用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地覺得哩間學校讀唔讀好?
go

你地覺得哩間學校讀唔讀好?

8月出世囡囡,報左6間幼稚園n,in左3間,得1間有pm,還有3間未in要2月先in,但收我囡果間in果時我覺得老師好像冇咩耐性同愛心,是我多心嗎?因要交留位費,想請教下大家

富山嘉x麗

in當日:
校舍好細,一入到去就直入班房,老師一見到我囡就講:嘩,哩個總好bb咋wo,叫佢搵個位坐低先啦
我:叫囡囡坐係度同老師in
老師:拎左玩具比我囡玩,自己睇我囡既資料,8月出世都唔算好bb,開始考我囡顏色。。。完左後老師開始問問題

老師:學校係群體生活,如果有學生蝦你囡,包括打佢抓佢推佢推佢,你會點處理?

我:小朋友玩係咁,唔嚴重我都唔會特別去罵人地小朋友,覺得哩個係成長必經之路,但會同囡囡講返唔可以學哩個小朋友咁打人

老師:咁ja係佢比人撞於左都唔駛通知你啦?

。。。。。

其實我想知哩間學校係咪好多哩類打人學生,我見老師好強調咁問哩類問題,冇問我其他大路問題,而我in其他果幾間都冇問過

回覆 wcm991101 的帖子

下,我in 左幾間,都冇問Lee d 問題!老師的對答好奇怪

我不會比我女女讀

回覆:你地覺得哩間學校讀唔讀好?

學校係咪想避開啲麻煩嘅家長?

個老師問題咁奇怪。
小朋友喺學校撞親整到老師通知家長在家留意小朋友有冇異常狀況,如嘔吐,是應該吧!
受傷原因是自己整到或被人整到冇關係。小朋友整親是常事,老師覺得家長可能會追問原因,或投訴,就唔通知家長?收前問定先,到時好做嘢?

引用:回覆+wcm991101+的帖子 下,我in+左幾間,

原帖由 PigRabbit 於 16-12-15 發表

下,我in 左幾間,都冇問Lee d 問題!老師的對答好奇怪
係呀,我都係in左幾間都冇問咁既問題,攪到我都擔心,未in前係睇中佢英普教學,因我哩區冇邊幾間n班有英普幼稚園

我IN 咁多間都無咁問過喎.... 問題通常都係問, 邊個湊呀? 識唔識講野呀? 有無同小朋友溝通呀? 有幾多親子時間呀?

引用:個老師問題咁奇怪。小朋友喺學校撞親整到老

原帖由 tsangnamnam 於 16-12-16 發表
個老師問題咁奇怪。
小朋友喺學校撞親整到老師通知家長在家留意小朋友有冇異常狀況,如嘔吐,是應該吧!
受 ...
係,我成日帶bb去公園同小朋友玩,其實我唔介意小朋友有碰撞,但佢咁問真係有反感,但我囡暫時得佢一間收。。。

引用:我IN+咁多間都無咁問過喎....+問題通常都係

原帖由 aaa28 於 16-12-16 發表
我IN 咁多間都無咁問過喎.... 問題通常都係問, 邊個湊呀? 識唔識講野呀? 有無同小朋友溝通呀? 有幾多親子時 ...
咁如果係你會交留位費比個囡去讀嗎?想要多點意見

上年佢收左我囡PM, 最后我都冇讀, IN時見咁細已經唔考慮 , 因為PN 小朋友咁細環境是我首先考慮嘅問題, 其次IN 時都感覺唔多好, 有問過你同類似的問題。

唔會讀~ 老師態度都覺無愛心,  未讀都feel到 仲點解要讀呢?

真係好奇怪的問題...
我想我唔會俾小朋友讀

死啦唔通得我覺得條問題好普通?呢條問題之前朋友同我傾關於學校interview話有d學校會問,目的在睇下家長係咪怪獸家長。冇記錯有媽媽話interview 九真時老師都冇問過類似,不過係問個小朋友。

另樓主小朋友係8月b 而又冇其他offer的話建議你留左位先,到二月有其他offer咪放左呢間。唔係到時冇offer係手可能會比較徬徨。如果你覺得唔讀pn都ok就另計

我係12月細b媽咪,今年考k1,有左offer係手個心真係定好多。

tsangnamnam  如果佢咁問我,我會話佢知我希望佢打俾我,咁我可以留意小朋友身體狀況,老師嘅情報好重要,如傷口需清潔或   發表於 16-12-16 15:20

引用:唔會讀~+老師態度都覺無愛心,++未讀都feel

原帖由 PST 於 16-12-16 發表
唔會讀~ 老師態度都覺無愛心,  未讀都feel到 仲點解要讀呢?
我諗緊係咪只係我對個問題敏感定真係哩間學校係出過好多同類事件

引用:回覆+wcm991101+的帖子 上年佢收左我囡PM,

原帖由 MR325 於 16-12-16 發表

上年佢收左我囡PM, 最后我都冇讀, IN時見咁細已經唔考慮 , 因為PN 小朋友咁細環境 ...
咁你囡最後選左邊間呀

引用:死啦唔通得我覺得條問題好普通?呢條問題之

原帖由 莫失莫忘 於 16-12-16 發表
死啦唔通得我覺得條問題好普通?呢條問題之前朋友同我傾關於學校interview話有d學校會問,目的在睇下家長係 ...
其實我要求好簡單,因為個囡還細,想搵個有愛心既學校,環境乾淨,有小朋友陪下佢玩,令我放心就可以,冇諗過村校會問咁既問題,雖然收左囡囡但1516中,一來學費唔平同啟思差唔多,二來環境細,三in既時候感覺麻麻

我報左藍田啟思,黃大仙樂緻,嘉德麗,聖三一,九龍靈糧堂,禮賢

啟思waiting ,樂緻,聖三一未有消息,靈糧同禮賢未咁快in=·=

我覺得問題可能其他學校會問, 但老師態度先係唔讀主要原因: 以下2點就足夠唔會讀~

老師一見到我囡就講:嘩,哩個總好bb咋wo,叫佢搵個位坐低先啦

老師:咁ja係佢比人撞於左都唔駛通知你啦?

wcm991101 發表於 16-12-16 14:11
其實我要求好簡單,因為個囡還細,想搵個有愛心既學校,環境乾淨,有小朋友陪下佢玩,令我放心就可以,冇諗 ...
報到咁散, 邊間最近你啊 ?

引用:Quote:wcm991101+發表於+16-12-16+14:11+其

原帖由 MR325 於 16-12-16 發表
報到咁散, 邊間最近你啊 ?
禮賢唔駛坐車,其他全部要坐但10鍾內車程,其實都好近,除左藍田啟思(肥左唔駛諗了,哈)

wcm991101 發表於 16-12-16 14:28
禮賢唔駛坐車,其他全部要坐但10鍾內車程,其實都好近,除左藍田啟思(肥左唔駛諗了,哈)
  ...
PN班近是最好的, 嘻~等出晒結果先啦, 嘻~ 萬一中頭獎聖三收左呢~