用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女

想詢問各位媽咪,知否根德園、創價、約克、啟思、金巴倫、國際等那間是以phonics教學,是否比一般英文教學為好?

Thanks ArgusMum 報料.....學費會加好多啊!

請問有冇家長會報九龍塘宣道幼稚園呢? 有冇咩advice 比我? Thanks

ArgusMum

Thanks!  民生我應該都會同囝囝去考, 不過就算佢收, 我都會如你所講--三思.  因為其實我覺得民生可能唔係咁適合我囝囝.  而且你話佢小學要$3000, 咁我就鍾意浸小多d.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

Hello Fionyiu
thank you.
sorry, which is SKH ?

any comment for 培正 ?

chrischeung
未有次序, 8清楚d 先, 民生會考但應該唔會讀, 我想bb有多一d 面試既經驗.

浸小應該係 4千頭, 其餘雜費未知, 會係中文既中小學.
中文係普通話教, 英文當然係英文教, 其餘係用廣東話,
會有相當既校內課外活動時間, 著重sat, sun真正親子.

而家創校校長都唔係kg law. 

chrischeung

浸小係 $3500, 10期.  
浸小

我覺得都合理.  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

HI,
我問過浸大的師生比例,不過講完都好似冇講,話政府比例一比三,浸大一比八,听完都吾明,咁我米問佢每班几多人,佢話三十個之內...
听人講浸大幼稚園要抽籤,机會十比一,睇下好吾好彩啦....
emmypun 寫道:
chrischeung

浸小係 $3500, 10期.  
浸小

我覺得都合理.  

ArgusMum,

吓. 民生搞咩呀.  我諗我真係要諗清楚幫唔幫囝囝報這間學校.  anyway, thank you argusmum.

ArgusMum 寫道:
各位媽咪
我剛入過BK民生媽咪會,知道民生有大改革,由收番85%幼稚園睪業生改為收50%,仲有,小學學費亦由$1400加至近$3000,大家要三思呀....
ARGUSMUM
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

kimimi,

skh = 聖公會

我覺得培正幾好, 中英文學業成績都好平均, 此校亦是一條龍學校, 所以比較受家長歡迎.

kimimi 寫道:
Hello Fionyiu
thank you.
sorry, which is SKH ?

any comment for 培正 ?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我會考慮聖心,創價同靈糧堂.
大家知唔知暑假有冇幼稚園攪開放日呀?
因為通常會在收生前有funtion搶學生架!

咦∼好似冇乜人講HK呢邊d幼稚園…我係住天后架,想同仔仔報真光(大坑道),唔知有冇人分享下∼?其實我唔知程度會否太高?
我仔仔係超細仔(03年12月),而且識講好少野(最叻講街街咋…),只講「外星話」,而且佢比較慢熱,擔心到時 interview 乜都冇做,考唔到,有諗搵多一間後備既(程度普通果d),但都唔知邊間好…?唔知各媽咪可否俾少少意見∼?

嘉嘉您好,我也是住天后呢!我仔仔都是細仔(03年10月),而且識講好少野及相當怕羞,我都怕他考不到幼稚園,而我心儀的幼稚園有靈糧堂及寶血,但去年靈糧堂有2,000個小朋友考,今年的情況不知會不會同樣熱烈,如果沒幼稚園收,就在幼兒園(今年11月會入讀)繼續讀下去,k2再數!

hi, I live in HK side too. Any other recommended choice?

Hi YuHangMum

我囡囡亦是細女(03年11月),同你一樣想法,如果明年轉唔到幼稚園,就繼續在幼兒園(今年11月會入讀)讀下去.但如果明年報,你會再次報k1 (做超大女)或是k2呢?

但真光大部份都係女仔,會唔會唔係幾呢? 我嗰個都係仔.

YuHangMum,
咁你仔仔將會入讀邊間幼兒園∼?

iylss,
真光幼稚園係男女校,乜原來多數都係女仔入讀架咩∼? 我真係唔知道呀…

Hi Raynthia,

如果明年再接再厲,我會報k2,不過到時看他學習進度再決定! 您女兒報了幼兒園未?邊間呀?

嘉嘉您好,

我幫仔仔報了時代幼兒園,不過未面試,因為這間幼兒園口碑幾好!您會不會考慮給仔仔上幼兒園呢?      

YuHangMum,
你好∼
我未知道會唔會呀,因為都想佢讀幼稚園,如果入到幼稚園當然好d啦∼如果考兩間(或幾間)都唔得,就要睇下自己經濟能力…因為讀左年幼兒園加3年幼稚園,即係要俾4年錢…
但我想問下…時代幼兒園係邊度?我唔識…

我個女(born in may03)都會入讀06的k1,想考協恩,創價. 幫佢報左05的n1,等佢學下規矩.   
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架
‹ 上一主題|下一主題