用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玩過小一遊戲請俾意見
go

玩過小一遊戲請俾意見

因為自己未試過考小一, 唔知幾辛苦. 如果有得重揀, 你地會揀名幼(e.g LH, KV,SC) , 定係一線龍校(e.g 培正, 民生, 德望)

hppa  strictly speaking, these are not 'dragon' schools  發表於 16-12-16 15:34
hppa  培正, 民生, 德望 not 100% back into P. check carefully  發表於 16-12-16 15:32

呢個我都想知。我都夢想可以入一線直資小學,但根本未玩過升小遊戲,唔知道到底要做D咩,要去到幾千辛萬苦先會拎到入場卷。所以成日喺龍校同名幼到抉擇(由interview 撞時間開始)⋯⋯好多人叫我去龍校之後幾年唔使煩,有得讀就算,但名幼嘅大門又非常吸引啊

Follow

回覆樓主:

你如果執意必要入一線直資小學,我可以講你聽,你及小朋友既付出必會比收獲多!上台一分鐘,背後百年功。你要全心全意培育佢,要佢去學N咁多種你認為對佢重要但細路唔覺得需要既語言班及其他興趣班。。。之後到K3時就報10間以上直資小學,個個星期六日都去面試,有時可能要一日面兩至三場,飛的趕頭趕命,到最後可能第一round就止步,會覺得人生好灰、付出無結果、無好學校收、好驚大抽獎入寶校。。。。

以上呢D都唔係我既經歷,而係EK既小學選校內隨意都可睇到既comments。我只報一間近既直資,平常心去In唔得就算。咁細過最重要小朋友開心過快樂童年,that is!

happypapapa 發表於 16-12-16 11:22
你如果執意必要入一線直資小學,我可以講你聽,你及小朋友既付出必會比收獲多!上台一分鐘,背後百年功。你 ...

Agree! 如果諗住入左名幼就咁坐係背後咩都唔做,真係唔駛諗!其實好多父母係落左好多苦功!

Joelley 發表於 16-12-16 11:01
呢個我都想知。我都夢想可以入一線直資小學,但根本未玩過升小遊戲,唔知道到底要做D咩,要去到幾千辛萬苦 ...
玩名氣呢家野要自己諗過以下問題先:

(1) 子女資質 (其實現階段都難觀察)
(2) 家長投放的資源及時間
(3) 子女及家長承受小一不㫁接受waiting/reject挫折的能力(當然會有offer王)
(4) 子女"輸唔輸得起"

輸唔起, 請你去龍校, 無得揀除外

我呢啲初級媽媽仲係玩緊K1面試,不過我想講上年或今年考小學嘅家長一定比我哋辛苦好幾倍.佢哋要面對嘅仲有較高出生率、雙非問題,唔好講一線直資,根本連大抽獎都比我哋難玩唔知幾多.

對於名幼同龍校我都有輕度選擇困難,但我囝囝嘅表哥表姐,堂哥堂姐喺呢一、兩年啱啱玩咗升小,我見到有龍幼入唔返龍小,亦有名幼但直私全無second in,所以更認同樓上,小一遊戲背後其實真係靠好勤力嘅父母,而唔係靠揀名定揀龍.

最後,我哋兩公婆抗壓指數高,所以目前決定小一再玩多次interview遊戲.

hppa  good luck  發表於 16-12-16 15:35

happypapapa 發表於 16-12-16 11:22
你如果執意必要入一線直資小學,我可以講你聽,你及小朋友既付出必會比收獲多!上台一分鐘,背後百年功。你 ...
我都傾向你的approach, 但實際上, 在平常心地報直資之前,你覺得有無需要給小朋友裝備呢? 定係都只是"看看入唔入到"的心態,不用那麼緊張去外補? 我這些剛剛先了解升小遊戲的父母,其實唔知哪個位才是平衡點.

omoinoyukue 發表於 16-12-16 12:20
我都傾向你的approach, 但實際上, 在平常心地報直資之前,你覺得有無需要給小朋友裝備呢? 定係都只是"看看入 ...

坦白講我覺得機會是留俾有準備的人 而且面試時間甘短 吾準備而能發揮超水準的人吾多(emoji)

pollywcw 發表於 16-12-16 10:47
因為自己未試過考小一, 唔知幾辛苦. 如果有得重揀, 你地會揀名幼(e.g LH, KV,SC) , 定係一線龍校(e.g 培正, ...
讀幼稚園到底為了甚麼? 如果你話係為了考小學, 其實我覺得幾可悲.

每年係小學版見到有家長話小朋友考唔到XX學校好想心好難過, 我會寄予同情, 但同時亦覺可笑.

全港直資小學+私立小學既學位, 合共只佔全港推行傳統學制既課程既小學中不足10%, 即係話最後大部份小朋友都係要讀官津小學, 為何要以成為少數人為目標? 為何為少一個本身機會唔係太高既嘢而要咁失望?

可能你會話, 官津小學, 水準參差不齊, 一個唔好彩派咗入間唔好既學校, 咁點算? 不過事實上, 直資/私立學校, 水準一樣參差不齊. 而且不少直資/私立學校, 近年都被過份"神化"了!

其實家長應一早定好目標, 諗清楚日後想子女入邊D/邊間小學, 再盡力搜集多D關於該小學既資料.

