用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行分配學位 - 計成績?
go

自行分配學位 - 計成績? [複製鏈接]

請問自行分配學位學校是否只睇第一次及第二次呈分成績?
   1    0    0    0

回覆樓主:

如果係講中學問教育局攞申請者的成績次第,答案的確係。但中學可以睇你小四至小六成績表的。

自行分配學位是以第1和第2次呈分試成績作參考。
以2016年為例,各中學是在2016年3月8日收到教育局發出的學生成績次第名單。所以第1和第2次呈分試成績相當重要。
中學方面,要在2016年5月將自行分配學位的取錄 / 後補名單交回教育局作派位前的篩選。

唔該晒!

回覆 lovecupid 的帖子

如果直資學校,是否也要3月8日之後,先可以取得教育局成績次第?

今年教育局暫定會在2017年3月3日,向各中學發放申請學生的「學生成績次第名單」。

至於直資,不太清楚了….如果是3月3日後才公佈2nd interview或公佈取錄結果…那可能就是參考過「學生成績次第名單」吧。

我小朋友第一次呈分失手,考了個總分B,先生話佢當時係B1尾。第二次考返好,而家去到B1中。咁我想問下,自行嘅時候學校係睇最近果次嘅名次定兩次都睇呢?

洋蔥頭媽咪  睇總排名 , 2 次都會睇  發表於 16-12-16 19:39
‹ 上一主題|下一主題