用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 將軍澳區 中二, 中三補習, 200/鐘
go

將軍澳區 中二, 中三補習, 200/鐘 [複製鏈接]

老師為大學一年級生, 港大醫科要求學生家住寶琳, 坑口, 將軍澳地鐵站附近.
主要補數, 理科 (較強)
語文 (可以)
地理, 中史, 西史 (較弱)
每星期只能補一堂, 每堂2小時
中二, 中三要收取 200元/鐘, 即一堂400元,  是否很貴?

洋蔥頭媽咪  貴  發表於 16-12-24 08:21
ronnie2016  貴左啲  發表於 16-12-17 18:36
   17    0    0    0

BSCYL 發表於 16-12-15 23:17
老師為大學一年級生, 港大醫科要求學生家住寶琳, 坑口, 將軍澳地鐵站附近.
語文 (可 ...

如果補得好,其實唔貴,反而兩個鐘未必好(太長)。

語文 (可 ...

我個人覺得貴,一般大學生約$100-120;現職老師約$200-350。我個女S1現在補英文,老師係現職中學英文助教收$200/鐘。朋友個仔S3補中文,都係現職中文老師收$250/鐘。

ronnie2016  因為大學生多左  發表於 16-12-17 18:36
王家爸爸  依家補習平咗。  發表於 16-12-17 11:06

我都覺得貴左少少,Jackjoe 的價是合理公價

語文 (可 ...
令公子?

引用:老師為大學一年級生,+港大醫科要求學生家住

原帖由 BSCYL 於 16-12-15 發表
語文 (可 ...
我兒老師s,(港大)中三收200/per hour,另一個收250/per hour.都是有準備上課,同幫到手的……(個人見解)不是三大會收平的,沒有準備就上課都平的。

語文 (可 ...

我覺得好睇個老師識唔識教,有啲人識讀唔識教,有啲係識讀又識教。……一般大學生,都有少少空閒時間,不過,醫科學生,有時間都用嚟休息。100-120 一個鐘,如果係我囡(讀醫),我會叫佢唔好做,我俾多d零用錢佢算啦。……我覺得醫科學生會精於捉(理科)題目,如果樓主覺得依樣緊要,試下都可以。

王家爸爸  又未必係錢既問題,係攞經驗   發表於 16-12-17 11:04

ernestchow 發表於 16-12-16 19:32
令公子?
Bingo

王家爸爸 發表於 16-12-16 07:47
如果補得好,其實唔貴,反而兩個鐘未必好(太長)。

精算的阿仔, 不想只補一個鐘, 會浪費了他的交通時間.要求在地鐵附近, 亦是時間問題

JackJoe 發表於 16-12-16 10:03
我個人覺得貴,一般大學生約$100-120;現職老師約$200-350。我個女S1現在補英文,老師係現職中學英文助教 ...
阿仔在文憑試放榜前, 已為2位小朋友補習, 收費$250/堂, 2小時/堂.他清楚述說行情, 一般的準大學生收$100, 他中學的同學可收$120.-

放榜知道成績後, 即時覺得收平了.
他的中學同學及現在大學的同學收$200.-

讀IB 的同學, 更收國際學校學生 $500/小時

他最近新收了一位學生, $180/鐘.
亦預備大幅提升原有學生的收費.

我對補習的收費, 全無頭緒, 因阿仔從無補習, 所以想問問大家, 再給阿仔意見.

粉紅虎 發表於 16-12-16 19:23
我都覺得貴左少少,Jackjoe 的價是合理公價
阿仔的打算, 可能是趕學生      

yovin 發表於 16-12-16 20:09
我兒老師s,(港大)中三收200/per hour,另一個收250/per hour.都是有準備上課,同幫到手的……(個人見解) ...
阿仔的做法, 是對應學生的表現, 積極對積極, 消極對消極.

bb560 發表於 16-12-16 20:46
我覺得好睇個老師識唔識教,有啲人識讀唔識教,有啲係識讀又識教。……一般大學生,都有少少空閒時間,不 ...
阿仔精於打算計劃, 盡量出最少的力, 爭取最好的成績.  摸準心儀的科目, 要求的成績, 步署用功的科目, 及投放的重點.
重點出擊, 憑出色的考試技巧, 發揮超水平, 比起平日在校時的成績名次超出10多名
加上少許運氣, 以 1/4 高位成功入讀心儀學科.

