用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道 am vs KV pm
go

宣道 am vs KV pm [複製鏈接]

小女好好彩有呢兩個offers。之前爬文知道宣小好出名好難入,而宣幼有約一半機會升宣小,好似有啲優勢,但聽講KV課程全面,而升小成績亦很出色,所以猶豫唔知揀邊間好。

小女性格外向主動,但有時專注力不足,除咗睇書可以坐定,畫畫、跳舞、甚至玩玩具都經常3分鐘熱度。以佢嘅性格,邊間較適合呢?有冇前輩/用家可以指教下?謝謝。我想盡快決定,唔想「牙」住個位。

hppa  APS gives 60 spaces to APK grads  發表於 16-12-16 09:40
   2    0    0    0

HCHmum 發表於 16-12-16 00:55
小女好好彩有呢兩個offers。之前爬文知道宣小好出名好難入,而宣幼有約一半機會升宣小,好似有啲優勢,但聽 ...

曾經聽過一個揀名幼講座,KV學術比較強K1已經學寫字,而宣道朋友讀緊功課比較輕鬆要自己出面外補,要睇下你相要那一方面

小女好好彩有呢兩個offers。之前爬文知道宣小好出名好難入,而宣幼有約一半機會升宣小,好似有啲優勢,但聽 ...

我昨天在EK的小一論壇爬文,好似講宣幼上宣小好難,要同出面學生考同一個試,如果不達標,會將offer比出面學生,建議你到小一論壇查看一下再決定。

hppa  APS gives 60 spaces to APK grads  發表於 16-12-16 09:42

我都爬文睇過,d人話target宣小,反而入根德仲有優勢,因宣小鐘意收根德學生

hppa  of course APK better chance to APS  發表於 16-12-16 09:45

宣幼只有3成升宣小,我女也有宣幼下午,kv下午,民生上午,所以我選民生,之後kv, 宣幼

hppa  APS gives 60 spaces to APK grads  發表於 16-12-16 09:42
hppa  民生 1st choice?   發表於 16-12-16 09:42

cheng030 發表於 16-12-16 06:57
宣幼只有3成升宣小,我女也有宣幼下午,kv下午,民生上午,所以我選民生,之後kv, 宣幼
...

不是3成,是5成。

回覆樓主:

55479090 發表於 16-12-16 08:01
係預留60位宣幼升宣小,宣小本身有168學位。我自己鍾意宣幼,用家講宣幼中文都吾淺,k2已經教寫"手" "門"而 ...

聽說宣小也喜歡收kv 的學生,宣幼可以參加大抽獎,很好,如果有一半宣小學位給宣幼,更好,上次我打去問,他們說3成(emoji),不過我女下午要訓覺,所以要上午offer,不用考慮

rosachu 發表於 16-12-16 01:22
我昨天在EK的小一論壇爬文,好似講宣幼上宣小好難,要同出面學生考同一個試,如果不達標,會將offer比出面 ...

我諗住宣幼上宣小係1/2機會,外來生可能幾百份之一機會,比較之下都好似有優勢,不過條數咁計唔知啱唔啱

hppa  APS gives 60 spaces to APK grads  發表於 16-12-16 09:44

cheng030 發表於 16-12-16 06:57
...

宣小只説收宣幼是最多5成,可以少過㗎,每年Kv+SC外來生入讀唔止5成

cheng030 發表於 16-12-16 08:31
聽說宣小也喜歡收kv 的學生,宣幼可以參加大抽獎,很好,如果有一半宣小學位給宣幼,更好,上次我打去問, ...

佢地講3成可能係保守啲講,前人多數講一半。

民生好似有60-70%升小,比50%多少少。如果因為有小學做back up,點解你唔排宣道先過KV嘅?

回覆 HCHmum 的帖子

你已收到宣幼offer? 點解我還未有email....

KV

應該接近50%人上宣幼,但肯定唔過一半人。如果target宣小,咁肯定讀宣幼,否則揀Kv.

我都識幾個小朋友讀kv考入宣幼,但Kv 600個考生再幾間名幼生,再考入宣幼就唔易,可能2000個(實際我唔知幾多個會考)有實力人仕爭另一半學位。

hppa    發表於 16-12-16 09:44

宣小收未到5成但接近5成宣幼生,每年約60個,K3學生大約有120至130人,機會很好

Aidenc 發表於 16-12-16 09:24
回覆 HCHmum 的帖子

你已收到宣幼offer? 點解我還未有email....

宣幼有sms 及email 通知offer。我在考慮宣幼上不到宣小,到外面跟其他人爭,不ㄧ定比得上kv

回覆:宣道 am vs KV pm

比我會揀KV

I will pick kv if i were u

引用:Quote:Aidenc+發表於+16-12-16+09:24+ 回覆

原帖由 cheng030 於 16-12-16 發表
宣幼有sms 及email 通知offer。我在考慮宣幼上不到宣小,到外面跟其他人爭,不ㄧ定比得上kv
...
I share your view too. how would u choose between Tsung Tsin Epk am vs AK am then? TT kg students have higher chance to be promoted to TT primary school but its not as good as APS?

KV for sure... if 宣幼考唔到宜小就大wok 了.... 出去考其他應唔夠人勁
‹ 上一主題|下一主題