用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

我個仔係超大仔  03/01, 住荃灣, 會報根德, St.Cat, 創價.   
鐘意九龍塘d幼稚園係環境問題, 始終其他區比較少平房式有戶外地方既幼稚園.
由荃灣坐校車出九龍塘要預45mins左右.. 葵涌around 30mins啦, 視乎校車點行.  
我大女讀根德, 佢係細女11月尾, 今年已經K3.  畢業拿.  K1上學期d工作紙只係畫點點, 連線.  下學期開始寫d雞乸咁大隻既字.  英文只學A-Z.  數學只係數數.  
K2寫既字細隻d, 英文寸d 唔過5個字母既字.  數學學前後數, 中間數, 加數.  要默書.
K3寫詞語+句子, 英文寸d有用既字, 寫sentences, 有少少grammar.. 數學total 只係數到100.  雙位數加減.  有乘數概念, 不過無要背成數表.  個個禮拜默書.  一年4次測驗.  深嘛?!  K3唔學心算, 小學先學會無咁辛苦咩?  
佢地每年年尾有project做, 有親子閱讀, 有表演.  只不過所有野都無需要家長參與.  Office 既女仔, 有d有禮貌, 有d無.  個個電話係全校所有家長都會打去既, 老師都係用個個電話同家長傾小朋友既野, 所以快收線好正常.  我試過打去請病假, 打左成10分鐘都唔通, 火黎架會.

當然我諗幼稚園都要講適唔適合小朋友..自己一定清楚自己小朋友咩性格.  我個女得, 不過我覺得個仔就未必得, 所以首選創價.  創價唔得先諗番根德.  

--- 2J 作品

CheukYiuMame,

有乜旨教呀?

[quote]
CheukYiuMame 寫道:

Benben and cheryl
Nice to meet you here again!

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

JJ1122,

咁你囡囡係好動定好靜既小朋友??  你囡囡讀得開唔開心?  
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu,
佢呀?!  動靜都得個d囉.  佢比較無個性, 受教, 肯聽道理.  你比咩佢都得.  由細到大都鐘意揸筆.  歲半多d已經你叫佢畫circle就circle, 直線就直線.  所以我覺得佢讀邊種學校都得.
我諗除非小朋友向學校比先生虐待, 如果唔係小朋友應該唔會覺得番學唔開心.  佢好開心架.  我自己覺得根德已經好耐歷史, 佢地有佢地既教法.  無過份谷小朋友既需要.  因為佢唔耐要博做名校.  佢識既係佢將來所需要架囉.  
細佬就好固執, 想學既就學, 唔想學既迫都迫唔到個種.  唔鐘意寫野or 畫畫, 只係鐘意認圖案.  所以我覺得細佬讀根德我會勞氣.  咁無謂啦.   
--- 2J 作品

JJ1122,

聽你的講法, 你都好了解你的小朋友的需要    創價的程度 & 教學係奌架,奌解你的首選係佢..  

suor

suor,
我只係了解我自己咋..
坦白講, 我唔需留意創價既程度架.  因為家姐派到男女校, 細佬直入.  將來細佬考私校直資都係見世面架咋.  創價價錢平, 地方大, 師生比例OK.  對我黎講讀3千幾同千幾既學校, for佢將來分別都唔大.  想留d錢比佢學其他課外活動.  我上創價個website, 最深刻印象, 係其中一個使命, "培育兒童的自主性和堅強的意志", 我個係細膽仔黎架... 聽到培育佢堅強, 我已經流哂口水.. 我好膚淺, 睇野暫時睇好表面.  創價我只係向佢website了解下, 向BK參考下.  始終我同我d朋友都未讀過.  根德就你問咩我都答到你, 不過都係d個人感覺同平時問開老師知道既野.  
--- 2J 作品

Re: 06年入讀K1醒目仔女

Dear Mum,

My girl born in Mar 03, she will also apply the kinder on this year, will you application some training for them for prepare them for interview?  What's your preparation at home with your child?

MayAh

JJ1122

oh..我明白啦.咁家姐派到邊間學校呀, 係自己考 or 攬珠架.

suor

我個仔都係超大仔,(02年12月尾),現住葵芳,嚟緊9月會搬荃灣,會報根德, St.Cat, 培正, 民生, 宣道及禮賢, 其實舊年都同佢考咗幾間(根德,民生,及禮賢),目的係想攞經驗,如果好彩考到就俾佢做細仔,但最後三間都唔收,可能真的太細,佢都唔知做緊咩, 故今年做大仔, 要再嚟過     

Hi JJ1122

我個仔係細仔(12月)打算報根德,創價及禮賢, 有朋友話細仔難

JJ1122,

多謝你既資料.  如果小朋友比較好動, 鍾意講野, 你認為這所學校是否適合他呢??  另外你女兒現在d英文叻唔叻呀?  可唔可以講下佢地k3英文既程度去到邊呢??  thanks.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi Simon & Cherly

收集了一些朋友嘅意見, 都叫我讀間喺屋企附近間啟思幼稚園,方便家人照顧. (因為我要上班) 而且放學之後,小朋友訓完晏覺仲有多d活動時間喎!

