用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

5tgb 發表於 16-12-23 04:38
多功課,多閱讀,相信是閱讀風氣所影嚮,希望大家不要再將小閱讀與多功課掛勾。這樣祗是給籍口與不閱讀而已 ...

因為眼見,越谷越閱,越 hea越不閱。

Cxxxxx

以啊姨小息的見聞,你推出「因為眼見,越谷越閱,越 hea越不閱。」就合理嗎?即如果學校每日功課量全港最高,其學生的閲讀量也是全港最高? 有要不要數據呢?除非你閲讀的定義包括睇功課練習閲讀理解題目。

不過這題目不是討論「越谷越閱,越 hea越不閱」。

eviepa 發表於 16-12-18 06:38
小弟十二年前登記了這個網名,寫的第一文章就是閱讀為本。當時是練習派為本的全盛時期,我這種認為閱讀最重 ...

絕對認同!
每天閱讀,阿女中英文考試完全不用溫習。
有2個好朋友的女兒也是大量閱讀,年年考第一

要討論,最好先瞭解一下國際學校與本地中文小學的課程內容、中文同英文程度,要求目標存在相當大嘅分別,教學方法亦有分別。

回覆 shadeslayer 的帖子

我就未到講問題係咩,咁defensive?

識閱資料,唔善長於解題,要揾解決方法,係容易越攪出問題

我覺得時代不同了, 現今的小學生愈來愈忙碌, 特別是高小那班.  如果小朋友那天唔係太累, 我會叫他做一篇英文閱讀理解練習, 每日睇篇短文, 再加少少練習.  雖然一定無讀chapter book咁好, 但總好過什麼都不做.  

由高小開始,我嘅焦點放在小朋友[休息,回復正常理想狀態]方面

閱讀唔閱讀,係視乎有無興趣
小朋友閱唔閱讀, 當然唔係單一原因, .......但功課量絕對有影響.
做家長知小朋友要均衡發展; 功課多, 瞓都唔夠時間, 咁有冇影響?

鼓勵閱讀, 學校係有好多方法.
有學校閱讀堂真係要求學生閱讀課外讀物. 學校用來操練學生TSA. 有學校有講故事堂.........

"學校有早讀時間,佢攞嚟跳去交功課;午讀時間 ,佢攞嚟做功課。"
早讀, 午讀只係一個名目.

小學太過多[即日要完成嘅功課]係好大問題。

IloveJJ 發表於 16-12-23 11:45
所以我第一句,已講我唔贊成多功課。因為多功課真係會影響小朋友既身心健康,包括:唔夠時間休息、瞓覺、玩 ...
早讀20分鐘....細仔走到前面交功課要20分鐘? 可能佢真係有睇你唔知咋.如果你說午讀可以用來做功課, 午讀真係只係名目......你話功課堂, 發夢堂都可以.

"我見有啲家長,學校少功課,就自己再俾啲練習佢哋。"
呢個係另一原因培養唔到小朋友閱讀興趣.

其實如學校切實早午閱讀20+30分鐘......一天已是大量閱讀.
長小息好正, 我仔個間每日都有 但要求唔可以留响班房

shadeslayer 發表於 16-12-23 00:24
點解中文小學靠閱讀為主學英文(輔以其他)行得通, 掉轉唔得?

問這問題的人都係 Hit and Run 多。

理由係

1 本地學校英文係第二語言程度, 家長期望孩子的英語能力達第二語言中的高水平己很開心, 例如DSE 5**。國際學校中文同樣係第二語言程度, 但一般EK的中國家長,期望孩子的中文能力達第二語言中的高水平是不會滿意的。非 Bilingual diploma 不可。

2 中文公認難過英文。因為家長期望英文(第二語言)和中文(第一語言)之差别, 令本地學校學英文易過國際學校中文很多很多很多。

3 引起閱讀興趣係童書。英文童書無論題材, 量, 或 grading 也好過中文。閱讀學英文易執行過閱讀學中文好多。

4 英文係形聲語言, 閱讀朗讀對認字串字幫助大。中文係形意語言, 讀完要操才識寫。

夠未?

MASAYA  中文係形意語言, 讀完要操才識寫?  發表於 16-12-23 17:17
sarahdad    發表於 16-12-23 14:42
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

解釋得好似真嘅咁喎

IS學中文同本地中文小學學英文比較全無意義!
事實係個人語言能力水平達應有程度就係有(包括英美外國頂尖大學)大學收,唔會出現第一語言/第二語言/IS/LS/EMI/CMI/IB/DSE嘅語文水平咁嘅比較。

judy 發表於 16-12-20 09:44
不是資源,是家庭背景。閱讀易行,成效顯著,但幾多人做到? 這要有好勤力、好有恒心嘅父母。如果父母喜歡 ...

同意。

類似係大家都知運動可以減肥又健康,但而家成街保養品,買既都係掃關鍵字去買。

ABC-DAD 發表於 16-12-23 16:06
IS學中文同本地中文小學學英文比較全無意義!
事實係個人語言能力水平達應有程度就係有(包括英美外國頂尖 ...

第一語言和第二語言只係「形容」大約語文水平, 反映水平差異。你試下拿IELTS 6.0 讀Law, 英文系有無人收? 收都唔好讀。

語文除了用來入學, 也是終生受用。入學是好細好細的考慮。

其實要比較本地學校英文和國際校中文, 係 MASAYA。

shadeslayer 發表於 16-12-23 18:23
第一語言和第二語言咪就係水平差異囉, 你試下拿IELTS 6.0 讀Law, 英文系有無人收? 收都唔好讀。

語文除了 ...
其中嘅關鍵就係有不少英語為第二語言嘅DSE考生IELTS係8已上嘛。唔好忽略事實

重有華人/香港學生英語為第二語言讀AL入學讀,歴史、翻譯、英國文學,唔係我乞求論據啩?環球無數翻譯人才都係可以有高水準嘅第二語言,唔會因為讀那一類學校,水平就低左格。
‹ 上一主題|下一主題