用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問深水埗網 黃棣珊vs長沙灣天主教 有得比較嗎? ...
go

請問深水埗網 黃棣珊vs長沙灣天主教 有得比較嗎? [複製鏈接]

好少聽到黃棣珊的評論 ! 想請教

憫母  先選長天  發表於 16-12-16 03:33
   2    0    0    0

回覆 CJBB 的帖子

兩間應該都係band 1尾吧,但男女校同男校的分別,長天雖然校舍小,但科技研究方面好似比較強~

如黃棣珊是B1C, 咁深水埗學校男仔B1C/2A, 自行放銀禧 / 83總理 / 黃棣珊, 邊間好? 定太博呢?

CJBB 發表於 16-12-13 22:33
好少聽到黃棣珊的評論 ! 想請教
花了不才時間, 才找出黃既一點DSE成績/入U率.

係首四屆DSE, 黃每年都有~15%-20%學生入3大, 水平應該至少達B1C

反而長天過去多年只公佈過2012-2013年既DSE成績, 當年成績與聖芳濟接近, 屬B1C水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

長天通識用英文教
黃棣珊通識用中文教

呢樣會否係你一樣考慮?! 有冇順道睇埋兩間升高中揀科安排?

helis 發表於 16-12-14 09:19
回覆 CJBB 的帖子

兩間應該都係band 1尾吧,但男女校同男校的分別,長天雖然校舍小,但科技研究方面好似比 ...

長天校舍都唔算話好細,但感覺有點舊。另外長天是否仍然是B1c? 還是B2a?

引用:+本帖最後由+UTB+於+16-12-14+17:16+編輯+\

原帖由 UTB 於 16-12-14 發表
佢冇開中文班喎,為何講係band 2A呢?

silvia_ng 發表於 16-12-14 17:24
佢冇開中文班喎,為何講係band 2A呢?
事實上, 中西區, 觀塘區同葵青區都有D全開英文班既津中, 佢地中六學生既DSE成績/入U率都只有B2中學水平.

不過我諗長天唔係個堆.

silvia_ng  咁驚?!   發表於 16-12-15 09:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

UTB 發表於 16-12-14 17:11
長天校舍都唔算話好細,但感覺有點舊。另外長天是否仍然是B1c? 還是B2a?
...
如果睇校舍嚟定間學校係咪B1, 相信QC應該係B3

請問hkpapa黃棣珊的升大學資料在那兒找得到呢?

嘅然黃棣珊是B1C, 是因為什麼原因令唔多家長留意呢? 反而長天都是1C, 但令咁多人作首選呢?  

因為普遍女仔都會揀女校,少左男仔掙位,相對男仔亦然。深水埗區有3間band1女校,所以女孩子吾需要揀黃棣珊,男仔就揀長天,感覺上少左女仔掙,入讀機會會大啲

OIC. 我擔心有其他原因啫, 例如教學或校風問題.
Thank so much !

回覆 EuniceMaMa 的帖子

深水埗區有3間band1女校?請指教,除了上智,聖母玫瑰,仲有邊間?

CJBB 發表於 16-12-15 09:41
OIC. 我擔心有其他原因啫, 例如教學或校風問題.
Thank so much !
通常, B1中學, 大家都只會重點留意傳統名校, 然後係天主教/基督教學校, 再續而係東華三院/保良局之類既辦學團體開辦既學校.

其此之外, 如佛教, 道教或黃棣珊呢間由四邑工商總會(其實係咩團體?)開辦既學校, 除非係成績超然, 否則永遠都係蝕底D.

相信不少人既目光, 都寧願放在瑪神, 都唔會諗呢間.

可惜, 人氣高不等於成績好.

0030 發表於 16-12-15 10:22
回覆 EuniceMaMa 的帖子

深水埗區有3間band1女校?請指教,除了上智,聖母玫瑰,仲有邊間?

德雅

hkpapa852 發表於 16-12-14 17:39
如果睇校舍嚟定間學校係咪B1, 相信QC應該係B3
我所講的學校組別(Banding),係指該校中一新生在中學派位時所隸屬的平均Banding為準則,而不是DSE的成績,更加不是用校舍作區分。

由於去年升中人口減少,Band 1學生數目亦隨比例下降,但Band 1學校學額並無大幅減少。所以大家都會估計到,唔少 Band 1 尾的學校無可避免會收了一些 Band 2 的學生(同樣,Band 2 尾的學校亦會收了一些 Band 3 學生)。問題係學校收了多少這類跨 Banding 的學生。如果收得太多,學校整體中一新生的 Banding 就會下跌。

所以基本上唔少學校都會跌 banding,只有真正「有料」的學校才能保住 banding。所以從今年收生的情況會更凸顯學校是否一間有實力的中學。

至於英中/中中上落車的機制,教育局已表明今年將不適用。換句話講,即使一間英中全收Band 2學生 (甚至收了小部分Band 3學生,雖然機會不高),它仍然會是一間英中。

正如德雅一樣,如多人都吾會留意,女仔通常都係上智同玫瑰

hkpapa852 發表於 16-12-15 10:28
通常, B1中學, 大家都只會重點留意傳統名校, 然後係天主教/基督教學校, 再續而係東華三院/保良局之類既辦學 ...

係,黃棣珊同德雅喺深水埗區比較低調,但這兩間學校校風吾差,見到啲學生都幾乖

UTB 發表於 16-12-15 13:19
我所講的學校組別(Banding),係指該校中一新生在中學派位時所隸屬的平均Banding為準則,而不是DSE的成績, ...
深水埗區一向英中學額都係遠不夠分俾區內學生, 所以學校會因為收不夠B1學生而要變為非全英中, 其實問題在於學校"名聲"居多.

但上次要英中/中中上落車的機制評估時, 只有德雅同瑪神要落車, 長天同黃棣珊都唔需要, 起碼反映咗呢兩間名聲似乎好D.

不過, 我一向重視output多D, 唔理佢係主收B1定B2學生, 如果佢無能力令學生達到B1成績, 係我角度就唔係B1中學, 反之, 如果一間主收B2學生既中學, 能令學生達B1中學水平, 我會視佢為B1中學 (而且係增值學校).

兩間上一次落車既英中, 依家各自走向相反方向既路. 但長天同黃, 似乎仍保持平穩
‹ 上一主題|下一主題