請問你們有什麼意見?

simonkwong 寫道:
[quote]
cherly 寫道:
正是我的心聲!!

[quote]
Joycetcs 寫道:
我囡囡03年11月,準備06讀k1, 其實心情好矛盾,kowloon tong 要搭校車,怕佢舟車勞動,唔讀間好d,怕將來追唔上,唉......
[/quote]

我都係o甘,唔知點好?? [/quote]

Hi cherly
Don't say 旨教, 旨教.  We just share our info.  We will be very busy in coming months ne!

[quote]
cherly 寫道:
CheukYiuMame,

有乜旨教呀?

Joycetcs,

我就絕對唔會咁諗, 無理由因為方便家人照顧而放棄俾bb入讀好既學校.  我覺得會對bb唔公平.  除非考唔到就無話可說, 如果考到既就要俾佢讀. (但當然要考慮埋接送返學放學問題, 例如有無校車坐啦).  可能我諗得負面d啦, 你d朋友可能俾唔到佢地小朋友入讀好學校先會咁講, 有好多野都因為某d因素而唔得架o者.  至於家人唔贊成, 係因為佢地唔理解現在既社會有幾大競爭, 唔知道其他家長有幾吹谷小朋友  
o者, 如果校車可以直達你家人屋企樓下, 我覺得ok, 無問題.  

**如果有d咩令大家不滿, 唔好意思. 我都是直說的.**  

Fionyiu,

same comment as you.  do you have any target kindergartens?
my bb is sept boy, not sure if he can present well in interview, as he still cannot speak a lot, and he will be very shy when facing with strangers. When i asked him to speak, he won't. he only speaks when he loves to.

my target is st.cat, st. nicholas, preschool, keen ming, learning habbitat, think... as my main requirement is to give my bb study under a billingual environment,  & strong English background kindergartens.

Hi monmantong,

My baby is 9 months old.  I will apply pre-nursery school for him in this coming October.  Next year he will be 2 years old.  My target nurseryl is Cannan (Kowloon Tong) and Victoria.  

When he is 3 years old, I think my son will change the kindergarten.  I like Kentville, St cat, Manseng, Pui Ching, St teresa and Stafford.  

longleg,
辛唔辛苦我唔知架.  個個小朋友唔一樣架嘛.  只係細女細仔某d可能跟得無咁快囉. e.g. 數學由K1到K2上學期, 每次見家長老師都會同我講我個女數學比較弱, 通常要個別同佢講解.  咁老師都有安慰我話佢可能細, 概念有時會攪得唔清楚.   到K2下學期老師話佢進步左, 起碼唔洗要專登再解一次佢聽.  英文中文就無咩問題.   
辛唔辛苦就睇你上唔上心囉.  我無所謂既對分數..100分同88分都一樣.  但係如果上心, 就會你同佢都辛苦.  
[quote]
longleg 寫道:
Hi JJ1122

我個仔係細仔(12月)打算報根德,創價及禮賢, 有朋友話細仔難
--- 2J 作品

Fionyiu,
英文Oral 一定唔太叻, 相比起St. Cat.  不過佢讀得哂佢自己學個d英文書.  Ladybird 我見佢讀到Level one個d故事書仔.  當然dd屋企環境都有影響, 我姐姐係印印, 我地無人會同佢講英文.  佢只係有學phonics, 無學Oral.  但係佢識既字既字音就會好準.  
K3英文測驗會有Read the story and color.. 我打上學期既出黎你睇下... 其實我真係唔知其他幼稚園程度, 可能真係唔係你地想像咁深咁高.
It is a sunny day.  Peter and Amy are in the garden.  Peter has some blue balloons.  Amy is playing with a grey kitten on the green grass.
There are some yellow birds under a big tree.  There is a brown nest on the tree.  They are having fun.
咁要填色同做fill in the blank.
e.g.  The birds are under a big _____.
數學就中英文都識聽... 你講odd number 同單數佢都知你講咩.  數學做文字題就中英文都有.
中文最後寫既詞語係... 電燈.  夠淺拿掛?!  

Fionyiu 寫道:
JJ1122,

多謝你既資料.  如果小朋友比較好動, 鍾意講野, 你認為這所學校是否適合他呢??  另外你女兒現在d英文叻唔叻呀?  可唔可以講下佢地k3英文既程度去到邊呢??  thanks.
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題