用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於中學買書
go

關於中學買書

想問中學的書單是否都要自己出去買?
好似小學,可以選擇學校統一訂購,或者自己買。

中學也可以學校幫手訂購嗎?

因為見到中學版家長們開學要四圍買書,有啲擔心萬一買唔到點算。

我由小學到中學都係自己跟書單去指定書局買,學校好似冇統一訂購呢回事。不過有部份同學會去旺角買二手 (中學書可以好貴,我每年都要買大概$3000,仲要中四選修 3 科配搭已經係最便宜)

中學未必學校幫手訂購,通常書局預夠貨(除非你 8 月底先去買,咁冇貨號正常),如果暫時冇貨可以同書局訂,有貨的話會通知你。如果你遲買,9 月底正常都一定會有貨。如果係好多人都冇的話(例如一班 30 人,有 4-10個人冇),學校可能會幫你追書局。如果係一半以上同學買唔到,學校先會統一訂購。

不過放心,我咁多年都冇試過到 9 月都買唔到書,冇書呢個情況好少見。

b3410 發表於 16-12-17 17:58

中學都有統一购買 又會擺摊位比師妹買舊書 又可以拎書單出外自购

b3410  這樣就好啦,可能第一年都係學校買先  發表於 16-12-17 21:19

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝 解答!通常幾時出書單?

小學都係貪方便訂書,要自己買有啲緊張。是否通常三聯,商務等大書局都可以買到?

回覆 b3410 的帖子

升中一的話,六年級派位放榜日書單連同派位紙一齊收到。往後中學都會六月未甚至 Last Day 派書單,一定有足夠時間去買/訂書。
我學校用天利行,除非你好逼切想呢度果度省錢,否則跟學校提供的書商名買一定唔會有 “wrong edition” 或者 “wrong press” 等問題,初中有些老師好堅持一定要一模一樣。不過有部份書出面三聯,商務都可以。

b3410  非常多謝詳細解答!  發表於 16-12-17 21:47

有d 中學註冊個日 都有得即場買書同校服

有啲中學可以集體訂購

醒目開學勳章

回覆 b3410 的帖子

現在好多中學都有安排集體訂購課本

醒目開學勳章 王國長老

我囡中學有得經書商訂書, 但我就唔會.

拎到書單去三聯一次過訂, 有貨會通知去拎, 唔使又山長水遠咁入學校拎書, 仲有數學書呢兩年都有現貨, 方便專科導師同佢係暑假時備課.

b3410    發表於 17-6-4 22:42
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

升中第一年係學校訂,因有D書難找,
學校訂就会送去學校,如自行買,就兩頭走都未必有,
升中二就心裡有數,

王家爸爸    發表於 17-6-9 08:36
b3410    發表於 17-6-4 22:42

我們今年升中一,這個問題就不用問啦,在這裡就看到了,謝謝!