用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真學券PM / LH 英普MOS / 樂基英普/ YORK
go

祟真學券PM / LH 英普MOS / 樂基英普/ YORK [複製鏈接]

祟真學券PM / LH 英普MOS / 樂基英普/ YORK  大家點揀?
   1    0    0    0

祟真學券PM 其實好唔好?

littlemuimui 發表於 16-12-14 17:33
祟真學券PM 其實好唔好?

學卷學校中 崇真pm 最多net 時間 無記錯每日30分鍾。但你學卷vs私校,如果錢唔係問題,我諗得番lh 同 hkps 揀

崇真除咗語境好之外,星期一至五都有不同興趣班(學術或非學術都有)。唔係咁多幼稚園有呢個優勢。雖然中英班有學卷,但書簿雜費、校車、興趣班全部都另外收費。另外還有合唱團及朗誦校隊,被甄選的會代表學校參加校外比賽,不太多幼稚園有此項優勢!
要留意,中英文部學生被取錄為崇小生的比數不多。但唔代表考出面出面真私小學成績唔好。希望資料幫到你
利申:崇真及LH用家 (兩個小朋友)
兩個小朋友每月洗費差不太遠

natrick 發表於 16-12-14 18:20
崇真除咗語境好之外,星期一至五都有不同興趣班(學術或非學術都有)。唔係咁多幼稚園有呢個優勢。雖然中英 ...

謝謝你呀.
咁讀祟真的小朋友, 英普是否比LH的無咁好呢?

咁升小學呢?兩間差不多嗎?

兩個小朋友年紀不同,難以比較。
只可以講LH 英普班, 小朋友接觸英普時間肯定多過崇真中英班。
另外,按校長分享,崇小取錄崇幼生約七成。
其實大部份取錄既係國際班學生(國際班語言能力較強,升小面試較有優勢)。所以如果你為小朋友選校考慮有小學back up的話,呢點你要考慮一下。
至於升小,LH 透明度很高,可以在學校網頁了解一下,當然畢業生投考直私小學都很理想。 至於崇真,都有不少學生有好成績。當然,家長付出不少(emoji)
兩間學校都各有優點,只係要分析一下小朋友較適合哪所學校

回覆 natrick 的帖子

Thanks ar.  你的資料好有用

回覆 littlemuimui 的帖子

我識有個小朋友讀祟真,今年小學叩門入左新大天
‹ 上一主題|下一主題