用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? ...
樓主: anson0701
go

06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀? [複製鏈接]

Re: 06年入讀K1醒目仔女

彥彥媽咪,

多謝你既回應!! 等我仲以為有人係度讀過有著數, 原來都係冇既!!!     我又想問吓, 通常係收幾多k1既學生架? 大約又有幾多人報名呢? 收生比例係幾多呢? 佢既學費又唔貴喎! 平過好多九龍塘既幼稚園喎! 係咪讀得佢既幼稚園就100%升到小學呢? 培小係咪半日制架? 民生小學就因為轉全日制所以貴咁多, 都唔知報唔報好? 有冇咩意見呢?   

fionkwok...

嘩....你都好多問題喎     .....嗱...其實你問嘅嘢好多人都問過, 而你亦可以先睇一d親子雜誌 (圖書館 and M 記都有) .. 個d雜誌都好多時會介紹呢d較有名嘅幼稚園架...咁就可以慳番好多時間唔駛逐間問喇...   

好喇...不過既然你又問到...我又再答吓....

通常係收幾多k1既學生架?
每年收八班 K1, 30人一班, total 240 人

大約又有幾多人報名呢?
照過往經驗...about 2,xxx applicants...算係多人爭嘅幼稚園之一

收生比例係幾多呢?
你睇番上面, 即係 about 10 爭 1 喇

佢既學費又唔貴喎! 平過好多九龍塘既幼稚園喎! 係咪讀得佢既幼稚園就100%升到小學呢?
Yes...

培小係咪半日制架?
No...係 full time ..學費 approx $21,000 per year, 交 10 months

民生小學就因為轉全日制所以貴咁多, 都唔知報唔報好?
呢樣要睇你自己決定喇...民生轉全日後係 about $3,000 per month, 會貴d

Hope my info may help you la~~

彥彥媽咪,

真係唔好意思啦! 要你答咁多野!    
因為係新手媽咪, 好多野都唔識, 希望唔好見怪啦!
10個爭 1個位都幾難喎! 冇辦法, 都要試吓啦! 希望阿女ok啦!

fionkwok:

努力喇...祝大家好運~~     (and me too)    

彥彥媽咪,

係啦! 大家都要努力呀!  如果知道幾時同邊間學校有表派, 希望大家可以通知聲啦! thanks!

祟真係深水埗大埔道, 小學同中學好似係直資

Re: 06年入讀K1醒目仔女嘅媽咪, 有咩心水呀?

我之前参観過York,看過York O個Set英語教材,覚得非常好。学校環境都OK,当日亦問左校長好多問題,基本上我覚得間学校幾好,所以我同女女報左Lee間,但幾時Interview就未知。

ForyinMaMe,

York有教Phonics的。

BMW,

唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題