上除非你好想入所謂龍幼既關聯小學, 否則如果只係諗住讀龍幼"可能"有保障, 最後可能令自己進退失據, 到時更得不嘗失. (早幾個月前有家長因女兒讀聖嘉勒幼稚園, 當學校公佈女兒不能直升小學就馬上係EK既小學同幼稚園版大談學校既不是, 就係最好既例子)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會㨂龍校。坦白講,讀名幼都係想考直資,直資又唔係間間好。培正,德望,民生,這三間已係非常好學校。一鳥在手,勝百鳥在林。

經過K1的經驗後,我會更意志堅定地去外補和興趣班,我不想考小一時再一次失望。如果小朋友唔受谷,咁我都唔會勉強,但亦不會怪自己沒有盡力。

肯定龍幼,我小朋友讀龍幼,直私有8個offer加兩個waiting,唔好當龍幼係流嘅至得㗎?但同意樓上所講,背後嘅付出佔8成以上,所謂名幼多小朋友考到直私offer嘅原因只係佢地一定要出去搏(除非夠分讀津校或者等抽獎),所以背後一定要裝備好多嘢,如果有機會去睇下果D稍稍出名嘅小一面試班,不難發現大部分小朋友都係來自所謂名幼。當大部分人以為名幼考直私有優勢嘅時候,只係忽略咗龍幼有好多學生因為小學部收咗根本冇去考其他直私,而唔係代表佢地考唔到(當然亦有好多考到),而睇返名幼考唔到直私嘅學生亦都好徬徨下,我估大家都唔希望自己係其中之一,如果有MS,PC,GH唔讀去讀名幼嘅話,我相信會有好多人多謝你地。

一定係龍校,除咗你打算抽奬,而嗰間龍校唔比抽。

我有龍幼offer係手,但要出年重讀k1 (12月B),苦腦緊係咪要用多年時間讀k1而唔升k2。
我地升小學手持20分,可報c6 11校網的小學,爬過文,好大機會可以自行入到,c6小學冇龍小咁高banding, 但都屬於一缐津小,超過50%入到英中。跟尾仲有個妹妹。

當然,我都會試直資及私校,但細b競爭力真的不比大b好,而且又怕細b在小學時追不上(雖然現在是跟得上),但c6傾向細b身份升k2。請有經驗人士指教。

tmko 發表於 16-12-16 14:24
我有龍幼offer係手,但要出年重讀k1 (12月B),苦腦緊係咪要用多年時間讀k1而唔升k2。
我地升小學手持20分 ...

如果妳好肯定20分入得到而妳又真心鍾意讀嘅話,我覺得唔駛Repeat,但點解可以咁肯定入?因為學校冇宗教背景,唔需要宗教分?

引用:因為自己未試過考小一,+唔知幾辛苦.+如果有

原帖由 pollywcw 於 16-12-16 發表
因為自己未試過考小一, 唔知幾辛苦. 如果有得重揀, 你地會揀名幼(e.g LH, KV,SC) , 定係一線龍校(e.g 培正, ...
上年細女由pn"名幼",轉龍幼,當然十分喜歡該小學及中學。
以前大仔讀"名幼",考小一有心儀直私offer, 但過程壓力大,而且太多不能預期事情發生,如生病,撞面試時間,鬧情緒等等,大人由簡介會到報名,到面試都好緊張好辛苦,讀龍幼希望減少考小一重演機會。

monodad 發表於 16-12-16 14:36
如果妳好肯定20分入得到而妳又真心鍾意讀嘅話,我覺得唔駛Repeat,但點解可以咁肯定入?因為學校冇宗教背 ...

小學有宗教,但我冇宗教分,只係c6係舊生有分加,共20分。爬EK文,知有人20分係自行入到。

tmko 發表於 16-12-16 14:39
小學有宗教,但我冇宗教分,只係c6係舊生有分加,共20分。爬EK文,知有人20分係自行入到。
...

20分有人入到有人入唔到,除非妳見到有人15分都入到,否則妳手持20分未必必係必入,當然最後都可以去叩門,話晒係舊生一定會俾機會妳去in,但叩門嘅時候,可能就要睇分數行先,舊生其次喇喎!

引用:因為自己未試過考小一,+唔知幾辛苦.+如果有

原帖由 pollywcw 於 16-12-16 發表

我今年經歷考小一,因為自己不抱太大期望,加上有2個小朋友,我以大抽獎為主,私校只考了4間。

今年既激烈情度,你去小一版就可略知一二。你所提起既學校,民生德望唔係一定收返你直升小學,佢地只收一定比例,而唔係收哂。而培正,如果我無記錯,見過有一篇文話開始唔再100%直升。(有錯請糾正,thx)

私幼(包括龍幼),係叩門環節,挑選人面試,面試同分既情況下,我覺得有利d。而且如果該幼稚園畢業生既師兄師姐在其小學成績突出,亦會增加學校對該幼稚園既面試者既信心。

不過,唔係名幼私幼就等於有offer,  只係有offer者以名幼私幼比例較高,村校一樣有人有offer。小朋友既資質,父母既栽培,仲要加埋天時地利人和。

我自己選幼稚園,以語境為大前提,因自己英文唔好,想小朋友多接觸英文。但人人既大前提不同,睇你自己想要什麼,加油~

hppa    發表於 16-12-16 15:46