用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴PM vs KV PM
樓主: yaubenny
go

劍鳴PM vs KV PM   [複製鏈接]

傻豬, 報紙唔係專責報導邊間幼稚園有老師離職架, 無寫出黎唔代表冇, 經常有睇EK 既, 都好多時有講佢自己學校有好多老師走, 不是新奇事。 何需執著報紙有冇報導呢? 蘋果有報一間半間,只係因為有名氣0者, 蘋果作風唔係唔知嘛? 仲要擺明係有不忿人士同蘋果報料先會寫, 不忿人士是那些人自己估吧

不忿人士有好多種, 可能有被炒既, 有積怨既, 有入唔到唔甘心既 等等等等 , 所以任何野都要自己睇完分析, 唔好人講就話係, 人講就話有根據, 各人有各人喜好, 每一間學校都有其優劣之處,何必要不停踩一間學校為樂呢, 純粹為抹黑一間學校黎留言, 無論係狂踩任何一間學校, 都會引起子女在讀既家長不滿的, 何必要將事件重覆又重覆咁講呢。當年報導出時 討論過已夠吧, 庶需要每一個km topic 都講一次, 引發爭拗先開心咁, 無意義的。

其實一睇ihatekm既回覆history, 全部都係批評KM, 完全冇參考價值可言, 正常家長睇到都已經唔會信了。唔明仲向度日日夜夜唱衰為乜? 就算之前km可能真係有離職潮, 都係以前既事了, 而家好多家長都話小朋友返得好開心,老師好好。

放過他人, 放過自己啦。

之前叫自己做Ilovekm, 而家改成ihatekm, 為乜事因愛成恨呀? 難道你係被炒老師之一? 得喇, 我係KM家長, 亦都睇到你post左呢段新聞n次。我仔返學返得好開心,我之前都有幫小朋友報KV, 有offer但冇讀因爲比較傾向km全面活動教學多d, 每間學校都有其優點缺點, 唔駛下下自己唔like就博命踩, 俾多d同理心啦!

florenceshum 發表於 16-12-20 16:20
之前叫自己做Ilovekm, 而家改成ihatekm, 為乜事因愛成恨呀? 難道你係被炒老師之一? 得喇, 我係KM家長, 亦都 ...

非常同意

florenceshum 發表於 16-12-20 16:20
之前叫自己做Ilovekm, 而家改成ihatekm, 為乜事因愛成恨呀? 難道你係被炒老師之一? 得喇, 我係KM家長, 亦都 ...
無錯,果位家長既行為同一番言論其實係度降低緊佢自己個人品同質素
每間學校有好定壞,佢都識講係公開新聞黎
年年都仲有成幾千人衝去報可想而知依件事有幾影響力啦

ihatekm,
如果我係你,真係收下把口先,免得比人舉報又開新ACC
你知啦,EK來來去去都係果班家長
日後大家有咩事都上黎討論比下意見咪幾好
何必唔留一線比自己?
申:唔係用家,不過睇唔過眼

ihatekm 發表於 16-12-20 17:06
我只可以講,有kv offer都唔要,好大機會會後悔。今年k3直私結果你又知唔知?唔知就最好向k3家長查問
同理 ...

謝謝提醒,我個人認為KM和LH有guts於網上公開升小成績,每年結果不同,用家會詳細分析的,幼稚園只是人生起步階段,不用過份在意得失。

Ihatekm,其實大家都好清楚,完全明白,咁你嘅小朋友讀學劵幼稚園唔好再揀KM喇也不要再唸,KM升小係劍鳴網站寫得好清楚,你咁放大老師流失率對咁大影響,各位家長小心寫xx VS KM為主題,佢又會再post過,可能又改了名iunlikekm,講—年二年三年,死咬唔放,好心咯,何必呢

咁不如ihatekm LIST OUT KV 升小成績出黎睇下啦,講到咁好。 唔好淨係口講喎,要證據。

好認同熊寶寶樂園:幼稚園只是人生起步階段,不用過份在意得失。讀幼稚園唔係淨係為左升小。良好品格才是最重要。

請問你小朋友讀邊間?可分享下嗎?KM定KV呢?

我比較怕素質差同無愛心既老師,只要老師吾好黑面做好份工,教師團隊穩吾穩定我做家長吾太在意。其實依d野好普遍,出面公司都係一樣。

QQfishs 發表於 16-12-20 20:19
我比較怕素質差同無愛心既老師,只要老師吾好黑面做好份工,教師團隊穩吾穩定我做家長吾太在意。其實依d野 ...

無錯... 如果教師黑面無愛心又唔達標, 我都寧願轉換!同埋係有一部份流失率, 係表現不佳過唔到評核無得留低 。 學校深知流失率高成話題, 亦不在乎數字而炒左一d 唔合格既老師, 我覺得係盡責表現 。

講得好!!
老師入職,係通過學校覺得老師合格與否,如果學校仲留住唔合格老師,這間學校不要也吧,等於km pn得七成可升上k1,這點代表七成學生通過學校評核係合格,咁果三成就要抱怨,傻的嗎?每個小朋友係父母都是最好,學校不要你,可能係不適合,或唸方法去改進,用正面方向去想,就不會產生怨恨了,這個世界不嬲都現實,我哋已是成年人,都知每間學校都係揾適合嘅學生,根本冇錯,如果你自己係老闆去請人,唔岩公司就抄嘅道理,再講KM老師之前係其他名幼轉過黎,咁又唔報導其他學校流失率嘅,有智慧都明白有入有出嘅道理,話km老師成日轉,e,,轉完咁奇怪km仲有咁多老師嘅,d老師點黎架,估拍烏蠅咩,返過工都明啦
‹ 上一主題|下一主題