用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat vs KV
go

St Cat vs KV [複製鏈接]

11月超大仔 st cat 同 KV 都係pm offer
仔仔較慢熱 怕羞
佢依家英文好過中文 我估kv應可學好中文
有食物敏感 兩間都大班教學 唔知邊間學校可以好啲照顧?  

有無讀緊媽咪可以分享下?

hppa  choose SC. may improve his 慢熱 怕羞  發表於 16-12-16 09:36
   0    0    0    0

currylee 發表於 16-12-16 08:53
11月超大仔 st cat 同 KV 都係pm offer
仔仔較慢熱 怕羞
佢依家英文好過中文 我估kv應可學好中文

如果想改善慢熱怕醜就應該sc

ekhc    發表於 16-12-21 22:01

SC 好多校內活動比小朋友發揮,學校管理好,照顧到細致D。
KV 傳統,我無乜朋友擇喎。谷就,寧願LH。

hppa    發表於 16-12-18 01:29

SC係自備茶點,生日會就每個小朋友帶一樣食物回校分享.同時有大班也有較小的班,視教室大小而定.

St. CAT vs KV

如果小朋友已經在地區私幼讀緊谷及傳統 N班,返咗3個月已經懂連線,填色,感覺準備為K1課程(寫字)作準備,讀得輕鬆,自動溫習,是否揀KV較合適?
有朋友孩子讀SC. 都有外補英文及數,似乎不是KV專利. 但傳聞中KV有神奇魔法令小朋友開心自動學習同做功課,依部份又真的重要,不是一般雞精班俾到,由其是現在一般資/官小一日閒閒哋10樣功課,依個magic就好正,而且中數底好,將來幫手溫書嘅我,又好似易處理D, 不過 St. Cat嘅活動教學富啟發性,令小朋友present得好又smart 亦好吸引我,但一想到中,數,PTH, phonics 都有機會要外補,咁仲邊有時間玩音樂,運動 同 去公園放電呢? 各有各好,落唔到手

adrio  細仔女,讀根德可以提早醒化,那处的導師sc, 更有辦法  發表於 16-12-18 06:46
hppa  Very fair comments   發表於 16-12-18 02:05

FrogHin 發表於 16-12-18 01:50
St. CAT vs KV

如果小朋友已經在地區私幼讀緊谷及傳統 N班,返咗3個月已經懂連線,填色,感覺準備為K1課 ...

以我所知 kv 唔教phonics
唔係日日有net
數學有自己一套 唔教數手指
小朋友自理能力高 自動自覺做功課
平時無乜親子野 阿媽唔使成日請假

sc 有net班主任 用phonics 教英文
語境好 但中數就唔夠kv 强
小朋友活潑啲 醒同presentable

其實我仔已讀緊k1 依家間似sc
佢都好開心 但佢慢熱 怕羞啲
係好需要老師鼓勵果隻
我估我主要考慮下