憑阿仔中學及大學的獎學金, 津貼, 基本夠他平日的使用.
但他有自己的一套計劃, 上莊需要自掏腰包, 花費不少, 而且預備 莊友旅行, 學習分組旅行.....  
大三可能要出外交流,  預留使費.
所以有計劃地增加收入.

大一, 大二要將三年的課程趕在兩年內完成, 是比較忙, 但他自行調整時間安排,
補習賺取外快, 可維持他計劃中的高消費.

王家爸爸  中學搞學會,好多時都要自掏腰包,大學更加多呢啲支出,但最緊要係小朋友鐘意搞。   發表於 16-12-17 11:17

BSCYL 發表於 16-12-16 23:24
阿仔在文憑試放榜前, 已為2位小朋友補習, 收費$250/堂, 2小時/堂.他清楚述說行情, 一般的準大學生收$100,  ...

其實唔算貴,我以前收貴好多(教數据分折、研究方法)  

BSCYL  

你教大學生, 他教中學生, 不能比較.
即是他是收貴了......   發表於 16-12-17 13:19
YmOra  當年就係咁輸比老表,她同你一樣有數據分析可以收貴D,我要科學加埋實驗才好少少咋!   發表於 16-12-17 11:58

BSCYL 發表於 16-12-16 23:07
精算的阿仔, 不想只補一個鐘, 會浪費了他的交通時間.要求在地鐵附件, 亦是時間問題
...

問題係中、小學生一般只能集中精神半個鐘至一個鐘;補大學生最多都係兩個鐘,已經開始好難集中精神。

計算翻時間同金錢的話,應該差不多吧。
如果是 Year 1 的話,中二公價 $120(淨睇功課普通溫書等),如果導師是港大,還要是醫科的話,即刻可以升價到 $200。 讀得醫科,就是說所有科目最低 5*,這類人可遇不可求,仲要本身讀醫科已經好忙好累。如果提供有幫助的 notes +真係有經驗有料的話,$300 都唔係冇可能。
不過補兩個鐘未必適合任何人。
我自己讀英文系,補小學英文,有提供練習同筆記的話,起碼要$120/hour,初中 $150,國際學校的話要 $ 200,最少 1.5 小時,除非你有兩個學生一齊補。車錢唔便宜啊!

王家爸爸  
中學搞學會,好多時都要自掏腰包,大學更加多呢啲支出,但最緊要係小朋友鐘意搞

阿仔中學參與學會, 輔導組等, 基本上有經費支持, 自掏腰包機會不多, 花費亦少
大學的學會, 要自置莊套裝, 額外開會集餐, 出席其他學會的咨詢會, 要備食物/飲品送贈.  參與聯校的活動, 全莊外遊, 還有很多不能報銷的項目.  是燒錢的好去處.
最初無積極的參與, 但內閣某職位欠人, 被拉入伍.  當然都是他樂意才行

王家爸爸  大學應該會多花很多錢。但係係值得既,因為呢啲經驗,一生受用。  發表於 16-12-17 18:05

1998Ruby1998 發表於 16-12-17 12:48
計算翻時間同金錢的話,應該差不多吧。
如果是 Year 1 的話,中二公價 $120(淨睇功課普通溫書等),如果 ...
因一開始, 他補的學生, 都是2個鐘, 其間有一位學生想改為一星期五天, 每天1小時他都覺煩, 不想花費額外的交通時間, 所以最後都是 一星期三堂, 每堂2小時.

我估計1個半鐘/堂, 他會接受

BSCYL 發表於 16-12-17 13:16
王家爸爸  
中學搞學會,好多時都要自掏腰包,大學更加多呢啲支出,但最緊要係小朋友鐘意搞

雖然有經費,但係只是三幾千蚊,所以學會都好窮,好多小數目,例如影印通告、宣傳單張,開放日既文具、打印等,都係幹事們自掏腰包。

王家爸爸  
大學應該會多花很多錢。但係係值得既,因為呢啲經驗,一生受用。

阿仔訴說, 入大學3件事, 必須試其一項, 才不枉大學生涯
上莊, 住宿舍, 拍拖
還好, 他最後都享有一項
‹ 上一主題|下一主題