用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs LH
go

York vs LH [複製鏈接]

大家會點揀?

hppa  no doubt lh  發表於 16-12-15 14:34
   0    0    0    0

littlemuimui 發表於 16-12-15 13:48
大家會點揀?

我都係有呢兩間offer, 決定讀LH

回覆 ic7784 的帖子

可否交流下?

回覆樓主:

York

請問學費大家差不多?

littlemuimui 發表於 16-12-15 18:20
回覆 ic7784 的帖子

可否交流下?

LH較近我屋企是主因,小朋友唔駛搭甘遠車程返學。而且有朋友的小孩讀緊LH也讚師資好夠全面。York 收我囡囡國際班,其實我也喜歡York, 但比較學費,時間,囗碑等最後決定LH.
當然York 在學校環境及英文方面可能比LH優勝, 所以睇你著重邊方面。
希望大家也能選擇一間合適學校比小朋友

仲未揀到。。
LH 我反而遠d, 同埋係pm offer, 唔算最理想。但係知佢課程口碑好。
York 其實唔錯,英文好。小朋友讀得開心。

hppa    發表於 17-1-15 03:40

回覆樓主:

no way not to be LH

am621 發表於 17-1-14 18:42
no way not to be LH
Why?

littlemuimui 發表於 16-12-15 13:48
大家會點揀?

唔駛諗,一定係LH。揀LH一定唔會後悔。小朋友返學好開心。
唔講其他,講師資,LH對老師好有要求,每個老師都好有心機教小朋友,亦好有經驗(從對話中會聽得出),老師同小朋友關係亦好好,大家好close。
有一位同事岩岩黎時,佢話佢之前係York 做左一年普通話助教,但果位同事大學係主修marketing,亦係純正香港人,普通話唔係特別好,佢話佢畢業之後搵唔到工,先去york教書,佢話果度人工低,佢地呢d fresh grad唔係跟學校假放,係放annual leave ,一年先得7日。佢話york請好多佢地呢d唔係讀教育既fresh grad。另外佢話學校有間Montessori 課室,平時從來都唔用,無老師識教,只會係開放日開俾家長睇。果時我幫大囡報學校,所以問呢位同事comments,佢先講我知,聽完佢講,我連$40都唔想浪費。

回覆樓主:

LH for sure

konew720 發表於 17-1-15 09:44
唔駛諗,一定係LH。揀LH一定唔會後悔。小朋友返學好開心。
唔講其他,講師資,LH對老師好有要求,每個老師 ...
普通話"助教", is helping teaching PTH or teach PTH?

catcat2046 發表於 17-1-15 11:52
普通話"助教", is helping teaching PTH or teach PTH?

She said they need to speak PTH in class and in front of parents (normally they no need to talk with parents) Sometime they need to teach if the class teacher is sick.

So she is not really 普通話教師, which is making sense,  thanks for the info

上年我都係York 同LH 㨂唔定
最後㨂咗York. 亦都無後悔
因為我覺得York 可以開拓佢哋視野多D,校舍又好好多。
同埋身邊都有人讀,小朋友好開心,所以最後㨂咗York

我小朋友宜家在York讀緊K1, 由PN到宜家所接觸的普通話為母語的,師資肯定冇問題,反而學校太大,行政有點混亂
‹ 上一主題|下一主題