發表於 16-12-22 16:03
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Antonyliang 發表於 16-12-22 11:32

在香港小朋友讀本地學校怕英文學得不夠好,讀國際學校又怕不會中文。我家小朋友現在讀 ...

你孩子在國際學校,你应明白課室內外也是用英文,中文只是其中一個科目,每星期幾個小時,好難有個語境,這並不是多倍孩子看書便可彌補,有小孩更加唔鍾意中文,因難學,一般小學選主流學校打好中文基礎,中學轉國際,少D調番轉,有無特別原因咁安排

YanKanMom 發表於 16-12-22 10:13
我自少也算喜歡看文字,主要是中文報章及小說,近年看的體裁才闊了一點。但自覺文筆比較通順的是近年因工作 ...
同意,就好似我播英劇,就算大量,亦唔代表oral會流利,至於寫作,就另一topic 了

Lodavid ,其實不用甘勞氣,改下方式,教育局一幫到你。
想小功課祗需向分區教育官講出你的訴求,他一定可協助你找一間能符合你的學校,區區都有這些學校,而且門檻不高,你肯讀,一定收;如果依然覺得未夠少功課,要求完全無家課,不做練習,都有學校肯架!轉去這些小功課學校,就可大量閱讀啦!

LODAVID  咁叫勞氣?   發表於 16-12-22 15:29

唔勞氣就最好啦!
閱讀與功課量多少的關係,其實係唔係少功課就多閱讀呢?
以我的觀察就不是啦!如不計算貴族直私,越多功課、越谷的官津學校,就越多人閱讀,越少功課的學校,就越少人閱讀。如以數據看,少功課並不是閱讀的誘引。多功課亦不能防礙閱讀。

回覆 5tgb 的帖子

越多功課、越谷的官津學校,就越多人閱讀.請給例子.
越少功課的學校,就越少人閱讀.
給例子.

如以數據看,少功課並不是閱讀的誘引。多功課亦不能防礙閱讀。
請提供你觀察數據.....造福下社會.

judy  據我觀察,多功課死谷嘅通常是二線學校,又點會多閱讀呢?  發表於 16-12-22 16:19
bobbob  我都想知  發表於 16-12-22 16:04

想小功課祗需向分區教育官講出你的訴求,他一定可協助你找一間能符合你的學校,區區都有這些學校,而且門檻不高,你肯讀,一定收;如果依然覺得未夠少功課,要求完全無家課,不做練習,都有學校肯架!轉去這些小功課學校,就可大量閱讀啦!

唔得掂見TSA家長團體時,應該带埋分區教育官出來,向嗰啲家長推介A、B、C 餐,咁咪咩事都冇。

造福社會就不敢講啦!!
有朋友是做學校午膳的,每天到不同學校視察學生午膳,午膳後的時間,功課少的學校,全部學生跑跑跳跳,像開嘉年華,根本無人拿書出來閱讀,而功課多的學校,就起碼有一半學生拿書出來閱讀。每間學校功課多少,朋友是清楚的,因為她也是家長。當然朋友祗能看到午膳後半小時的情況。如果看官覺得此說法無代表性也可理解的,因為它的確不是精密分析。

LODAVID  多謝分享. 不過對我來說就沒有說服力.  發表於 16-12-22 16:30

有朋友是做學校午膳的,每天到不同學校視察學生午膳,午膳後的時間,功課少的學校,全部學生跑跑跳跳,像開嘉年華,根本無人拿書出來閱讀,而功課多的學校,就起碼有一半學生拿書出來閱讀。

學生本就應跑跑跳跳,呢間係好學校。

如果家長的訴求是功課少、唔谷的學校供不應求,當然吳局長可輕鬆應付啦!
但現時個別特別大聲的家長訴求是全港不能有評估,不能有多功課的學校嗎?
如何統一全港的功課呀?

poonseelai 發表於 16-12-22 13:58
你孩子在國際學校,你应明白課室內外也是用英文,中文只是其中一個科目,每星期幾個小時,好難有個語境, ...
但同樣情況調轉,中文小學就可以只靠閱讀打好英文基礎

poonseelai  true  發表於 16-12-22 16:46
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

如果看官覺得學生跑跑跳跳是好學校,那是天大的美事,因為這些好學校都面對收生不足的問題,希望看官能幫忙推廣推廣,以免殺校,影響朋友少了客户。

但同樣情況調轉,中文小學就可以只靠閱讀打好英文基礎

入了"國際"學校,如果中文搞不好,将來另一半又不會中文的話。下一代要學好中文會好辛苦。見華僑或移民下一代,無論幾咁努力,中文好的真少見。

香港學生點解咁辛苦,其中最大原因是中文,同時搞掂中英文,真難。初期讀中文雖辛苦,但只要熟悉3,4千字,閱讀、創作幾乎暢通無阻。英文呢,要不停接觸,且隔行如隔山(林行止都咁講)。

如果看官覺得學生跑跑跳跳是好學校,那是天大的美事,因為這些好學校都面對收生不足的問題,希望看官能幫忙推廣推廣,以免殺校,影響朋友少了客户。

邊間,唔講出來又點推廣呢?

依家仲殺校?與時並進吓啦。

Judy, 對不起,不能因你的邀請,說出收生不足校名,因為道德問題。
如真的想知,相信要看官自行上網找資料了。
‹ 上一主題|下一主題