用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

JJ1122,

你真係好好講左咁多關於kentville既資料俾我地知.  我想問考kentville會唔會問父母既資料, (如大中小學讀邊間, 做d咩職業, 揸咩車, 有無工人....). 另外學校有無課外活動, 如picnic, sport day, graduation performance....

thanks,
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

多謝你嘅意見就真!  有唔同睇法,才有意思!

Joycetcs
除了地點遠近考慮之外我就一定選九龍塘學校,因為學校地方夠大小朋友活動範圍多D,設備亦較完善,老師質素亦好D。但係我就應該選約克or培正,因佢冇根德園&st cat o甘多功課o甘深,唔會o甘大壓力。

Fionyiu,
唔會問, 不過學歷好似要填form個陣填.  唔會問到有冇揸車呀, 有冇工人咁拿...傻人.
旅行無.
運動會有, 表演有, 畢業禮都有.  不過無家長份參加.
年尾dd時間around 6月尾, 有project 做... 年年主題唔同, 最後學校會整份相呀..小朋友向project做左d咩呀比佢帶番屋企.
表演就K2個陣, 我見佢成日跳下跳下.  我問佢做咩, 佢話佢係隻鑊入面既食物, 而家被人煮緊o咼.  佢話佢表演扮食物囉.
畢業我見佢而家成日自己排舞..佢話個日會化粧同有拿拿球o咼.   

simonkwong,
我向mybaby 時代(即係幫我個女搵幼稚園既年代), 見過有人講york 既事架... 睇完我對d間學校印象麻麻.  你要留意下..sorry唔好怪我多事.

Fionyiu 寫道:
JJ1122,

你真係好好講左咁多關於kentville既資料俾我地知.  我想問考kentville會唔會問父母既資料, (如大中小學讀邊間, 做d咩職業, 揸咩車, 有無工人....). 另外學校有無課外活動, 如picnic, sport day, graduation performance....

thanks,
--- 2J 作品

why nobody consider HK side school ka ???

Kimimi,

Because somebody live in Kowloon side or New Territories.  If you live in Hong Kong side, I suggest you consider HK side school.  Actually, I think that there are many choices.

How old are your kid??

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

JJ1122,

thanks.  是否所有活動都沒有家長份?  咁有無parent's day呀同埋興趣班呀??  

JJ1122,

我都有考慮幫我個女報york, 点解你對d間學校印象麻麻,可唔可以講多D呀...唔該..

suor

suor,

好似前幾年超額收生.  jj1122係唔係架?  如果不是, 請更正我.

Fionyiu,
興趣班無架...我估根德好多學生自己都有向出面食"補品".     家長日有, 半年一次.  學期尾個次就自己約時間, 唔想見咪唔約囉.   每兩個weeks有張學習紙話比你聽學過咩囉d 兩個weeks佢地.
--- 2J 作品

Fionyiu

超額收生, 我記得前幾年新聞話有間幼稚園要D小朋友去其他地方上課, 係咪就係york呀

suor

suor,

你話呢??    

Fionyiu,

Thanks

suor

suor, Fionyiu;
我個陣睇到呢, 就係話有個家長去間學校接放學定點, 見個男仔曳, 個老師好似捉起佢雙腳離地, 咁鬧佢.  覺得d老師唔係太有愛心咁上下啦, 但係向家長面前就做到好關心小朋友咁囉.... 不過太耐拿, 成4年前既事.. 或者而家改善左.  又或者係個別老師問題.
--- 2J 作品

jj1122,

吓.  唔係掛.    d老師咁無愛心架 :evil:  :evil:    

jj1122

咁都得    
仲扮到好有愛心   

suor

我個陣係上網, 係咁睇到架咋... 有幾真唔知架.  不過睇完我就無諗過d間學校囉...有陰影嘛.  走鬼個d就有人講過話係真既.  而家仲係唔係就唔知囉.
--- 2J 作品

jj1122,

我諗現在應該唔會, 因為教育署都捉得好緊. 但好似話佢地d英文教得唔錯.

JJ1122 寫道:
我個陣係上網, 係咁睇到架咋... 有幾真唔知架.  不過睇完我就無諗過d間學校囉...有陰影嘛.  走鬼個d就有人講過話係真既.  而家仲係唔係就唔知囉.

請問有無人知九龍堂靈量堂同基督堂幼稚園好不好? 外邊好多人都話幾好, 但點解呢度好似無人話會報??
:-P :-P :-P :-P :-P

ken99,
基督堂K2先有得報.
九龍城靈糧堂同其他靈糧堂唔同group架.  係咪都係咁開心愉快就唔知o勒.
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題