用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

suor

my elder son is Aug boy & my little son is Jul boy.  i don't think it is difficult to accept by Kentville.  i just let my two sons attend St Cat & Kentville's interviews.  They also got both school's acceptance.

During the interview, i didn't hear my sons' singing.  It is because i just make a concentrate to interview with the teacher.  i know they did the matching, answer all questions & etc.....

● 根 德 園 幼 稚 園 面 試 內 容 ﹕
○ 孩 子
口 試 ﹕ 你 叫 什 麼 名 字 ﹖ 是 男 孩 還 是 女 孩 ﹖
配 對 ﹕ 圖 案 配 對 辨 認 ﹕ ABC 英 文 字 、 顏 色 。
指 令 ﹕ 要 求 孩 子 唱 歌 , 任 何 歌 均 可 。

○ 家 長
主 要 問 成 長 發 展 , 包 括 孩 子 何 時 懂 得 走 路 、 說 話 、 如 廁 、 誰 人 照 顧 等 。

家 長 陪 同 ﹕ 可 以

家 長 貼 士 ﹕ 重 視 家 長 回 答 有 關 孩 子 的 成 長 過 程 。
(the sourced from Complete Guide in K1 - Knidergarten Interview Tips)

Msma 寫道:
planet

協因無架,得k2架詐

我d女考過 根德,但無收架,佢地考kinder好楂斗架,

victoriacauseway bay 其實好好,但係hk呢,我覺會比 st cat 仲好添架! 至於 hmt我就未識人讀,無得評價啦 !

協恩有k1 由佢地2004年裝修好新校舍開始

而家出生率好低比2005年考k1 , 細仔都可以考到根德, st cat, 我相信九龍區k1 最難考只有培正.

mcheung,

Thanks for your information, D 問題...我個囡囡除 o左識叫 什 麼 名 字, 其餘就唔識啦..真係有D擔心, St.cat D 程度和教學係咪同根德園差不多呀, 知唔知邊間好D呀

suor

我囡囡都是細女(10/03), 我會考慮民生和鑽石山靈糧堂

我個仔係01/03出世(大仔),
想報考約克&培正,今年8月會讀N班,
希望到時會有幫助啦。

我囡囡03年11月,準備06讀k1, 其實心情好矛盾,kowloon tong 要搭校車,怕佢舟車勞動,唔讀間好d,怕將來追唔上,唉......

agree..........those are difference style kindergartens    
Planet 寫道:
[quote]
suor 寫道:
mcheung,

St.cat D 程度和教學係咪同根德園差不多呀, 知唔知邊間好D呀

suor

兩間係唔同既, 根德課程深好多, 不過小朋友一樣讀得開心.[/quote]

正是我的心聲!!

Joycetcs 寫道:
我囡囡03年11月,準備06讀k1, 其實心情好矛盾,kowloon tong 要搭校車,怕佢舟車勞動,唔讀間好d,怕將來追唔上,唉......
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

Planet 寫道:
[quote]
suor 寫道:
mcheung,

St.cat D 程度和教學係咪同根德園差不多呀, 知唔知邊間好D呀

suor

兩間係唔同既, 根德課程深好多, 不過小朋友一樣讀得開心.[/quote]

Planet, mcheng

兩間唔同, 你地係咪指"傳統教學 & 活動教學呀, 咁根德 & st cat 係 乜 教學呀, 我真係有D矇查查...唔該..

suor

suor

根德係傳統教學
St cat 係活動教學
但根德近年已有改变傳統得理加左的活動,另外,你亦可考慮上小學問題,根德接上小學,一般問題不大。
不過,你可考左先,收左再想!

mcheung,

Thanks

suor

我住葵涌的,將來如返九龍塘學校,唔知道車程要幾耐???對小朋友會辛苦嗎?

Hi all
Nice to seeing this topic.  My daughter borned in MAY03, also going to apply kinder this year.

Benben and cheryl
Nice to meet you here again!

Icycrm
Same target as you - St. Cat, Kentville and St. Teresa's & Heep Yunn.  Is Charmine going to attend N1 this year?

約克好嗎?請比D意見。

cherly 寫道:
正是我的心聲!!

[quote]
Joycetcs 寫道:
[/quote]

我都係o甘,唔知點好??

suor 寫道:
真係好啦, 有咁多小朋友都係06K1, 我好想個囡讀根德園, 但聽D人話佢地對D家長唔友善,唔知真或假,但佢地又出名成績好wor.. 有冇人知道佢地多D資料呀..

suor

我曾經致電詢問報名時間,都覺得她的態度唔友善,好快就收線.而且此校什麼都無:開放日,參觀校園,網頁等.

I also had such unhappy experience like ctf1029 before.  :cry:

可能佢地太出名..所以唔怕無人讀啦..

suor

真係煩死啦!其實根德係咪真係咁好呢?k1已要做作業紙,一日一張,假期2張,對於一個3歲小朋友係咪真係好架?k2已開始做數學,我見我姪女k3己要學會心算加數.好辛苦喎!
我囝囝03年3月出世,係大仔,會考培正,民生,根德,st.cath,培道同宣道.
首選民生.但又想唔知其它會否好d.怕選擇錯了害了囝囝一生.
唉......而且還有個細佬08年要入幼稚園,如果選錯了就害了兩位囝囝了.所以希望大家比下意見.指教指教.
‹ 上一主題|下一主題