用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts and york pn offer, 點解?
go

Harts and york pn offer, 點解? [複製鏈接]

如題, am offer, 你地會點揀
   3    0    0    0

回覆 jlwong0810 的帖子

Harts.

回覆樓主:

點解呢

我小朋友 15-16年入讀York PN (唔想再評論)
16-17 入讀Harts K1,剛開始K1 下學期

Local class: 雙班主任 Cantonese & NET class teachers (+PTH Oral 4 days a week)

International class: 雙班主任 PTH & NET class teachers

校舍細,課室亦唔算大,地下係活動區,有活動設施,一樓亦有活動區,勞作佈置非常用心,可以看到每一位小朋友的作品

學校 guarantee 小班教學 1:9, 若課室多於18 位小朋友,會有三位老師長駐課室

無雜費、無茶點費
有學費、書費、校服費、個別活動費

一三五有PE
二四校服
Indoor Shoe
Bring Cup everyday

1.專科專教: PE、 Music、 Fine Art

早會: 做運動、唱歌、大肌肉

PE: Mon(Running)、 Wed(Gym)、 Fri(Kick Boxing)

Fine Art:  Tue & Thu

Music:  Thu 25 - 30 分鐘 (專教)
(平時每日一節 Music 15mins)

其餘課堂一節約20分鐘

Fri: 讀書會及有關的遊戲及活動

閱讀及表達:每星期老師一對一嘅閱讀評估好認真,每星期睇一本中文,一本英文書,培養閱讀,家長需要做親子閱讀,老師會評估睇得好唔好,唔好的可以重睇一星期

K1 可以教懂小朋友自行翻閱及讀出內容,但現階段未要求佢地完全認得所有字。

約每2星期更有認字小領袖環節,由小領袖SHOWAND TELL 字咭(5-6個中文字)上嘅內容比全班同學聽。

2.功課:

中文活動教學功課每週末1份

週一同週三畫綫練習

每個月一份英文Phonics 練習 (3-4個sounds)

K1 上學期每星期三樣功課,都是很簡單的,暫時好少親子功課

K1 下學期寫生字,K2 寫詞語句子、記憶遊戲

3.課程:

English 大致上每月有一個Theme (有 Role Play and Activities)

Stories 3-4個,

Phonics 4 個,

Vocabulary 30個

Mathematics 4 個concepts

Physical 4個concepts

Music 2個Concepts, Songs 4首

Art 4 個Concepts/Activities

Social 2 個objectives

Emotional 2個objectives

Scientific Inquiry 1-2 個 deliverable

中文Curriculum流程一樣,即數學用中文同英文都會教。每兩個月有一次評估。

每星期有認字小領袖環節,由小領袖 Show and Tell 字咭上嘅內容比全班同學聽。

K2 K3 有小提琴,口風琴學,學費已包。另可報 HKPS & Harts 之聯校合唱團。

K2 頭兩個月有面試班,學費已包。

另外書薄費已包 reading scheme 圖書,輪流看,老師每週會同每個學生讀書,再俾評語,一中一英,學期尾會派番一人幾本。

課程同HKPS一樣,多活動如大旅行,Christmas Program , Fun Fair, 校外參觀,運動日,沒有Halloween Party, 有 Thanksgiving, K1有校外戲劇欣賞,課外課程,Parent Seminars 都係一齊。 K2 另有校外戲劇及電影欣賞。

K3 超多活動,上學期最少表演兩次,e.g. Sky100 and Disney。

K3 有伴讀計劃,會去幾日沙田呂明才,校內都好多活動。

4. Portfolio
校方會由 PN 班開始,每學期由班主任、NET 班主任、PE 老師等親填的短評,課堂相片,學生畫作.... etc 的資料頁,以一有校徽的雙圈活頁膠文件夾儲起,直至 K3 完結。如以作為紀念或投考小學用的portfolio 來說,很用心思,亦不需另外繳費。

bon3 發表於 17-2-9 04:25

點解唔想再評論 york 呀? 我有 york pn offer, 想知多啲 york 嘅嘢呀!

lobb2015 發表於 17-2-15 17:15
點解唔想再評論 york 呀? 我有 york pn offer, 想知多啲 york 嘅嘢呀!

York kln tong?

bon3 發表於 17-2-9 04:25

harts學費係咪好貴?

fixedstar99 發表於 17-2-18 08:21
harts學費係咪好貴?

6800x10

babymu 發表於 17-2-16 07:31
York kln tong?

係呀。請問有咩評價?

HARTS 好正咁喎... 可惜我無報到... K1入係咪位會得好少?

冇報harts. 但如果學費差不多我會揀york, 因為well known d

Harts, 小班教學,老師有愛心,英文語景真是好好,他們會學到好多生字及句子之不同表達方法。我小朋友正讀緊PN class.
‹ 上一主題|下一主題