用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九真am vs KV pm
go

九真am vs KV pm [複製鏈接]

小囡是大B,有幸有呢兩間offer, 九真有小學back up但要唔太清楚課程因為剛復辨,而KV囗碑好,但唔係happy school, 請教大家意見

hppa  KV  發表於 16-12-18 01:30
   1    0    0    0

恭喜,有龍校offer!還要揀?

peggywai 發表於 16-12-17 17:35
恭喜,有龍校offer!還要揀?

莫非你係kv waiting? 不停叫人放棄kv, 想等call waiting 入?

hppa    發表於 16-12-18 01:28

回覆 fanniet 的帖子

Yes, she appear in many post for kv, all is asking ppl to give up kv

fanniet 發表於 16-12-17 22:48
莫非你係kv waiting? 不停叫人放棄kv, 想等call waiting 入?

I am quite surprised that someone would advise to give up KV for Kowloon True Light

hppa    發表於 16-12-18 01:30

yuenling123 發表於 16-12-16 13:52
小囡是大B,有幸有呢兩間offer, 九真有小學back up但要唔太清楚課程因為剛復辨,而KV囗碑好,但唔係happy s ...

我係你會渣實KV個offer!
同九真比,根本兩種唔同類型同層次

yuenling123 發表於 16-12-16 13:52
小囡是大B,有幸有呢兩間offer, 九真有小學back up但要唔太清楚課程因為剛復辨,而KV囗碑好,但唔係happy s ...

kv

咁都要問?

cloudcloudrobot 發表於 16-12-17 23:57
咁都要問?

真心請教,九真嘅缺點?

1. 我諗要視乎你本身對有小學backup有幾重視。好似我地得15分基本上唔駛玩自行既,就好重視backup。而且2014年在無雙非情況下出生嬰兒達超過6萬,可以預期小學競爭可能更為激烈。

我相信讀KV既小朋友,在直資或私小面試時一定會有加分。但也有唸KV的拿不到直資或私小的offer。當然,如果咁早已經見到小朋友有過人潛質,能夠在小學面試突圍而出,咁我一定揀KV。

2. KV係大校大班,真光係小校相對小班; 而KV明顯著重中數,真光較重視英文。

3. 其實唔需要咁早決定,註冊左等到真光公佈課程細節再比較。反正可能仲有其他心水學校到時call waiting。

I will pick kv
‹ 上一主題|下一主題