用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有offer 有時都難選擇(絕對唔係曬命)
go

有offer 有時都難選擇(絕對唔係曬命) [複製鏈接]

我地offer 唔多,因為有d放棄咗,有d未in,暫時都係兩個,所以唔係曬。見有家長會為無offer 而煩,明白嘅,但有d offer 嘅,因為每間學校都有自己鐘意同唔鐘意嘅地方,又無經驗,對學校真實情況都係靠睇人地comments, 其實每個人感受唔同,所以都驚自己揀錯,放棄咗啱嘅,影響咗小朋友。但有d 好快要決定,所以都有d 爭扎。(純粹抒發,請見諒)
   1    0    0    0

ElizaDra 發表於 16-12-14 17:40
我地offer 唔多,因為有d放棄咗,有d未in,暫時都係兩個,所以唔係曬。見有家長會為無offer 而煩,明白嘅, ...

對學校真實情況都係靠睇人地comments --> yes, 但勇於/願意分享的不多。

回覆樓主:

....

回覆樓主:

....

我都遇到呢個問題,講真有offer 又煩無又煩。
掙扎係最想要既兩個offer, 一個半龍校pm, 語境好校舍大,又近屋企,但就無資助同埋驚谷。另一個係有資助既am offer, 係一間係Ek 出名既好師資happy schl, 好鍾意佢教學方式但又驚升小銜接唔到。

阿女係慢熱型同埋好易受環境distract, 但就比較受教同鍾意發問,感覺要谷佢應可谷到,但就驚佢失去學習興趣,到而家仲十五十六中。

完全講中曬我嘅心聲呀!

回覆樓主:

我覺得揾到用家問幼稚園情況,係最真實。自己了解自己小朋友,自己清楚自己想小朋友點發展。慢慢去比較一下。應該會選擇到。

引用:我地offer+唔多,因為有d放棄咗,有d未in,

原帖由 ElizaDra 於 16-12-14 發表
我地offer 唔多,因為有d放棄咗,有d未in,暫時都係兩個,所以唔係曬。見有家長會為無offer 而煩,明白嘅, ...
我明呀,我暫時有5間offer ar

引用:我都遇到呢個問題,講真有offer+又煩無又煩

原帖由 U1pea 於 16-12-14 發表
我都遇到呢個問題,講真有offer 又煩無又煩。
掙扎係最想要既兩個offer, 一個半龍校pm, 語境好校舍大,又近 ...
yes, same here, 我都有龍幼offer, 同一間好鍾意既全日制,2難中

我地個情況係兩間私幼都係兩文三語,呢樣係最鐘意,因為想小朋友除咗英文,中文尤其廣東話都重要,但大部分國際班都係用普通話。相信兩間功課量唔多,有一間就非常新,校舍細,無乜comment 、數據,但交通方便,學校好肯同我地溝通亦flexible;另一間好受家長歡迎,校舍新淨舒服,但唔就腳,仲要一月已經要交第一期levy, 唔係話到時唔讀嘥果970 蚊就可以,所以想諗多幾個月時間都無。如果唔take 第二間,咁只得返一間(雖然仲有兩間未in, 不過心水度唔及呢兩間),而呢間雖然我地都幾鐘意佢地理念、課程安排,亦同老師傾過,但係始終太新,所以唔知真實係點。

ElizaDra 發表於 16-12-14 21:49
我地個情況係兩間私幼都係兩文三語,呢樣係最鐘意,因為想小朋友除咗英文,中文尤其廣東話都重要,但大部分 ...

我唸我估到你係邊2間因為我都係有尼2間offer,不過我好快就決定到讀邊間,無咩野考慮

回覆樓主:

同感,始終資訊好有限,真心怕揀錯

確實用家分享不多,哩個關口真係好難選,有時我會想或者試下K1先,真的不合適先轉校,因為雖然我們知道小朋友性格,喜好,但可能實際不是我們所想,只要各方面不太差,憑小朋友當天表現,你就知道她喜歡那間。

好難選擇,資料唔多好怕揀錯

helimonster 發表於 16-12-14 22:06
我唸我估到你係邊2間因為我都係有尼2間offer,不過我好快就決定到讀邊間,無咩野考慮
...

哈哈,我地喺第二個post 討論過。見到你個reply, 都估到你揀邊間不過我地仲諗緊,好大機會係你唔揀果間,不過係有d 憂慮

angel128 發表於 16-12-14 23:19
確實用家分享不多,哩個關口真係好難選,有時我會想或者試下K1先,真的不合適先轉校,因為雖然我們知道小朋 ...

係,所以阿Q d 諗,反正都唔知,搏下,如果唔好,讀完K1 就轉

回覆樓主:

有得揀 先至係老闆

吾好將讀幼稚園放到咁大就吾煩

都啱,不過係香港個教育制度搞到家長咁大壓力。其實我地都已經無特別去理升小果d, 只係希望揀一間啱小朋友,希望佢讀得開心,保持學習興趣,唔想一開始嚇親佢, 始終頭幾年打好基礎好重要

adriantai 發表於 16-12-15 08:37
吾好將讀幼稚園放到咁大就吾煩

同意+1

同樣有offers無壓力,讓細路仔開開心心過3年最重要!
‹ 上一主題|下一主題