用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A,B,C計算方法
go

Band1A,B,C計算方法 [複製鏈接]

想問大家,如家學校70名內都是band 1, 是否將70除以3即 Band 1A 是1-23名,band 1B是24-46,band 1C 是47-70。這樣計算是否正確?謝謝各位。

王家爸爸  其實B1A、B、C,只係坊間既分法。  發表於 16-12-15 11:05
   13    0    0    0

其實 Band1頭中尾指的是在校內呈分試成績的排名穩唔穩陣。
因為只要你是Band1範圍,統一派位已能派Band1中學。入不入到心儀學校是派位隨機編號的運氣問題。
如果說小朋友是B1頭或中,即是穩入Band1。
但說是band1尾,即是第三次呈分試要小心,可能有Band2頭會追上來,令你Band1位置不保。又或你要努力,力保Band1位置。

所以,中學也沒有Band1頭中尾的....只有學生才分Band1頭中尾

lovecupid 發表於 16-12-14 19:00
其實 Band1頭中尾指的是在校內呈分試成績的排名穩唔穩陣。
因為只要你是Band1範圍,統一派位已能派Band1中 ...

多謝你的解答。我想知是因為見很多EK家長都為不同學校分了band 1ABC, 我主要是想作自行二間中學的參考,好讓小朋友選合適的中學來報。知道有些中學是分1ABC。所以想有個清楚的了解。

另外,又見很多家長在EK裡的貼文都好像好清楚自己仔女的細分,如Band1C, Band2A.
所以更想知如何計算。

首先,升中派位兩個重點因素
1,2014和2016年中一學前測驗 Pre S1 Test,小學畢業生為師弟妹搶得多少個百份比 % 的Band 1位。
2,校內3次呈分試所得出的全校成績排名

因為小學知道大概Pre S1 Test搶得多才個百份比 % 的Band 1位。所以便知道學生校內考第幾就屬於Band1。

因此,學生才分為Band 123
中學則沒分甚麼Band 1 2 3頭中尾的.
只是能說,間學校的學生大部份是屬那個banding。

而家長點解知甚麼Band 1 2 3頭中尾,是因為學校在十二月或四月選統一派位前的家長會時,小學老師因為有校內呈分試得出來的總名次而大概知道學生的banding和屬頭中尾…因為學校不會公開學生的名次….只能用頭中尾來交代排名範圍。

EK家長說那間學校是Band 1 2 3頭中尾的….這個…..可能是主觀感覺吧….

lovecupid 發表於 16-12-14 19:48
首先,升中派位兩個重點因素
1,2014和2016年中一學前測驗 Pre S1 Test,小學畢業生為師弟妹搶得多少個百份 ...

咁即係唔理咁多,老師話係band1就在自行時選心儀中學,不用理會是否1ABC啦。

Classroom 發表於 16-12-14 19:16
多謝你的解答。我想知是因為見很多EK家長都為不同學校分了band 1ABC, 我主要是想作自行二間中學的參考,好 ...

b1abc係家長自己分姐,你鐘意分5級都得,教育局就只分b1b2b3

Classroom 發表於 16-12-14 20:06
咁即係唔理咁多,老師話係band1就在自行時選心儀中學,不用理會是否1ABC啦。
...

無錯,你可以唔理,亦根本唔會知,因為b1abc每級之間差別好模糊,學生家長根本唔會知小朋友係ab定c,除左名校考頭幾名肯定b1a外,其他都無得肯定。

mannewliv 發表於 16-12-14 20:09
無錯,你可以唔理,亦根本唔會知,因為b1abc每級之間差別好模糊,學生家長根本唔會知小朋友係ab定c,除左 ...

你指的名校是哪些學校?地區一線小學是否算名校?

Classroom 發表於 16-12-14 20:18
你指的名校是哪些學校?地區一線小學是否算名校?

可以咁講,所謂地區一線,我定義係有一半以上學生屬於b1生,咁頭幾名當然屬於籠統界定既b1a生了。

mannewliv 發表於 16-12-14 21:55
可以咁講,所謂地區一線,我定義係有一半以上學生屬於b1生,咁頭幾名當然屬於籠統界定既b1a生了。
...

咁我小朋友那間應該是 b1小學了因爲有一半學生是band 1生。

另外想知九龍城及油尖旺band1生自行去黃大仙區唔知是否會有優勢呢?

如由九龍城去油尖旺區或油尖旺區去九龍城區是否其實相差不大?還是其中一區會有優勢?

lovecupid 發表於 16-12-14 19:00
因為只要你是Band1範圍,統一派位已能派Band1中 ...

這樣說也對,因為band1內的學生可能分數不是相差太遠。只要確定在band 1範內應該無問題。

見呢到有人提B1A/B1B/B1C細分問題, 諗起一樣野, 係有位老師同我分享既事實。

話說有一年, A學生學校話佢屬B1C, B學生學校話佢屬B2A, 點知出嚟B2A既學生派咗間好好既中學, 而B1C果位就派咗間無B2A果個咁好既(外間認為, 當然兩間都係B1中學啦)。事實就係咁.....

咁老師就解釋, 有可能呢個B學生有機會去到教署條大隊, 入到B1 ZONE, 咁呢個媽咪又好進取, 亦好夠膽搏, 加上隨機NO. 好, 所以入到佢心儀既中學; 而B1C學生果位, 可能個家長就驚係邊緣人, 所以就唔敢搏, 放返直屬中學做首志願, 結果當然派返啦....

其實B1C/B2A, B2C/B3A 係學校既估算, 去到教署到會有變數都唔出奇....

所以有時都好睇家長自己點諗, 進取? 保守?

Classroom 發表於 16-12-14 19:18
另外,又見很多家長在EK裡的貼文都好像好清楚自己仔女的細分,如Band1C, Band2A.
所以更想知如何計算。
...

主要有兩種細分方法:第一,老師講(如果老師夠勤力,可以估得相當準);第二,你之前講既方法(準確度較低,但除非係邊緣人,否則仍可大約估到)。

Classroom 發表於 16-12-14 22:32
咁我小朋友那間應該是 b1小學了因爲有一半學生是band 1生。

另外想知九龍城及油尖旺band1生自行去黃大仙 ...

一半入B1校,定係一半係B1生? 兩樣嘢好唔同,如果係邊緣人,最好確認清楚,否則有機會派得好差。

引用:見呢到有人提B1A/B1B/B1C細分問題,+諗起一

原帖由 aquarius828 於 16-12-15 發表
見呢到有人提B1A/B1B/B1C細分問題, 諗起一樣野, 係有位老師同我分享既事實。

話說有一年, A學生學校話佢 ...
直屬同非直屬係無得比較,舉例,直中係B2中學,就算你係全港B1A學生,你填乙1入梗,另一D B2C組別,亦大機會派到。直屬除非自行可以離場,否則係有D縛手縛腳,除非你完全唔考慮直升。

王家爸爸 發表於 16-12-15 11:13
一半入B1校,定係一半係B1生? 兩樣嘢好唔同,如果係邊緣人,最好確認清楚,否則有機會派得好差。
...

一半Band 1生,沒有直屬中學。

王家爸爸  都係睇清楚好啲。  發表於 16-12-16 07:09

回覆 Classroom 的帖子

如果你是油尖旺果间,一定冇一半人係b1

王家爸爸  如果真係有一半B1生,應該有8成入B1校。   發表於 16-12-16 07:11

kkhon 發表於 16-12-15 13:31

如果你是油尖旺果间,一定冇一半人係b1

你也是同一間?

只是一半人派到B1,过百人入英中。
‹ 上一主題|下一主題