用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

回覆 lala12345678 的帖子

各科成績如何, 是否全A, 如果是band1B, 英華、 上智機會較微, 蕭明有機會.

引用:荃灣區小學,女,級排名25,老師話兩次呈分

原帖由 lala12345678 於 16-12-15 發表
荃灣區小學,女,級排名25,老師話兩次呈分試平均是band 1b.
英文朗誦拎過冠軍亞軍,普通
話朗誦拎過冠軍, ...
睇下邊間小學。 就算係浸聯/馬基的小六生全級25,英華同上智都應該唔得,唔好浪費自行一個機會,蕭明仲有D機。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lala12345678 發表於 16-12-15 16:57
荃灣區小學,女,級排名25,老師話兩次呈分試平均是band 1b.

英華收生唔太重視課外活動,b1b成績唔算標青,除非面試能力極強,否則機會不大

lala12345678 發表於 16-12-15 16:57
tw都要睇下你邊間小學

b1b唔好try上智&英華啦!真係冇機

蕭明有少少機,唔包收。如果好想自行取一席,考慮pp啦!

否則大抽獎就要博啦!

其實twb1b/c女係麻煩d

回覆樓主:

mannewliv 發表於 16-12-15 18:41
英華收生唔太重視課外活動,b1b成績唔算標青,除非面試能力極強,否則機會不大
...

如果聖心都係咁上下排名,係咪一樣無謂浪費個自行位喺英華!! 請問有邊間岩呢個成績呢?

happy105 發表於 16-12-16 12:39
如果聖心都係咁上下排名,係咪一樣無謂浪費個自行位喺英華!! 請問有邊間岩呢個成績呢?
...

乜野排名?

mannewliv 發表於 16-12-16 12:46
乜野排名?

都係2x -30

happy105 發表於 16-12-16 12:59
都係2x -30

咁不如入返聖心啦

mannewliv 發表於 16-12-16 14:42
咁不如入返聖心啦

真係咁絕望!

mannewliv 發表於 16-12-16 14:42
咁不如入返聖心啦

唔通真係要級10內?仲要1線小學?不過都明嘅,自行得果50個位,學校梗係想盡收叻人。全港咁多小學,無亮麗成績真係好難諗自行入名津呢個路,反而博大抽獎易好多,至少唔駛同全港叻女爭位

oldgamesman    發表於 16-12-17 00:45

什麼是亮麗的成績?九龍城2線小學由p.1-5級5名內,當中更有一半是級1……但不是名小學,那算亮麗嗎?自行應博盡?還是保守?我見家長是分2派的……應怎辦?

自行當然博啲

回覆樓主:

引用:Quote:mannewliv+發表於+16-12-15+18:41+

原帖由 happy105 於 16-12-16 發表
...
你個問題又簡單D噃,乙1好大機會你會揀聖心,咁自行你會揀邊D中學,現實你又認為边D中學你會肯揀,而又更好過聖心?? 機會率存唔存在,同你小朋友既排名,而变成無咁重要,始終有無機會,你既選擇係唔太多,機會大既你亦未必會揀,想試既咪試下囉~~~

可以諗諗pp

mcl203 發表於 16-12-17 11:05
你個問題又簡單D噃,乙1好大機會你會揀聖心,咁自行你會揀邊D中學,現實你又認為边D中學你會肯揀,而又更好 ...

我係想完全放棄自己學校盡地一舖!因為自行入英華係難,但大抽獎就睇彩數,其實我唔係因為佢係band 1 A就想入,我係想搵間學校唔好將成續睇到大過整個人生既學校,將人放喺首位我覺得重要啲!
果日問過英華既同學仔,我話你地代表得學校招呼來賓一定係成績唔差得去邊,學校先揀你地,但個妹妹答我佢成績唔好架,唔係學校揀,係佢自己報名就得,同埋佢覺得雖然自己成績唔好但佢覺得學校好幫佢,仲有好多人鼓勵,所以佢讀得好開心!
我真心覺得入到呢啲學校就算將來入唔大學,要讀副學士甚至邊做野邊讀進修,又如何!開開心心上學去最重要

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-17+11:05+ 你個

原帖由 happy105 於 16-12-17 發表
我係想完全放棄自己學校盡地一舖!因為自行入英華係難,但大抽獎就睇彩數,其實我唔係因為佢係band 1 A就 ...
咁咪是否,我估,乙1聖心收梗你囡囡你都未必楝,咁係乙1入梗聖心既條件下,你可以有乜選擇而值得放棄聖心?? 若講自行,就算係級30, 係市場上有乜選擇又值得放棄聖心先,相信唔太多。又回歸基本,若選擇唔多,因排名較後機會細,唔想去晒個自行位,咁果個自行位可以放去考边間?? 有更好就唔使煩了,就係考佢~~~